Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Το στοίχημα μετά την υπέρβαση των 590 μονάδων

Στο άρμα των ξένων αγορών δέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο και «κοίταξε» προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Ποιες μετοχές έδωσαν τον τόνο, γιατί προβλημάτισαν οι τράπεζες. Ποια είναι τώρα τα σημεία στήριξης και αντίστασης.

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού σε Ευρώπη και Χ.Α., καθώς τόσο οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, όσο και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον δεύτερο να πραγματοποιεί το επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν η υπέρβαση (με κλείσιμο) των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), έστω και "ψεύτισε" σημαντικά η Τραπεζική άνοδος και τώρα είναι αντιμέτωπος με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, επίπεδο που θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τζίρου, προκειμένου να υπερκεραστεί με την πρώτη προσπάθεια.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε σχεδόν εντυπωσιακά, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα δεδομένα των τελευταίων, πολλών, συνεδριάσεων, με την πρώτη ώρα συναλλαγών να "μετρά" τζίρο στα 10,9 εκατ. (χωρίς "πακέτα") και την δεύτερη ώρα στα 18 εκατ. (0,5 εκατ. τα "πακέτα"), όμως από εκεί και πέρα σημειώθηκε σημαντική καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, που, ευτυχώς για τους αγοραστές, δεν συνοδεύτηκε από μεγάλη υποχώρηση των βασικών δεικτών, σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή κορυφή.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου δεν έβρισκαν λογικοφανή επιχειρήματα για την σημερινή αντίδραση σε Ευρώπη και πολύ περισσότερο στο Χ.Α. και θα είναι ευχής έργον η νέα ανοδική κίνηση να μην οφείλεται σε βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα", εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 20 τρέχοντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι των διεθνών αναλυτών δεν αναμένουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική και πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg έδειξε ότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Mario Draghi θα αναγκαστεί να αυξήσει το "QE" πριν προχωρήσει στην περιστολή του προγράμματος, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί τον Δεκέμβριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτήθηκε περίπου "πανστρατιά" από πλευράς μετοχών του FTSE25, προκειμένου να επιτευχθεί η νέα υπέρβαση, ενώ εντυπωσιακά επιφυλακτική ήταν η στάση που κράτησαν οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμα και αυτοί που θεωρούνται "ταχείας ανάφλεξης".

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την επιφυλακτικότητα του ταμπλώ για τις εταιρείες του Κατασκευαστικού κλάδου, οι τίτλοι των οποίων έδειξαν ότι συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων.

Μετά το χθεσινό -6,72% του Ελλάκτωρα, σήμερα ήταν η σειρά των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,26%) και Άβακα (-5,96%), με τους δύο τίτλους να συμπληρώνουν και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Για την περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο τίτλος της οποίας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,02 ευρώ (-6,05%) συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 2,06 ευρώ, ανοίγουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 1,90 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος του Μυτιληναίου (+2,86%), ο οποίος τερμάτισε την σημερινή συνεδρίαση μέσα στην δύσκολη ζώνη 5,00 - 5,10 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 5,33 ευρώ.

"Α ρε Jumbo (+3,54%) που σας χρειάζεται", έλεγε μία παλαιότερη διαφήμιση και πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος το "επταρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για τον τίτλο που κινείται σε υψηλά 28 μηνών. Θεωρητική, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ.

Κοντά σε υψηλά 28 μηνών η Jumbo

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τεχνικά, ελκυστική εικόνα διατηρεί η Μέτκα (+0,13%). Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, ο τίτλος δοκιμάζει την διάσπαση του μεγάλου επιπέδου στην ζώνη των 7,70 - 8,00 ευρώ. Τα 7,30 ευρώ είναι κύρια στήριξη, η οποία έχει επιβεβαιώσει και την διάσπαση του Καλοκαιριού. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,00 ευρώ, μπορεί να μας φέρει στα 9,00 ευρώ.

Από την άλλη, θα πρέπει να τύχει αναφοράς η αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, τόσο του Τραπεζικού δείκτη, όσο και των επιμέρους Δεικτοβαρών, Τραπεζικών, μετοχών, με τις Εθνική και Eurobank να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει αναφοράς ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+0,87%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 705,53 μονάδες (+3,34%), η μετοχή της Alpha Bank (+1,24%) μέχρι τα 1,68 ευρώ (+4,35%), της Εθνικής (-0,5%) μέχρι τα 0,207 ευρώ (+2,48%) της Eurobank (0%) μέχρι τα 0,561 ευρώ (+2,94%) και της Πειραιώς (+2,76%) μέχρι τα 0,153 ευρώ (+5,52%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Τρ. Αττικής (+9,52%) συμπλήρωσε "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων, έκλεισε στα υψηλά ημέρας και έδωσε νεότερη υψηλότερη κορυφή, σε κλείσιμο, βραχυπρόθεσμα.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η πλησιέστερη ισχυρή ζώνη αντίστασης παραμένει εκείνη των 703 - 711 μονάδων, την οποία δοκίμασε σήμερα για να υποχωρήσει χαμηλότερα, ενώ η πλησιέστερη ισχυρή (ίσως και καθοριστική) στήριξη εντοπίζεται στις 665 μονάδες.

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η σχετική κινητικότητα σε MIG (+4,84%) και ΕΥΑΘ (+3,59%), ενώ ο Νηρέας (+4,12%) συνεχίζει αργά αλλά σταθερά, συμπληρώνοντας επτά ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες εννέα.

Το διάγραμμα του Νηρέα από την αρχή του χρόνου

Σαν μίνι έκπληξη χαρακτήρισαν την σημερινή κίνηση του Χ.Α. αρκετοί από τους παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας το κλείσιμο του Δείκτη σχετικά κοντά στα ημερήσια υψηλά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "οι αγοραστές και οι πωλητές, στην παρούσα φάση, φαίνεται να έχουν ψάχνουν ένα σημείο ισορροπίας πάνω από τα επίπεδα των 585 μονάδων. Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος, καθώς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία φαίνεται να αργεί, με τις εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή να δημιουργούν έδαφος μη πρόσφορο για επενδύσεις".

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα προς το καλύτερο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,49%) έχει πλησιέστατη αντίσταση τις 1575 μονάδες που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει το 1590. Στήριξη κοντινή οι 1561 και 1541 μονάδες και κύρια οι 1520 που είναι και το "stop" στο "long".

Ο Γενικός Δείκτης, έστω και οριακά, άφησε πίσω του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 593 μονάδες, κλείνοντας σε νεότερα υψηλά στην μετά "Brexit" εποχή και έχει μπροστά του το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Για τους "γρήγορους" οι 578 μονάδες παραμένουν το "stop" στο "long", με κοντινή στήριξη τις 590 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε διαδικασία συσσώρευσης συνεχίζει να βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο με σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας και τις δομικές παθογένειες της ρηχότητας να εξηγούν την αυξημένη μεταβλητότητα κάποιων συνεδριάσεων" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι στη παρούσα φάση το περίγραμμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον πήχη των προσδοκιών να αδυνατεί να αναρριχηθεί ψηλότερα, καθώς το έλλειμμα των καταλυτών, ή η ανεπάρκεια των υφιστάμενων, αδυνατούν να διαμορφώσουν στάση διαφορετική σε σχέση με την συνεχιζόμενη αποστροφή για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.

Υπάρχουν επομένως δύο εναλλακτικά σενάρια για το αμέσως επόμενο διάστημα: στο πρώτο σενάριο, ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, διαδικασία που αφορά σειρά 40 περίπου προαπαιτουμένων, με τα Εργασιακά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις Ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων. Στο αισιόδοξο σενάριο, ο Κυβερνητικός βολονταρισμός οδηγεί στην ολοκλήρωσή τους, ώστε το Eurogroup του Δεκεμβρίου να εγκρίνει τη όλη διαδικασία. Στη συνέχεια, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος που καταλήγει σε κάποιο οδικό χάρτη αναδιάρθρωσής του, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που, εν παρόδω, μάλλον θα επεκτείνει ο Ντράγκι και μετά το Μάρτιο 2017 ! Πρόκειται για σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμό ανάπτυξης, που να καθιστά την πρόβλεψη του ΔΝΤ (2,8%) συντηρητική ! Η πιθανότητα υλοποίησης του είναι δυσχερέστατο να αναφερθεί.

Ωστόσο, η μορφή του επικείμενου Κυβερνητικού ανασχηματισμού θα είναι δηλωτική της Κυβερνητικής πρόθεσης για την επιδίωξή του. Ακόμη πιο εμφανές είναι το ευεργετικό αποτέλεσμά του στο Χρηματιστήριο στο βαθμό που υλοποιηθεί.
Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της 2η αξιολόγησης, ανοίγει πάλι "σκοτεινά σενάρια" για την Ελληνική Οικονομία και επαναφέρει την πολιτική αστάθεια που βλέπει και η Mooody's, που αρνήθηκε στην παρούσα φάση να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία.

Τα παρεπόμενα τέτοιων εξελίξεων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα περιλάβουν ασφαλώς αυξημένους κραδασμούς και ενδεχόμενο κύμα αποεπένδυσης.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευοίωνο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η προοπτική ενός "hard Brexit" ανησυχεί τις Αγορές, τα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών με την Deutsche Bank ακόμη να διαπραγματεύεται τα του προστίμου της στις ΗΠΑ, αλλά και τα της Κυβερνητικής σταθερότητας της Ιταλίας ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, συνιστούν ένα μείγμα που μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα τοξικό.

"Ενόψει των παραπάνω, ο Μάριο Ντράγκι μάλλον θα αναφερθεί στην πρόθεση της ΕΚΤ για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, το αργότερο ως το Δεκέμβριο, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τα Ελληνικά ομόλογα" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τους δείκτες Sensex 30 (+1,89%) και Hang Seng (+1,55%).

Θετικό, όπως προαναφέρθηκε το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από τις επιχειρηματικές ειδήσεις, η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τους προμηθευτές της για την αναστολή της παραγωγής του Galaxy Note 7, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δώσει παραγγελίες για άλλα κινητά, ώστε ν' αντισταθμίσει τις απώλειες τους.

Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τους επενδυτές πόσο είναι διατεθειμένη να πληρώσει για την πρώτη της πώληση διεθνών ομολόγων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg. Έχει στόχο να πουλήσει 5ετη ομόλογα αποτιμημένα σε δολάρια με απόδοση 160 μονάδες βάσης υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου Αμερικάνικου ομολόγου. "Το spread για το 10ετες ομόλογο θα είναι 185 μονάδες βάσης και για το 30ετες ομόλογο είναι 235 μονάδες βάσης", σημείωσαν οι πηγές. Η αποτίμηση είναι περίπου 60 μονάδες βάσης υψηλότερη από τα ομόλογα αντίστοιχης ωρίμανσης του Κατάρ.

"Η Χώρα του Περσικού Κόλπου μπορεί να αντλήσει ως και $10 δισ. δολάρια από την έκδοση χρέους", σύμφωνα με το Bloomberg.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στα επιχειρηματικά, η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει $38 εκατ. για τη διευθέτηση δικαστικής διαφοράς με τις ΗΠΑ με βάση την οποία η Τράπεζα κατηγορείται ότι "συνωμότησε" με άλλες Τράπεζες για τη χειραγώγηση των τιμών του Ασημιού σε βάρος των επενδυτών.

Στην προσφυγή τους οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι οι Deutsche Bank, HSBC και Bank of Nova Scotia χειραγώγησαν τις τιμές του Ασημιού μέσω μίας μυστικής ημερήσιας συνεδρίασής τους, επονομαζόμενη "Silver Fix" και κατηγορούν την UBS AG ότι εκμεταλλεύθηκε αυτόν τον καθορισμό τιμής.

"Η φερόμενη 'συνωμοσία' που ξεκίνησε από το 1999, κατέστειλε τις τιμές σε περίπου $30 δισ. Ασημιού και σχετιζόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που διαπραγματεύονται κάθε χρόνο, γεγονός που επέτρεψε στις Τράπεζες να αποκομίσουν αποδόσεις οι οποίες άγγιζαν το 100% σε ετήσια βάση", ισχυρίζονται οι επενδυτές.

Ο Βρετανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ONS. Το ποσοστό του πληθωρισμού ενισχύθηκε σε 1%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2014, έναντι 0,6% τον Αύγουστο και μιας μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων για 0,9%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, δηλαδή στα υψηλότερά του εδώ και δύο χρόνια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,4%. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,2% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ενισχυθεί κατά 1,5%. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2014.

Υποχώρησε τον Οκτώβριο η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB διολίσθησε στις 63 μονάδες έχοντας σκαρφαλώσει τον προηγούμενο μήνα σε υψηλό δέκα ετών στις 65 μονάδες. Η μέτρηση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας, αντιθέτως, την τιμή για την Πειραιώς.

Για διαφαινόμενη ομαλή εξέλιξη του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα βοηθήσει στην εμπέδωση της εικόνας σταθερότητας για τη Χώρα, έκανε λόγο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του 15ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στον τομέα του Τουρισμού, ο Μ. Σχοινάς προδιέγραψε αλματώδη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Προέβλεψε πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην Ελληνική Οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον Τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Χώρας.

"Ο Γαλλικός Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας 'RTE', θυγατρική της Κρατικής 'EDF', εξετάζει την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τον ΑΔΜΗΕ", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η "RTE', η Κινεζική "State Grid Corporation of China" και η Ιταλική "Τerna" έχουν προεπιλεγεί από τη ΔΕΗ για την υποβολή προσφοράς για το 24% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Ο Francois Brottes δήλωσε ότι "η 'RTE' είναι υποψήφιος Επενδυτής, αλλά δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη προσφορά, καθώς περιμένει επιπλέον πληροφόρηση από την Ελληνική εταιρεία. Η 'RTE' δεν θα ακριβοπληρώσει για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ, ή για άλλες εξαγορές", είπε.

Στην τροπολογία για τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ που εξακολουθεί να διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή. Ο Υπουργός εξήγησε ότι υποχρέωση από το μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 ήταν να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 6% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Η Κυβέρνηση πρότεινε στους Εταίρους και διαπραγματεύτηκε, προκειμένου να μεταβιβαστεί το 5% των μετοχών. Όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο κρατάει 1%, ώστε μαζί με το 4% των μετοχών που έχει το ΙΚΑ να μπορεί να κρατήσει μία στρατηγική σχέση στον ΟΤΕ και να έχουμε μία νέα συμφωνία μετόχων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 596,54 μονάδες (+1,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 592,83 (+1,16%) δημιουργώντας κάποιου είδους ανησυχίες, όσον αφορά την επιδιωκόμενη υπέρβαση των 593 μονάδων, όμως με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 593,83 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων έφθασε τα 48,2 εκατ. από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, απασχόλησαν το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ λόγω έλλειψης ακραίων ημερήσιων μεταβολών, μόλις 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και αξιοπρόσεκτα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Αυξημένος ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.460 συμβόλαια).

Στα 2.585 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.799, 2.607 για τον Οκτώβριο, 2.112 για τον Νοέμβριο και 80 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.575,5) κινήθηκε μεταξύ 1.562 και 1.586 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.088), Eurobank (9.435), Πειραιώς (19.765), Εθνική (6.848), MIG (1.556), ΟΤΕ (684), ΔΕΗ (558), Μυτιληναίο (886), Ελλάκτωρα (264), ΓΕΚ (254), Ελ. Πετρέλαια (321), Μέτκα (111), ΟΠΑΠ (275), Jumbo (162).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (6.317.325 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v