Τις «άμυνες» μετρά το Χρηματιστήριο

Προς τις 635 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Πιέσεις για Coca Cola, ΟΤΕ. Επιμένουν ανοδικά ΔΕΗ, Lamda, Follie, Μυτιληναίος. Νέα υψηλά για Motor Oil.

Τις «άμυνες» μετρά το Χρηματιστήριο
Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και δοκιμασία του Γενικού Δείκτη προς τις 635 μονάδες περνά η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Επιφυλακτικοί οι traders, καθώς σήμερα Αθήνα - δανειστές (ξανα)αρχίζουν τις συζητήσεις τους για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την αμφίσημη στάση του ΔΝΤ να παραμένει ο "άγνωστος Χ" των ημερών αλλά και των προσπαθειών να κλείσει τουλάχιστον το μέρος που αφορά στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για μία σειρά εκκρεμοτήτων (εκτός από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ενισχυμένο δημοσιονομικό κόφτη).

Στην περιοχή των 635 μονάδων για τον ΓΔ το πρώτο χαμηλότερο σημείο αναφοράς και (υπο)στήριξης, κάτι που δικαιολογεί την ενεργοποίηση ορισμένων αγορών λίγο μετά τις 11:15, με αποτέλεσμα ο δείκτης από τις 634,35 να ανακάμψει προς τις 638 μονάδες. Η τάση για τον ΓΔ παραμένει ανοδική τόσο σε εβδομαδιαία μέτρηση (2,80%) όσο με 9,45% σε μηνιαία. Ζητούμενο σε αυτή τη φάση της νευρικότητας των βραχυπρόθεσμων και της υπερίσχυσης των πωλητών, η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Μέτριες οι συναλλαγές/μάλλον χαμηλός ο τζίρος, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδος αλλά και του μ.ο. των τελευταίων τριών, οπότε εκδηλώθηκε ο απεγκλωβισμός του ΓΔ από τις 585 μονάδες, με κορυφή τις 650,11 της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, με τον ΔΤΡ μεταξύ 882-860 μονάδων, με τον FTSE25 στο εύρος των 1.742-1.719 μονάδων. Θυμίζουμε πως για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ισχυρό σημείο αναφοράς θεωρούνται οι 1.717 μονάδες, στήριξη που θα πρέπει να διαφυλαχθεί προκειμένου να μην αλλάξει το ανοδικό momentum για τον FTSE25.

Περισσότερες οι μετοχές με πωλητές, σε μόλις οκτώ με αγοραστές, με την προσφορά όμως να απορροφάται σταδιακά από τα χαμηλά της πρώτης ώρας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η εικόνα της αγοράς (χθες-σήμερα) θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, από τη στάση του ΔΝΤ, που καθιστούν επιφυλακτικούς αρκετούς traders.

Με απώλειες ο ΟΤΕ, σταθερός ο ΟΠΑΠ, μικρή ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Ισχυρή κίνηση για τη μετοχή του FF Group, της Jumbo, αλλά και των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Motor Oil.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή του FF Group έως τα 19,18 ευρώ, έως τα 14,63 ευρώ η μετοχή της Jumbo, έως τα 12,54 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΜΟΗ, που αποτελεί "νέο υψηλό 52 εβδομάδων" για τον τίτλο, έως τα 6,23 ευρώ ο Μυτιληναίος (επίσης "υψηλό 52 εβδομάδων"), έως τα 4,64 η Lamda Develpoment, έως τα 7,43 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Στις 11:35 είχαν αλλάξει χέρια 11,7 εκατ. μετοχές -τα 5,2 στην Πειραιώς-, με τζίρο 8,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v