Χρηματιστήριο: Σε επαφή με τα υψηλά έτους

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Στον ρυθμό των διαπραγματεύσεων κινείται και αυτή η εβδομάδα. Ορόσημα η Fed και η «μεγάλη λήξη» στα παράγωγα. Ποιες μετοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Χρηματιστήριο: Σε επαφή με τα υψηλά έτους
Για εβδομάδα διπλής διαπραγμάτευσης οργανώνεται η κυβέρνηση, για εβδομάδα Fed και λήξης παραγώγων ετοιμάζεται το Χ.Α., όπως και όλες οι αγορές.

Προετοιμασίες για να κλείσει το «ταμείο» έτους γίνονται αυτές τις ημέρες, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει ανακάμψει και περάσει για τον Γενικό Δείκτη στις 640,09 μονάδες με θετικό πρόσημο (1,38%), για τον FTSE 25 στις 1.739,56 μονάδες -οι απώλειες έχουν περιορισθεί σε 5,12%-, ενώ και για τον τραπεζικό κλάδο η αντίδραση του τέταρτου τριμήνου φέρνει τον ΔΤΡ στις 872,83 μονάδες, μαζεύοντας σχετικά την αρχικά δυσθεώρητη διαφορά στο 23,62%, με την Alpha Bank σηματωρό και οδηγό του κλάδου.

Αυξημένες συναλλαγές κυρίως από «ισχυρά χέρια» και «κωδικούς εξωτερικού» που εξακολουθούν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο, βοηθούμενοι από το καλό κλίμα στη Wall Street -που ακολούθησε την εκλογή Trump- και τη συνακόλουθη αντίδραση των ευρωπαϊκών, έστω και με αναταράξεις, λόγω κυρίως των εξελίξεων στην Ιταλία.

Η Ελενα Λάσκαρη και η Μαρίνα Μάνη καταγράφουν τον οδικό χάρτη του Αλέξη Τσίπρα και της διαπραγμάτευσης, με το πότε θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών να παραμένει άγνωστο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση του ΔΝΤ.

Διαπραγμάτευση και πολιτικολογία στο εσωτερικό, Fed και «μεγάλη λήξη» στα Παράγωγα την Παρασκευή στο εξωτερικό, είναι εκ προοιμίου οι βασικές παράμετροι διαμόρφωσης της στάσης των traders σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Το ενδιαφέρον είναι πως μετά από καιρό οι long έχουν -με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών- τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την παρτίδα της Παρασκευής, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες τρεις λήξεις. Μένει να φανεί εάν στην τέταρτη (και... τετραπλή), οι αγοραστές θα είναι αυτοί που θα κάνουν «ταμείο».

Σημαντικές οι αποφάσεις της Janet Yellen, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά με τις εκτιμήσεις να διίστανται όσον αφορά στη γραμμή που θα δοθεί στη συνέχεια. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απόφαση του Mario Draghi να επεκτείνει η ΕΚΤ το QE για 9 μήνες (και όχι για 6 , όπως είχε προεξοφληθεί), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το 2018 να προχωρήσει σε κινήσεις... «whatever it takes (όπως έμεινε στην ιστορία η ομιλία του Ιταλού τραπεζίτη στις 26 Ιουλίου 2012).

Περιοριζόμεθα όμως στα της εβδομάδος καθώς εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί διατηρούν τις προσδοκίες των long παικτών. Από την Jumbo, που πλησιάζοντας τα όρια αποτίμησης των 2 δισ. ευρώ (!) «απειλεί» τα ιστορικά υψηλά της, τον ΟΤΕ, που περιμένοντας την DT για το 5% του μ.κ. διαμορφώνει τιμές προς τα 9 ευρώ (με τα 8,71 ευρώ σημαντικότερη στήριξη), τον Μυτιληναίο, που για το 2016 «μετρά» απόδοση 64%, τον Sarantis, που είναι η καλύτερη ένταξη στον δείκτη τα τελευταία χρόνια (με απόδοση 36%), την Alpha Bank, που είναι η πρώτη από τις συστημικές τραπεζικές που (ξανα)πιάνει τον στόχο της τρίτης ΑΜΚ (και είναι πολύ κοντά σε ενεργή συνεργασία με την Aktua για τα NPLs), μέχρι όλες εκείνες τις δυνάμεις της αγοράς που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταφέρει να (ξανα)προσελκύσουν την προσοχή των traders και να (ξανα)ζωντανέψουν την αγορά μας.

Τεχνικά, όσο ο FTSE 25 διατηρείται πάνω από τις 1.700 μονάδες διατηρείται ενεργή η τάση προς το «υψηλό» των 1.820 μονάδων, με τις 1.670 μονάδες να αποτελούν τη σημαντική στήριξή μας για αυτό το διάστημα.

Για τον Γ.Δ. το «υψηλό έτους» είναι στις 658,99 μονάδες και στόχος για το 2016, ενώ πειστική υπέρβαση θα άνοιγε τον δρόμο για την περιοχή των 700 μονάδων.

Οδηγός μας και η βασική σχέση EUR/USD, θυμίζοντας πως το «χαμηλό 2ετίας» (1,0460) έχει δοκιμασθεί τρεις φορές, με την αγορά να περιμένει τη Fed, αν και η αύξηση των επιτοκίων στο δολάριο έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί/ενσωματωθεί.

Για τον S&P 500, η εβδομάδα λήξης δίνει αέρα στους long με τη διάσπαση των 2.116 να έχει κάνει τη διαφορά και τις 2.283 μονάδες να είναι ο ουσιαστικός στόχος στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v