Τραπεζοκεντρική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 560 μονάδων. Στο +8% η μετοχή της Alpha Bank. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, OTE, ΔΕΗ. Απώλειες για Aegean, Τέρνα Ενεργειακή. Aυξημένος ο τζίρος.

Με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται ήπια θετικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποφάσισε να αυξήσει τον δικό του θετικό βηματισμό και έχοντας, όπως πάντα, επικεφαλής τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, να διεκδικήσει με αξιώσεις την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, βάζοντας σε "δεύτερες σκέψεις" όσους είχαν διατηρήσει "απαισιόδοξες" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως η άνοδος του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο και τους σημερινούς θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ εξαιρετικά μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η "αρρυθμία" που εμφανίζει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο υπόλοιπος, μη τραπεζικός, 25άρης.

Είναι γνωστή η "ποιότητα" των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο τραπεζικό ταμπλό, όπως και ο επενδυτικός τους ορίζοντας, όμως δεν μπορεί να μην προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι επί καθημερινής βάσεως οι Τραπεζικές μετοχές αποσπούν περισσότερο από το 75-80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση έχει ως μοναδικό κινητήριο μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, έστω και αν αυτός είχε υποστεί τις σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες.

Θεωρείται βέβαιο πως αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα μέχρι τέλους, κάποιο κομμάτι της ανακυκλούμενης ρευστότητας θα κατευθυνθεί και εκτός τραπεζικού ταμπλό, όμως αυτή η ρευστότητα απλώς θα αφορά στα "υπόλοιπα" των ημερήσιων παικτών (!)

Η συμπλήρωση των πρώτων 210 λεπτών συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο αρκετά αυξημένο, στα 37 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ).

Από τις μετοχές του FTSE25, με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχωρίζουν οι Alpha Bank (+6,86%), Eurobank (+5,17%), Εθνική (+4,66%), Πειραιώς (+5,16%), ΟΤΕ (+2,4%), Μυτιληναίος (+1,83%), Τιτάν (+2,78%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,65%), ενώ Αεροπορία Αιγαίου (-0,15%) και ΟΛΠ (-0,22%) είναι οι μοναδικοί από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους που δείχνουν την πλέον επιφυλακτική στάση.

Υπερδιπλάσιες των πτωτικών (26) οι ανοδικές μετοχές (54), ενώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή για τη συνέχεια, καθώς κάποια στιγμή θα κάνουν εντονότερη την παρουσία τους οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v