Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 585 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες από την ανοδική κίνηση της Coca Cola. Πιέσεις για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, θετικό πρόσημο για τον τίτλο της Πειραιώς. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΟΛΠ και Jumbo.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, με διόρθωση προς τις 585 μονάδες το ΧΑ.

Στον απόηχο των δηλώσεων της Janet Yellen -για ενεργότερη δράση της Fed-, στη σκιά της υποχώρησης του πετρελαίου και της ενίσχυσης του δολαρίου -στα υψηλά 7 μηνών- και σε αναμονή για τις θέσεις του Mario Draghi, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πολύ προσεκτικά. Σε σχετικά στενό εύρος η διακύμανση των βασικών δεικτών, με ενδεικτική την κίνηση για τον DAX μεταξύ 10.555-10.525 μονάδων.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, με τους πωλητές να προχωρούν στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις (περίπου 3,2 εκατ. μετοχών, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ), με την προσφορά να απορροφάται σε λίγο χαμηλότερες τιμές. Εως τις 1.554 μονάδες για τον FTSE25, αλλά με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να "γυρνά" σε θετικό πρόσημο λίγο πριν τις 10:50, την ίδια ώρα που ο τραπεζικός κλάδος υποχωρούσε προς τις 685 μονάδες. Οι ισορροπίες άλλαξαν και πάλι στα επόμενα 15' καθώς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και λιγότερο σε ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις έως 0,67% χαμηλότερα.

Από τη μέχρι πριν λίγο εικόνα της αγοράς φαίνεται πως πωλητές - αγοραστές έχουν βρει σημεία ισορροπίας (πάνω από τις 585 μονάδες για τον ΓΔ), με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ενθαρρυντικό το ότι η αρχική προσφορά κυρίως σε βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις -υπό τη "σκιά" της αξιολόγησης του οίκου Moody's- δεν ήταν υπερβάλλουσα, απεναντίας σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ενεργοποιήθηκαν εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Σημειώνεται πως από το προσυνεδριακό σχόλιο είχε τεθεί ως ζητούμενο η επιβεβαίωση των 575 μονάδων (για τον ΓΔ).

Εξισορροπητικά στις πιέσεις που δέχονται (κυρίως) ΟΤΕ και ΟΠΑΠ η αντίδραση, με ελάχιστα κομμάτια της δεικτοβαρούς Coca Cola και συμπληρωματικά η κίνηση της Jumbo προς τα 12 ευρώ και της Πειραιώς προς το 0,147 ευρώ.

Σταθερή στο 1,65 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, πλην όμως ο μεγαλύτερος έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Jumbo (νωρίτερα πέρασε πακέτο για 168.911 μετοχές στα 12 ευρώ=2.026.932 ευρώ).

Χαμηλότερα, στο 0,198 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,549 επίσης με απώλειες της Eurobank, αντιθέτως με αγοραστές στο 0,147 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Με τη Φρανκφούρτη σε ήπια διόρθωση, η συνέχεια (μέχρι τις 13:00-13:30) αναμένεται πως θα διαμορφωθεί στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών, με μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών να επιχειρείται να κινηθούν λίγο υψηλότερα.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 5,4 εκατ. μετοχές, αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v