Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Δεμένη με το άρμα των διεθνών αγορών η ελληνική, ελπίζει σε συνέχεια της αντίδρασης στη σκιά των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Κρίσιμη η προσπάθεια υπέρβασης των 550 μονάδων για τον ΓΔ.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, άλμα 3,3% για το αργό, ενθαρρυντικές οι ενδείξεις (*) βραχυπρόθεσμα.

Ανοδική "ανάσα" στα διεθνή χρηματιστήρια, δυνατή αντίδραση με... διεθνή χορηγία στο ΧΑ, που αντέδρασε έως την πρώτη αντίσταση των 540 μονάδων.

Στις αγορές βγήκε η αντίδραση, που δικαιολογούνταν κυρίως τεχνικά μετά το διήμερο "ξεπούλημα" στις μετοχές αξίες διεθνώς, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ωθείται από την τάση που διαμορφωνόταν από Ασία, Ευρώπη, για να συνεχίσει μέχρι Νέα Υόρκη.

Στο κύμα αντίδρασης των διεθνών αγορών που... καβάλησε το ΧΑ, αναφέρθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων εστιάζει στον χαμηλότερο τζίρο στις τράπεζες αλλά και στην επιφυλακτικότητα των αναλυτών.

Χωρίς να έχουν αλλάξει επί της ουσίας πολλά, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ανακωχή από την πλευρά των πωλητών, ενεργοποίηση των αγοραστών με αφορμή και τον πρώτο γύρο συζητήσεων Ε.Ε.- Η.Β. Καταρχήν όπως προέκυψε από τη χθεσινή Σύνοδο, η διαδικασία θα είναι σχετικά χρονοβόρος, με τον επόμενο πρωθυπουργό του Η.Β. να είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση (ή όχι;) του περίφημου άρθρου 50. Σχετική διαδικασία που μπορεί να τραβήξει μέχρι τον Σεπτέμβριο -θυμίζοντας πως αρχές Νοεμβρίου είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενώ τον Οκτώβριο μεσολαβεί το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι.

Σαφώς και υπάρχει χρόνος για τις δύο πλευρές (Ε.Ε. και Η.Β.) να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο σταδιακής εξέτασης των νέων δεδομένων, με τις "αγορές" να δείχνουν τη διάθεσή τους να σταθεροποιηθούν -προσώρας-, με σημείο αναφοράς τα χαμηλά επίπεδα της Δευτέρας. Ενδεικτικό το άρθρο των F.T. για την "αναβλητική" Μέρκελ, που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση...

Για το ΧΑ η συνέχεια εξαρτάται πλέον από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Καταρχήν για τη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση και μετά για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο χθεσινό σχόλιό μας σημειώναμε πως και λόγω λήξης (και λογιστικά) του πρώτου 6μήνου είναι πολύ πιθανή η προσπάθεια "καλλωπισμού" διεθνώς μετά το διήμερο "ξεπούλημα".

Αύριο, Πέμπτη, κλείνει και χρηματιστηριακά ο μήνας και χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί μέρος των σημαντικών απωλειών της Παρασκευής και της Δευτέρας. Θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια -που επηρεάζει άμεσα και το ΧΑ- να έχει συνέχεια; Η απάντηση είναι καταρχήν θετική, συνεκτιμώντας το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση αλλά και τις τεχνικές ενδείξεις.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, αντιδρώντας χθες κατά 8,88% στην περιοχή των 725 μονάδων, έχοντας περιθώρια περαιτέρω άμεσης συνέχισης υψηλότερα. Αφορμή ενδεχομένως η ενεργοποίηση από σήμερα του waiver (αλλά και του χαμηλότερου "κουρέματος"), με τον οίκο Moody's να θεωρεί (από τη Δευτέρα) θετικό το momentum για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως, με αφορμή την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε μία δοκιμασία (retest) της πρώτης αντίστασης των 540 μονάδων, περιοχή όπου σταμάτησε η βραχύβια αντίδραση. Περιοχή που, υπό προϋποθέσεις, θα δοκιμαστεί και πάλι σήμερα, με επόμενο στόχο (πάντα βραχυπρόθεσμα) περί τις 16 με 19 μονάδες υψηλότερα.

Για τον FT 25, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, η αντίδραση έχει κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά -από τη στιγμή που αποκαταστάθηκε στοιχειωδώς η ισορροπία στις αγορές-, με τις 1.444 μονάδες να είναι -σύμφωνα με τον αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη- κοντινή στήριξη. Πρώτη αντίσταση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 1.478 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως για το "μη τραπεζικό μέρος" του δείκτη.


Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε μεταξύ των άλλων ενδείξεων -που συνηγορούσαν για μία βραχύβια αντίδραση- πως "... ήδη ο δείκτης VIX* πλησιάζει σε σημείο πιθανής αναστροφής", με την ένδειξη του συγκεκριμένου "δείκτη φόβου" ακόμη πιο ισχυρή μετά το χθεσινό "κλείσιμο" της συνεδρίασης στη Wall Street.

Εάν όντως επιβεβαιωθούν και οι ενδείξεις σήμερα-αύριο, είναι πολύ πιθανή η συντήρηση ενός κλίματος αποκατάστασης των απωλειών που καταγράφηκαν στις 23 και 27 Ιουνίου, με σημείο αναφοράς για τον ΓΔ τις 553 μονάδες. Εάν την Παρασκευή, πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, το ΧΑ ξεκινήσει με τον ΓΔ υψηλότερα (τουλάχιστον) των 553/555 μονάδων, τότε θα είναι πιθανή η επαναφορά της αγοράς στα πολύ σημαντικά επίπεδα των 585 μονάδων.

Σημαντική ζώνη που πλέον είναι η πρώτη ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, κάτι που θα απομάκρυνε -για την ώρα- τον κίνδυνο καταγραφής τιμών χαμηλότερα των 505-500 μονάδων.

(*) VIX: Στις 18,75 με νέα υποχώρηση 21,38%, δηλαδή μεγαλύτερη από το 10+% το βράδυ της Δευτέρας.
Νωρίτερα το πρωί νέα μικρή αντίδραση και η ισοτιμία EUR/USD στο 1,1067 (0,02%), η GBP/USD στο 1,3330 (- 0,12%) και η USD/JPY στο 102,36 (- 0,40%).

Επίσης νέα μικρή άνοδος για την τιμή του Brent κατά 0,47% στα 49,49 $/βαρέλι. Στις 9.538 μονάδες τα futures του DAX, περίπου 0,35% υψηλότερα. To GREK (Global X MSCI Greece ETF στις 6,84 (6,71%) χθες βράδυ.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v