Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο

Σημαντικές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των blue chips στο «κόκκινο». Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. «Αντέχουν» ΕΛΠΕ, Jumbo, Σαράντης. Κλειστή η Wall.

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο

Με πωλητικές διαθέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς οι short πιέζουν χαμηλότερα τις αγορές από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Ρώμη και Αθήνα.

Χάνει διαδοχικά τις κρίσιμες (βραχυπρόθεσμες) στηρίξεις των 648 και των 645 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των απωλειών του τραπεζικού κλάδου. Σε πίεση ο τραπεζικός κλάδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προβληματίζουν οι δηλώσεις Μέι και οι προειδοποιήσεις Τραμπ.

Με κλειστή σήμερα τη Wall Street, προεξοφλείται πως συναλλαγές - τζίρος θα περιοριστούν σε χαμηλότερα -από τα συνήθη- επίπεδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση και με ορίζοντα, καταρχήν, την κρίσιμη Παρασκευή που έρχεται.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν με το βλέμμα σε Brexit και Τραμπ, η στερλίνα υποχωρούσε σε χαμηλά 31 ετών, ενώ όπως σημειώνει η Αννα Φαλτάιτς, οι προειδοποιήσεις Τραμπ κατά της BMW είχαν ως συνέπεια τις πιέσεις/υποχώρηση της μετοχής έως 1,24% (στα 88,72 ευρώ).

Επιπλέον στη Φρανκφούρτη σημαντική πίεση υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος, με ενδεικτικά το μείον 1,76% της Deutsche Bank και το μείον 2,38% της Commerzbank. Με απώλειες επίσης το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον ΜΙΒ κατά 0,95% χαμηλότερα, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υπό πίεση (σ.σ. η μετοχή της MPS παραμένει σχεδόν ένα μήνα εκτός διαπραγμάτευσης). 

Σε αυτό το περιβάλλον, εύλογη η στάση των traders και στο Χ.Α., αφού άλλωστε «ουρά πωλήσεων» υπήρχε από το (ανεκτέλεστο) προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας αναφερθήκαμε στις τεχνικές περιοχές/τιμές που χρήζουν προσοχής σε αυτή την πτωτική συγκυρία της αγοράς, με τις 648 και τις 645 μονάδες να αποτελούν σημεία αναφοράς βραχυπρόθεσμα. Η απώλεια των 648 μονάδων, η υποχώρηση στη συνέχεια προς τις 643 μονάδες, επέτεινε τις πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά σε επιμέρους μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος μάλλον σε περιορισμένα επίπεδα, κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος, με το 70% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και τον περισσότερο στη μετοχή της Alpha Bank.

Τεχνικά ενδεχόμενη απώλεια και των 640 μονάδων αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο την τάση, καθώς η απόδοση του Γ.Δ. θα είναι κατά 0,50% αρνητική -σε μέτρηση από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου.

Ηδη, με τις νέες απώλειες για τον ΔΤΡ, αρνητική είναι η απόδοση του τραπεζικού κλάδου, θυμίζοντας πως ήταν αυτός που έκανε την ανοδική διαφορά μέχρι και τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.

Μόλις μία μετοχή με αγοραστές -στις 11:05-, των Ελληνικών Πετρελαίων, με πωλητές στις 24 του δείκτη και μεγαλύτερες πιέσεις/απώλειες στον τραπεζικό κλάδο.

Απώλειες πάνω από 1,60% για τον Γ.Δ., που υποχωρεί προς τις 640 μονάδες. Κατά 3,30% προς τις 825 μονάδες υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος.

Στα 6,4 εκατ. οι μετοχές που έχουν πραγματοποιηθεί, στα 3,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Σημειωτέον πως το 10ετές έχει επιβαρυνθεί και πάλι ξεπερνώντας το όριο του 7% στα 7,021%, πριν από λίγο (στις 11:05).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v