Εσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Η πτώση 2% για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και οι πιέσεις στη μετοχή της Coca Cola έφεραν την πτώση στην αγορά μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Εντονότερες οι πιέσεις στην Alpha, θετικό κλείσιμο για ΕΤΕ. Σε χαμηλά επίπεδα περιορίστηκε ο τζίρος.

Κοντά στα "χαμηλά ημέρας" ολοκληρώθηκε με απώλειες η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στις 572,43 μονάδες.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε διόρθωση και "άδειασμα" προς το κλείσιμο στην δεικτοβαρή μετοχή της Alpha Bank.

Σε άλλη μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου το ΧΑ σε γενικές γραμμές συγχρονίσθηκε με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κόντρα στα "νέα ιστορικά υψηλά" της Wall Street υποχώρησαν προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Αλλωστε σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. επικράτησαν εχθές πολύ πιο ήπιες ανοδικές τάσεις με τις αγορές να προβληματίζονται από τα εταιρικά αποτελέσματα για να ακολουθήσει το βράδυ το σερί στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα από την αρχή σχεδόν της συνεδρίασης οι short είχαν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των long, που μετά από μία εντυπωσιακή αντίδραση (των ευρωπαικών αγορών) ήρθε η ώρα της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, με συνέπεια ο DAX να κινηθεί από το "άνοιγμα" μέχρι το "κλείσιμο" (του ΧΑ) σε αρνητικό έδαφος.

Στο εύρος των 10.634,68 έως 10.737,07 μονάδων ο βασικός δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου παρά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την οικονομία της χώρας. Να σημειωθεί, πως η αντίδραση στην Φρανκφούρτη (όπως στα περισσότερα κύρια χρηματιστήρια) (υπο)στηρίχθηκε κυρίως στην σημαντική ανάκαμψη των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Με απώλειες 0,89% στις 1.520,98 μονάδες ο FTSE25, εξ΄αιτίας του μείον 2,02% του Δείκτη Τραπεζών που διόρθωσε προς τις 640,34 μονάδες- που ήταν και το χαμηλό σημείο της ημέρας.

Στα "ρηχά" των τελευταίων συνεδριάσεων και σήμερα οι συναλλαγές των 20,6 εκατ. μετοχών και των 18,8 εκατ. ευρώ.

Με το 40% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και ικανοποιητική κατανομή σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, FF Group, Motor Oil, TITAN, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Coca Cola, Σαράντη αλλά και ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου- με τζίρο πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ) η συνεδρίαση παραπέμπει σε ενεργότερη συμμετοχή των traders σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Κάτι, που σημειώνεται στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, αποδίδεται δε στη μετακύληση θέσεων από τον τραπεζικό σε άλλους κλάδους. "Τηλεπικοινωνίες", "τυχερά παιχνίδια", "οικοδομικά υλικά", "τρόφιμα" και άλλοι επί μέρους κλάδοι αποτελούν αντικείμενο τοποθέτησης/κινήσεων ξένων (και...ξένων ) παικτών.

Μόλις 3-3,5 μονάδες οι διακυμάνσεις για τον ΓΔ

Στο ρελαντί το ΧΑ, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με την διακύμανση να περιορίζεται- για ακόμη μία ημέρα- σε μόλις 3-3,5 μονάδες (για τον ΓΔ), σε μόλις 13 για τον FTSE25 (εύρος, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ενδοσυνεδριακά πονταρίσματα και κινήσεις στα Παράγωγα) αλλά με μεγαλύτερη διακύμανση (19 μονάδων ) για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στις τράπεζες παίχτηκε η τάση σήμερα, με τη σηματωρό Alpha Bank στα 1,65-1,74 ευρώ, σε αρνητικό έδαφος μετά τις 15.30΄ να "γυρίζει" κάθετα χαμηλότερα με πωλήσεις και στην δημοπρασία στα 1,65 ευρώ, που ήταν και η χαμηλότερη της ημέρας. Βάθος αγοράς 45.976 μετοχές στο κλείσιμο και λήψη 2.949 Συμβολαίων στη μετοχή της Alpha Bank σε discount έως 2,92%. Αρνητικό από την τεχνική πλευρά η απώλεια για τη σηματωρό- μετοχή των 1,70-1,71 ευρώ ακριβώς με την τελευταία εντολή πωλητή.

Η διάθεση των όποιων ενεργών παικτών έμεινε ανεπηρέαστη τόσο από την ανακοίνωση των στοιχείων του Τακτικού Προυπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης όσο από το δημοσίευμα του Reuters (14.48¨) πως στελέχη των JP Morgan και Goldman Sachs δηλώνουν έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους αν η Αθήνα προχωρούσε σε έκδοση ομολόγων μέσα στο 2017.

Με απώλειες Πειραιώς, Eurobank σε αντίθεση με την Εθνική που με εντολές αγοράς σχεδόν στο κλείσιμο διαμορφώθηκε κατά 0,54% στα 0,187 ευρώ.

Για ακόμη μία- πολλοστή- συνεδρίαση ο υψηλότερος τζίρος πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Alpha Bank, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη συνέχεια αλλά και για το ποιοι ρευστοποιούν (και ποιοι αγοράζουν) μετοχές της τράπεζας.
Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με αγοραστές στον ΟΤΕ, λίγους πωλητές στον ΟΠΑΠ και σταθερή η μετοχή της ΔΕΗ για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλότερα του ορίου των 3 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ να σημειωθεί η ανάλυση της Eurobank Equities που θεωρεί ότι βρίσκεται σε discount (έως 35%) σε σχέση με άλλους ευρωπαικούς οργανισμούς του κλάδου, ενώ στα υπόψη είναι η μεταβίβαση του 5% (που έχει το Δημόσιο ) και η διανομή μερίσματος.

Κινητικότητα σε μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Μυτιληναίου και Τέρνα Ενεργειακής (πέραν της ΕΤΕ και ΟΠΑΠ).

Στα 19,75-19,86 και τελική τιμή στα 19,79 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που συντηρείται στο ανοδικό κανάλι που την Παρασκευή "έδωσε" τιμή έως τα 20,14 ευρώ.

Στα 5,81 ευρώ, που ήταν και χαμηλό ημέρας, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Ξάφνιασε στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς με αυξημένο τζίρο αντέδρασε έως τα 6,10 ευρώ (νέο υψηλό 52 εβδομάδων) για να "καθίσει¨σταδιακά στη συνέχεια. Τζίρος 92.303 ευρώ για τη μετοχή.

Σε ανοδική επαναφορά η μετοχή του Σαράντη, από τα χαμηλά των 9,58 έως τα 9,75 ευρώ (υψηλό ημέρας ) με αυξημένο τζίρο 153.803 ευρώ.

Υψηλός τζίρος (148.552 ευρώ) στη μετοχή του ΟΛΘ (κυμάνθηκε στα 17,78-19,98 ευρώ) που τελικά "έκλεισε" στα 19,53 ευρώ.

Αλλο ένα "κλείσιμο" για τη μετοχή της ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ πάνω από τα 0,70 ευρώ σε συνέχεια των τελευταίων συνεδριάσεων, κάτι που τείνει να διαμορφώσει τάση προς τα 0,75 στα τέλη Μαίου.

Τρία πακέτα: ένα στον ΟΠΑΠ για 33.600 τεμάχια στα 7,45 ευρώ= 250.320 ευρώ, ένα στην Alpha Bank για 200.000 στα 1,725= 345.000 και ένα για 118.831 στα 10,95= 1.301.199 ευρώ.

---ΧΠΑ

Υποτονικό το κλίμα και στα Παράγωγα, καθώς το στενό εύρος διακύμανσης, η περιορισμένη μεταβλητότητα αποτρέπει τους traders να κινηθούν ενεργότερα.

Στα μόλις 172 τα Συμβόλαια στον τρέχοντα μήνα και μόλις 51 ΣΜΕ στην επόμενη σειρά. Από τους χειρότερους...απολογισμούς των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΠΑ.

Στα μετοχικά συμβόλαια , στην Alpha Bank τελικά 2.949 σε discount, περί τα 3.485 στην Εθνική (με premium), μόλις 435 στην Eurobank (με discount) και 1.320 τα συμβόλαια στην Πειραιώς.

Σχετική κινητικότητα με 180 στον ΟΤΕ, με 57 στον ΟΠΑΠ, με 28 στον Μυτιληναίο και 21 στη ΜΕΤΚΑ. Στα 119 για τη μετοχή της MIG.

Σε χαμηλά επίπεδα και ο δανεισμός τίτλων, με τους περισσότερους στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v