Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση προς τις 540 στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται το ανοδικό momentum στο ΧΑ, σε ευθυγράμμιση με την κίνηση στις διεθνείς αγορές. Διψήφια κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές μετά το διήμερο «σφυροκόπημα», στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips. Μέτριος ο τζίρος. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες.

Συντηρείται η μέτριων συναλλαγών και τζίρου τεχνική αντίδραση (και) στο ΧΑ.

Κάτι η εικόνα των futures του S&P, λίγο αυτή των αγορών (πρώτων υλών, συναλλάγματος, ομολόγων) και στις ευρωπαϊκές αγορές, η ημερήσια τάση παραμένει ανοδική. Περιορίζοντας έτσι τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες απώλειες που υπέστησαν οι αγορές στο διήμερο 24 και 27 Ιουνίου, με ενδεικτική τη διακύμανση του DAX.

Εως τις 9.496 μονάδες νωρίτερα ο δείκτης ωθούμενος κυρίως από τον τραπεζικό τομέα και στο εύρος διακύμανσης με χαμηλό στις 9.430 και τρέχουσα (*) τιμή στις 9.463 μονάδες, καταγράφει σωρευτικά απώλειες 4,99% σε διάστημα εβδομάδας.

Κατά γενική εκτίμηση, πρόκειται για ανοδική διόρθωση στο διήμερο "ξεπούλημα" που προηγήθηκε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής αντίδρασης προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις αλλά επί της ουσίας να μην αλλάζουν και πολλά όσο κρατά αυτή η αβεβαιότητα και το κλίμα αναταραχής (και) στις αγορές διεθνώς.

Αλλωστε οι μέχρι τώρα συναλλαγές/τζίροι σε Ευρώπη (και ΧΑ) υπολείπονται πολύ από τους αντίστοιχους του διήμερου sell-off, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμάται τουλάχιστον μέχρις ότου κλείσει ο μήνας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μεθαύριο.

Η ανακωχή των πωλητών εάν υποτεθεί πως μπορεί να αποδοθεί (εν μέρει) και στο λογιστικό κλείσιμο 6μήνου μεθαύριο Πέμπτη θα πρέπει να θεωρηθεί πρόσκαιρη, μέχρις ότου δοθεί η επόμενη αφορμή στους short παίκτες.

Γι' αυτό συνεδριάσεις με αντίδραση αυτής της έκτασης με μέτριες συναλλαγές/τζίρους απαιτούν επιπλέον προσοχή.

Προφανώς κι η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα τελευταία χαμηλά είναι καλοδεχούμενη από τους αγοραστές/long, μπορεί να ακολουθεί την επιχείρηση αποκόλλησης της στερλίνας από τα χαμηλά 31 ετών, των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά 4μήνου, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των ξένων αγορών.

Παρ' όλα αυτά, για τον Γενικό Δείκτη από τις 520,65 ανακτήθηκαν σχεδόν 20 μονάδες (μέχρι τις 539,49), με την πρώτη από μία σειρά βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων στις 540 μονάδες. Η επόμενη τοποθετείται στις 562 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ωστόσο η τάση (και) του ΧΑ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό και όσο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν υπερβαίνουν τις πρώτες αντιστάσεις, τόσο θα περιορίζεται σε στενό εύρος αντίδρασης.

Ενδεικτικά για τον DAX, όσο δεν κατοχυρώνονται (σε τουλάχιστον 2-3 συνεδριάσεις) οι 9.250 μονάδες, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησής του προς τις 8.600 μονάδες.

Η τρέχουσα τιμή του DAX είναι, μέχρι τώρα, ενθαρρυντική καθότι είναι σταθερά πάνω από τις 9.250 (από χθες), πλην όμως χρειάζονται κι άλλες συνεδριάσεις προκειμένου να ισχυροποιηθεί η κίνησή του.

Κάτι ανάλογο ισχύει για το ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 540 να έχει ένα ικανοποιητικό "μαξιλάρι" από τις 515-500, αποφεύγοντας προσώρας τον κίνδυνο διόρθωσης προς τις 488 και 470 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις δεικτοβαρείς σηματωρούς να παραμένουν σε αντίδραση.

Διψήφιο πριν λίγο το ποσοστό αντίδρασης για τον ΔΤΡ στις 735 μονάδες, επίπεδο όπου "μετρά" απώλειες 17,45% σε διάστημα εβδομάδας και 38% από την αρχή του έτους.

Διψήφιο το ποσοστό αντίδρασης για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, με την πρώτη στο 1,68 ευρώ, όπου καταγράφει απώλειες 16,16% σε διάστημα εβδομάδας και 32,93% από την αρχή έτους.

Αντίστοιχα για την Πειραιώς στο 0,188 ευρώ, όπου καταγράφει απώλειες 9,66% σε διάστημα εβδομάδας και 32,73% από την αρχή έτους.

Στον τραπεζικό κλάδο έχει πραγματοποιηθεί το 70% του μέτριου τζίρου (και με γνώμονα αυτού που προηγήθηκε από την Παρασκευή...) ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός θεωρείται για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, FF Group, EXAE, Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ κ.α.

Στα 17,17 ευρώ η μετοχή της Coca Cola αντέδρασε νωρίτερα έως τα 17,21 ευρώ, απέχει -ακόμη- αρκετά για να θεωρηθεί ότι αλλάζει και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση (σε ανοδική).

Το ίδιο ισχύει για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα στα 18,45 ευρώ, για τον Μυτιληναίο στα 3,66 ευρώ, για τα ΕΧΑΕ στα 4,29 ευρώ.

Από τις 25 μετοχές τη συγκριτικά καλύτερη τεχνικά εικόνα (σε διάστημα εβδομάδας) έχουν η Grivalia, η ΜΕΤΚΑ, Jumbo και δευτερευόντως η μετοχή του ΟΤΕ και της Motor Oil.

Λόγω της μικρότερης έκθεσης σε... ξένα χαρτοφυλάκια, καλύτερη η εικόνα για περισσότερες μετοχές του FT Mid Cap. Αναλυτικότερα για ΑΝΕΜΟΣ, Δρομέας, ΚΑΝΑΚΗΣ, Quality, MLS, Πλαίσιο, η εβδομαδιαία τάση παραμένει long. (*) Στις 13:55 η τιμή του χρυσού υποχωρούσε στο 1.311,40 $ (-1,01%), το τύπου Brent ενισχυόταν στα 48,98 $ (2,53%), η ισοτιμία ΕURO/USD στο 1,1093 (0,62%), η GBP/USD στο 1,3335 (0,82%), η USD/JPY στα 102,33 (0,33%).

Το future του S&P 500 στις 2.006,25 μον. (1,07%), στις 21,87 με μείον 8,87% το S&P VIX.

Περίπου την ίδια ώρα είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 100 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 45,8 εκατ. ευρώ.

Περιορισμένη η συναλλακτικότητα στο ΧΠΑ, με μόλις 947 Συμβόλαια του δείκτη (στην τρέχουσα σειρά) και άλλα 124 στο ΣΜΕ του FT 25 λήξης Αυγούστου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v