Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν στις τράπεζες οι επενδυτές

Πάνω από τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς οι «παίκτες» αποτιμούν το μπαράζ δηλώσεων για διαπραγματεύσεις και χρέος. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των τραπεζών, μετά και τις χθεσινές απώλειες. Κέρδη άνω του 8% για Alpha Bank. Ισχυρά κέρδη και για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Αμεση η επαναφορά των αγοραστών, που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ωθούν υψηλότερα το Χ.Α.

Στη λογική της προεξόφλησης μίας συμφωνίας (αν όχι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενδεχομένως σε ένα έκτακτο πριν από τις εορτές), οι traders κινούνται επιθετικά, επιταχύνοντας τον ρυθμό συναλλαγών σταδιακά μετά τις 12:30-12:45.

Εν μέσω... ομοβροντίας δηλώσεων, θέσεων ξένων παραγόντων, εκπροσώπων των δανειστών, οι long επανέρχονται «μεταφράζοντας» τα αλλεπάλληλα μηνύματα και τις προειδοποιήσεις ως πρόθεση (των δύο πλευρών) να συγκλίνουν προς μία συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο επίκεντρο, εύλογα ο τραπεζικός κλάδος, όπου επικεντρώνεται το 65% του αυξανόμενου -εδώ και σχεδόν μία ώρα- τζίρου, καθώς πρόκειται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις με γνώμονα την προοπτική λήψης μέτρων για το (βραχυπρόθεσμο) μέρος του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Προς τις 785 μονάδες η επαναφορά του κλαδικού δείκτη, με αγορές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Από νωρίτερα, η τάση αποτυπωνόταν στην αγορά ομολόγων με την αποκλιμάκωση της απόδοσης για το 10ετές ελληνικό (αλλά και για τους αντίστοιχους τίτλους της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας), διατηρώντας την τάση για τον ΔΤΡ σε long θέση για αυτό τον μήνα. Στο 19% ενισχύεται εκ νέου η απόδοση για τον τραπεζικό κλάδο για τον Νοέμβριο, την ώρα που για τον Γ.Δ. η απόδοση αυξάνεται στο 4,57%, πάντα για μηνιαίο διάστημα.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε άμεση ανοδική επαναφορά, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των χθεσινών απωλειών, οι long διευρύνουν τις κινήσεις τους στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE 25 πάνω από τις 1.660 μονάδες καθώς ανοδικά κινούνται σηματωροί όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Αυξανόμενες οι συναλλαγές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό ωστόσο στο επίκεντρο.

Τεχνικά η αρχική επιβεβαίωση των κρίσιμων στηρίξεων (σε μηνιαία μέτρηση) για τους βασικούς δείκτες σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (ειδικότερα του Πιερ Μοσκοβισί) επανέφεραν στο προσκήνιο τους long, οι οποίοι με τη σειρά τους σε σύντομο χρόνο ενεργοποιήθηκαν στον κλάδο-κλειδί των εξελίξεων, τον τραπεζικό.

Λίγο μετά τις 13:45 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 53 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως για τον Γ.Δ. επιβεβαιώνεται -προσώρας- η ανθεκτικότητα των 607-604 μονάδων.

Οσον αφορά στον FTSE 25, η υπέρβαση της πρώτης -βραχυπρόθεσμης- αντίστασης των 1.655 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης της αμέσως επόμενης στις 1.682 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v