Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανάδυση για τα μη τραπεζικά blue chip

Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των πρωϊνών απωλειών για τον Γενικό Δείκτη. Νευρική συνεδρίαση με το βλέμμα σε Eurogroup-Ιταλία. Ποιες μετοχές κινήθηκαν για να ανατρέψουν την εικόνα. Ποια είναι τώρα τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Ευρωπαϊκοί δείκτες επιμένουν στο αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας σε χαμηλά τριών εβδομάδων, αλλά έχοντας ανακάμψει αισθητά από τα χαμηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέκαμψε από τα πρωινά χαμηλά, στις 16.20 "είδε" για πρώτη φορά, οριακά, θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, "παίχτηκε" το πρόσημο του Δείκτη, καθαρά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων, με τα μη Τραπεζικά blue chips να παίρνουν μία άτυπη ρεβάνς, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήταν καθαρά πτωτική, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την "πρωτοκαθεδρία" από αρχής μέχρι τέλους, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να προστεθεί η αξιοπρόσεκτη καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις, καθώς αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία. Στο επίκεντρο βρίσκονται, αφενός η ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επερχόμενες εκλογές και αφετέρου, το Ιταλικό δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή και θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ματέο Ρέντσι. Ωστόσο δεν πρέπει να αμελείται και ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και είναι οι Αυστριακές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν, επίσης, στις 4 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που ο Hofer κερδίσει στις Προεδρικές εκλογές της Κυριακής, θα είναι ο πρώτος Ακροδεξιός που θα γίνει Αρχηγός Κράτους στην ΕΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αμέσως προηγούμενη, καθώς μετά την χθεσινή "βαριά ήττα" των μη Τραπεζικών blue chips, σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές "στοχοποίησαν", τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ με μόνιμους πωλητές παρέμεινε ο τίτλος της Folli Follie Group (-4,07%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (-1,89%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 775,95 μονάδες (-4,19%), ο τίτλος της Alpha Bank (-2,72%) μέχρι τα 1,73 ευρώ (-5,98%), της Εθνικής (-0,93%) μέχρι τα 0,208 ευρώ (-3,74%), της Eurobank (-0,87%) μέχρι τα 0,664 ευρώ (-4,18%) και της Πειραιώς (-2%) μέχρι τα 0,192 ευρώ (-4%). Από εκεί και πέρα, σημειώθηκε προσπάθεια αντίδρασης, με τους τίτλους των Εθνικής και Eurobank, να γυρίζουν και σε θετικό πρόσημο, όμως η αξιοσημείωτη προσπάθεια έμεινε από δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, τεχνικά, είναι ανεκτή η υποχώρηση μέχρι τα 1,67 ευρώ για την Alpha Bank, μέχρι τα 0,194 ευρώ για την Εθνική, μέχρι τα 0,592 ευρώ για την Eurobank και μέχρι τα 0,17 ευρώ για την Πειραιώς. Από εκεί και κάτω απαιτούνται άμεσες κινήσεις μείωσης θέσεων, καθώς χαλάει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum.

Εννοείται ότι η υποχώρηση των τελευταίων ημερών, έχει ισχυροποιήσει τις πρώτες αντιστάσεις, που εντοπίζονται στα 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,236 ευρώ για την Εθνική, στα 0,74 ευρώ για την Eurobank και στα 0,213 ευρώ για την Πειραιώς.

Στην περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, παραμένει το θετικό σενάριο όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 721 μονάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η αντίσταση στις 851 μονάδες.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο, ασφαλώς και τα πλέον ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την μετοχή της Folli Follie Group, που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!) Σαν επόμενη στήριξη δείχνουν τα 17,10 ευρώ, η οποία να χαθεί μπαίνει σε δοκιμασία η επόμενη στα 16,00 ευρώ. Πρώτη, αποφασιστική, αντίσταση στα 19,30 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα δεν κινήθηκε απολύτως τίποτα, πλην της Quest Συμ. (+4,67%) η οποία με ελάχιστες συναλλαγές συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά, απειλώντας τα υψηλά 107 μηνών, ασφαλώς και την μεγαλύτερη "ευθύνη" για την "ανάδυση" του Δείκτη πήρε ο ΟΤΕ (+2,33%) έχοντας σημαντικές βοήθειες από ΔΕΗ (+3,33%), ΕΕΕ (+1,56%), ΕΧΑΕ (+1,49%), Μυτιληναίο (+1,19%), Σαράντη (+1,8%), Τιτάνα (+1,07%) και Jumbo (+1,95%).

Απειλεί τα υψηλά 107 μηνών η Quest

Στην περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,65 ευρώ κινητοποίησε τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 9,00 - 9,04 ευρώ και το "daily stop" στα 8,17 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Ευρωπαϊκά και Διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Θετικοί, επί της αρχής, στο αίτημα των Τραπεζών για διεύρυνση του χρόνου φορολογικής απόσβεσης της ζημίας από διαγραφές δανείων εμφανίζονται οι Θεσμοί, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση των 'κόκκινων' δανείων, με βάση τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους". Αυτή είναι η εκτίμηση Κυβερνητικής πηγής αναφορικά με το τι μπορεί να αποδώσει το επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται επίσης να διαπιστωθεί αρκετά μεγάλη συμφωνία σε επίπεδο "Staff Level Agreement". Με τα σημερινά δεδομένα αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ φτάνει να ζητά μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ εκ των προτέρων νομοθετημένα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωινές πιέσεις που σημειώθηκαν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έως ένα βαθμό, μπορεί να οφείλονται και σε πιέσεις χρηματιστηριακών γραφείων προς πελάτες, να προχωρήσουν σε σχετική μείωση "ανοιχτών" θέσεων.

Εννοείται ότι οι οριακές, τελικές, μεταβολές που παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα που δημιούργησε η χθεσινή συνεδρίαση.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05%) το 1663 παραμένει κοντινή στήριξη, με το 1644 - 1635 επόμενο επίπεδο, ενώ οι 1630 μονάδες παραμένουν κύρια. Στο εβδομαδιαίο γράφημα του FTSE25, η πλησιέστερη και εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη στήριξη διέρχεται από τις 1580 μονάδες.

Οι 1717 μονάδες είναι το κύριο επίπεδο, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση, με ενδιάμεση αντίσταση τις 1680 - 1682 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1717 μονάδες.

Αν και το πρωί διασπάστηκε καθοδικά, τελικά διασώθηκε η πρώτη στήριξη των 608 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Δυστυχώς δεν επετεύχθη κλείσιμο υψηλότερα των 615 μονάδων, ενώ δείχνει να ισχυροποιείται η αντίσταση στις 632 - 634 μονάδες. Το "stop" για τους "long", παραμένει στις 600 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που διατάραξε την ισορροπία στις τάσεις.

Έτσι, ενώ ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,51%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με εβδομαδιαία κέρδη 0,57%, συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών εβδομάδων. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ενισχύθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 83,3 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,76% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 32,57%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης, μετά την πρώτη επαφή με την περιοχή αντίστασης των 630 με 635 μονάδων επιχείρησε μια γρήγορη 'εξαέρωση' βραχυχρόνιων διαγραμμάτων και τεχνικών δεικτών ορμής, προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αποσυμπίεσης και απόκτησης νέων δυνάμεων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Όντως ο Γενικός Δείκτης, μετά την επαφή με το επίπεδο στήριξης των 602 με 597 μονάδων έκανε μια γρήγορη ανοδική επιστροφή πλησίον του προηγούμενου υψηλού των 634 μονάδων έχοντας ως χορηγό την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI και τον Τραπεζικό κλάδο. Από εκεί και έπειτα το σημείο κλειδί, που ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερκεράσει είναι οι 635 μονάδες. Διαγραμματικό γεγονός, όπου εάν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το οπτικό πεδίο για την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 655 με 660 μονάδων. Οποιαδήποτε όμως ανοδική δυσπραγία πέριξ των 635 μονάδων θα βάλει σε νέα δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Όπως είχαμε αναφέρει από την προηγούμενη ανάλυση για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυτό που θα έδινε σημαντικούς πόντους στην ανοδική συνέχεια προς τις 1870 μονάδες είναι το "συμπαγές γέμισμα" της ζώνης που μεσολαβεί μεταξύ των 1720 με 1750 μονάδων. Στοιχείο, που μέχρι τώρα λείπει από την όλη εικόνα στο ημερήσιο chart του δείκτη. Εδώ για να "θορυβηθούν" οι "Bulls" θα πρέπει ο δείκτης να πάει να κλείσει πτωτικά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί χαμηλότερα των 1623,5 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη αυτός έφτασε ανοδικά έως τις 850 μονάδες, διόρθωσε μετά κατά γράμμα πάνω στο Fibonacci Retracement των 61,8% στις 720 μονάδες και επανήλθε γρήγορα ανοδικά λίγο κάτω από το επίπεδο αντίστασης των 850 με 844 μονάδων, παρουσιάζοντας όμως εκεί, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αδυναμία διαπερατότητας. "Ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις χρήζει ο τζίρος των Τραπεζών, καθώς εάν στερέψει η διοχέτευση εντολών, πέραν του τέλους του προηγούμενου μήνα λόγω των 'εσωτερικών' αλλαγών στον γνωστό δείκτη MSCI, τότε θα πράγματα θα αρχίζουν να δυσκολεύουν για τη 'δραπέτευση' του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 850 μονάδων, με άμεσο αντίκτυπο τη καθοδική επαναξιολόγηση των 720 με 705 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διήμερο για την Αγορά εργασίας σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, με το Ευρω/Δολάριο να διατηρείται κοντά στα χαμηλά 13 ετών" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εντοπίσαμε την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας πτωτικής γραμμής στην τάση των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων, κάτι που από άποψη τεχνικής ανάλυσης προμηνύει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Οι ομολογιούχοι φαίνεται να προεξοφλούν ικανοποιητικούς ρυθμούς επέκτασης της Αμερικάνικης Οικονομίας το επόμενο έτος, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σταδιακή σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας από τη Federal Reserve.

Πιο βραχυπρόθεσμα, πολλά έχουν ειπωθεί για το επικείμενο Ιταλικό δημοψήφισμα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να βρίσκεται κυρίως στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην πολιτική σταθερότητα της Γείτονος Χώρας και κατ' επέκταση στο χρονοδιάγραμμα και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών της. Σημειώνουμε ότι το επιτόκιο που προσφέρουν για διακράτηση στη λήξη τους τα δεκαετή Ιταλικά διπλασιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο και από το χαμηλό του 1% κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ κοντά στο 2%, γεγονός που συνδέουμε με την αύξηση του ρίσκου Χώρας της Ιταλίας.

Στα καθ' ημάς και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Παραγώγων της Nuntius Sec., ο Γενικός Δείκτης καλείται την επόμενη εβδομάδα να διατηρήσει ανέπαφη την ψυχολογική στήριξη των 600 μονάδων και ενώ η περιοχή των 632 - 634 μονάδων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους αγοραστές.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ο Δεκέμβριος φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο, ή σε κάποιο έκτακτο Eurogroup πριν το τέλος του έτους, φαίνεται να ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι πρώτες διαρροές από την μελέτη του ESM κάνουν λόγο για ελάφρυνση που μπορεί να φθάσει το 21,8% του συνόλου του Ελληνικού χρέους, εξέλιξη άκρως θετική δεδομένων των μεγάλων ταμειακών υποχρεώσεων που το Ελληνικό Κράτος έχει να αντιμετωπίσει για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων ειδικά μετά το 2022. Εντός του Νοεμβρίου το θετικά αναθεωρημένο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου και η πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, αύξησαν το βαθμό εμπιστοσύνης με θετική αντανάκλαση στα Ελληνικά ομόλογα και δευτερευόντως στις μετοχές με έμφαση τις Τράπεζες.

Τα νέα θα δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερο "ήχο" στην Αγορά, αν δεν υπήρχε μπροστά το Ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής, εξέλιξη η οποία εκλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο σαν στοιχείο αβεβαιότητας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και κατ' επέκταση για το μέλλον της Ευρώπης.

Χωρίς να παραγνωρίζονται οι επιπτώσεις μιας συντριπτικής ήττας του "Ναι" στην Ιταλία, η Ελλάδα φθάνοντας ως εδώ απέκτησε ένα πλεονέκτημα, ένα επενδυτικό αφήγημα το οποίο μπορεί να έχει μια καλύτερη τύχη στα αυτιά όσων από το Καλοκαίρι του 2015 και μετά παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σκληρά νούμερα και αποτελέσματα στην υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν παλινωδίες, ή αστοχίες της ύστατης ώρας, φαινόμενο όχι σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα, που θα θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των Αγορών που έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, στις λίγες αλλά πολύ αντιπροσωπευτικές ανακοινώσεις που αφορούν το γ' τρίμηνο, η γενική εικόνα κρίνεται ικανοποιητική, καθώς οι σταδιακές βελτιώσεις στην κερδοφορία των Τραπεζών και των λειτουργικών κερδών των Εμποροβιομηχανικών εταιρειών είχαν συνέχεια.

Ο Τραπεζικός κλάδος βαδίζει, πλέον, σε κερδοφόρο εννέαμηνο, οι καλές μεσαίες Επιχειρήσεις διεύρυναν το κερδοφόρο αποτέλεσμα του εξαμήνου, ενώ στις τηλεδιασκέψεις των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δόθηκε, ως επί το πλείστον, μια θετική χροιά για το δ' τρίμηνο.

Τα καλά "μίκρο" νέα είχαν μερίδιο στην εμπέδωση της αισιοδοξίας, περιορίζοντας την φάση της χρηματιστηριακής διόρθωσης, όταν η Αγορά επαναπροσέγγισε τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε το 2016.

Για τις 35 εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμό, ή ανακοίνωση, η αύξηση που παρατηρείται στα λειτουργικά κέρδη είναι της τάξεως του 5% και 25% στα καθαρά κέρδη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκει δυσκολία να υπερβεί την ζώνη αντίστασης των 630 μονάδων, επίπεδο το οποίο έχει επιχειρηθεί να διασπαστεί δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο. Η κατοχύρωση των γρήγορων κερδών και η στάση αναμονής από ένα ράλι τιμών που έδωσε κέρδη έως και 40% σε Τραπεζικές μετοχές, ήταν αναμενόμενη ωστόσο το κέρδος των δύο τελευταίων εβδομάδων ήταν η αύξηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, βοηθώντας στην διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

Οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι με αποφορτισμένους πλέον τους ταλαντωτές τάσεις, μετά από μια γρήγορη είσοδο σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Η τάση θα αλλάξει σε κλείσιμο κάτω από τις 590 μονάδες, το οποίο αποτελεί και το σημείο αναφοράς της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας, η οποία αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα από την επίδραση των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα την Κυριακή και το απόγευμα της Δευτέρας.

Εκτός από τις κάλπες σε Ιταλία (Συνταγματικό Δημοψήφισμα) και Αυστρία (Προεδρική εκλογή – επαναληπτικές), το Εurogroup της Δευτέρας είναι το βασικό γεγονός της επόμενης εβδομάδας, αφού εκεί θα δοθεί μια καθαρή εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα για το θέμα του χρέους.

Κατά τα άλλα την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, η Πανγαία θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 0,067 ευρώ, η Quest χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου Ελ. Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου έχουν ορίσει ως ημέρα των εγκριτικών συνελεύσεων για την συγχώνευση τους με την Cenergy.
"Την Παρασκευή η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον βαθμό έκθεσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στην χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Hang Seng (-1,37%).

Έχουν μειώσει σημαντικά τις αρχικές απώλειες οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά επιμένουν, σε, οριακά, αρνητικά πρόσημα, ενώ μικτή είναι η εικόνα των δεικτών στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη σημειώνουν Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία ενισχύθηκαν, για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την άνοδο στο 0,3%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλία συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους όρους Κρατικής διάσωσης της 'Monte dei Paschi di Siena", σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera". Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η "Corriere della Sera" αναφέρει πως η Ιταλία είχε ήδη υποβάλει αίτημα για Δημόσια ανακεφαλαιοποίηση της "Monte dei Pasch"i, ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σημείωσαν άνοδο 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο και ήταν χαμηλότερα 0,4% από τον Οκτώβριο του 2015. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν πως οι τιμές θα υποχωρούσαν 0,9%.

Ο κατασκευαστικός ΡΜΙ, στην Βρετανία ενισχύθηκε στις 52,8 από τις 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε νέα υψηλά οκτώ μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 52,2 μονάδες.

"Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για να αντιδράσει σε όποια επίπτωση μπορεί να έχει στις Χρηματαγορές το δημοψήφισμα της Ιταλίας, που διενεργείται την Κυριακή", όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η von Tiesenhausen αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή Κρατική διάσωση της "Monte dei Paschi", σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ, που προβλέπουν ότι οι Ιδιώτες επενδυτές πρέπει να επωμιστούν απώλειες, προτού προχωρήσει η διάσωση Τραπεζών με χρήματα Φορολογουμένων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Οικονομία δημιούργησε 178.000 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλό εννιά ετών του 4,6%. Τον προηγούμενο μήνα η ανεργία βρισκόταν στο 4,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη σε αυτό το επίπεδο, ενώ ανέμεναν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 175.000.

Οι επενδυτές έριξαν χρήματα στα funds Αμερικανικών μετοχών και απέσυραν τοποθετήσεις από Ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια εβδομάδα στην οποία κυριάρχησαν οι προσδοκίες για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Τα funds Ευρωπαϊκών μετοχών έχασαν $2 δισ. την εβδομάδα που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR. Την ίδια στιγμή τα funds Αμερικάνικων μετοχών προσέλκυσαν $4,4 δισ. Οι συνολικές εισροές σε funds που επενδύουν σε Αμερικάνικες μετοχές, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ανέρχονται σε $40 δισ.

"Η Αγορά πιστεύει ότι βασικά είμαστε σε 'QE για πάντα στην Ευρώπη' και αυτό μπορεί να είναι απλά φαντασία", επισημαίνει η Morgan Stanley.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, οι προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας στην Αγορά στον απόηχο της ήττας του Ματέο Ρέντσι, ενισχύθηκαν έπειτα από ομιλία του Mario Draghi την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η Τράπεζα θα εξετάσει έναν συνδυασμό εργαλείων πολιτικής στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η MS εκτιμά πως η Αγορά είναι απίθανο να κινηθεί δραματικά στην περίπτωση νίκης του "Όχι", κάτι που αναμένεται ήδη εδώ και καιρό, με τα κακά νέα να έχουν ήδη συνυπολογιστεί στο μακροοικονομικό σημείο αναφοράς του Κόσμου.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον Οίκο, οι Αγορές είναι αμφίβολο αν έχουν προετοιμαστεί για τα πολιτικά γεγονότα που έρχονται: το Ιταλικό δημοψήφισμα σε συνδυασμό με τις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές και τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, μια μίξη που χαρακτηρίζεται ως "πολιτικό άλμα εις τριπλούν".

Περιγράφοντας το συνδυασμό αυτών των γεγονότων ως "μεγάλο ρίσκο", η MS αναμένει μεγαλύτερες αναταράξεις καθώς πλησιάζουν, κάτι πολύ αρνητικό για τις τάσεις στην παραγωγικότητα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Παγκοσμίως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Ιουνίου 2017.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 10 Μαρτίου 2017.

"Γιγάντιες ανάγκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να εμφανίζουν οι εγχώριες Επιχειρήσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών Κυβέρνησης και Τραπεζών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβληματικών - εταιρικών - δανείων".

Αυτό είναι το συμπέρασμα κλαδικής έρευνας, με τίτλο "Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη", που διενήργησε η Grant Thornton.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία εξέτασε την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων 8.000 Επιχειρήσεων από 92 κλάδους, μεταξύ των ετών 2009 - 15, 1 στις 4 Επιχειρήσεις του δείγματος παρουσιάζει έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης. Οι συνολικές ανάγκες, όπως υπολογίστηκαν από την Grant Thornton, ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Νούμερο ιδιαίτερα υψηλό, σε μια περίοδο που η Τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ισχνή και οι εγχώριοι επιχειρηματίες απρόθυμοι να στηρίξουν τις εταιρείες τους, λόγω της υφέρπουσας αβεβαιότητας.

Μικρές πιθανότητες βιωσιμότητας εμφανίζει το υπόλοιπο 25% του δείγματος καθώς η λειτουργική κερδοφορία τους αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την εξυπηρέτηση των τόκων. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τις Επιχειρήσεις που εμφανίζουν δανεισμό υψηλότερο του κύκλου εργασιών τους (1 στις 8 Επιχειρήσεις του δείγματος).

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Grant Thornton, για κάλυψη ελλείμματος κεφαλαίου κίνησης αλλά και για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση των παραπάνω υποκατηγοριών απαιτούνται κεφάλαια περίπου 25 δισ. ευρώ.

Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα µετά από τρεις µήνες ανόδου, κινείται πτωτικά τον Νοέµβριο, καθώς διαµορφώνεται στις 92,4 µονάδες (από 93,8 µονάδες τον Οκτώβριο), σε επίδοση πάντως υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (87,1 µονάδες). Η αλλαγή τάσης στο οικονοµικό κλίµα προκύπτει ως αποτέλεσµα κυρίως της υποχώρησης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιοµηχανία.

Στα 15 ευρώ από 14 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής οι ταμειακές ροές της εισηγμένης θα ανέλθουν σε περίπου 360 εκατ. φέτος. Ο μέσος όρος των 5 ετών για τις ταμειακές προβλέπεται στα 210 εκατ. ευρώ. Η IBG τονίζει πως ο υγιής ισολογισμός και οι ταμειακές ροές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αυξήσει το ύψος του μερίσματος που διανέμει. Για τη χρήση του 2016 η IBG προβλέπει πως το συνολικό μέρισμα θα ανέλθει στα 0,80 ευρώ, ενώ για το 2017 στα 0,90 ευρώ.

Σε "buy" από "neutral" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΤΕ η UBS σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει και την τιμή - στόχο στα 11,2 από 9 ευρώ. 

Στα 5,0 ευρώ από 5,2 πριν αναπροσαρμόζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Eurobank Equities, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "hold" για τη μετοχή της εισηγμένης. 

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 605,11 μονάδες (-1,55%), όμως από εκεί και πέρα ξεκίνησε η σταδιακή ανάκαμψη, με αποτέλεσμα στις 16.20 ο Δείκτης να "δει" για πρώτη φορά θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 616,05 μονάδες (+0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 613,24(-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 613,95 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 55,6 εκατ. από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΜΙΓ), ενώ ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΧΑΕ και Grivalia δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

Καμία αλλαγή στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,128 δισ), ΟΤΕ (4,313 δισ), Alpha Bank (2,751 δισ) και ΟΠΑΠ (2,740 δισ ευρώ).

----ΧΠΑ

Με υποχώρηση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με μειωμένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (104.868 συμβόλαια).

Στα 9.238 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.454, 1.380 για τον Δεκέμβριο και 74 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.667,5) κινήθηκε μεταξύ 1.640 και 1.675,25 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.946), Eurobank (8.261), Πειραιώς (28.998), Εθνική (54.761), MIG (2.188), ΟΤΕ (1.459), ΔΕΗ (711), Μυτιληναίο (520), ΟΠΑΠ (254), Folli Follie Group (350).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.843.748 τεμ.), Εθνική (7.734.373 τεμ.) και Eurobank (3.570.721 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v