Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο και η ανάλυση Κομισιόν

Οριακές πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι επενδυτές καλούνται να εκτιμήσουν και τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν, κόντρα σε αυτές του ΔΝΤ. Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών, κέρδη άνω του 4% για Βιοχάλκο.

ΧΑ: Στο επίκεντρο και η ανάλυση Κομισιόν

Με απώλειες, αλλά με ιδιαίτερα μετρημένες κινήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης καθώς σχεδόν τα πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη στάση των traders σχετίζονται με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Στο τελευταίο μέτωπο θα πρέπει να εκτιμηθούν και οι προβλέψεις της Κομισιόν, που έρχονται σε αντίθεση με την απαισιοδοξία του ΔΝΤ

Λίγες οι ρευστοποιήσεις στα πρώτα 5'-10', κατά πάσα πιθανότητα από αισιόδοξους long της Πέμπτης-Παρασκευής, που μετά το Σαββατοκύριακο «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους. Ενθαρρυντικό το ότι στην αρχή, οπότε αναμενόταν πίεση, δεν ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές πώλησης, με αποτέλεσμα την πρώτη υποχώρηση χαμηλότερα των 620 να τη διαδεχθούν αγορές ικανές να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 622 μονάδες.

Σε αρνητικό μεν πρόσημο, πλην όμως με πολύ περιορισμένη ροή συναλλαγών, με λίγες πωλήσεις και αγορές από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Εύλογη η στάση των παικτών, καθώς την αισιοδοξία της Παρασκευής έχει διαδεχθεί και πάλι ο συγκρατημένος προβληματισμός, με τη Μαρίνα Μάνη να κάνει λόγο για τριήμερο πυρετό προκειμένου να μη χαθεί το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX και πάλι πάνω από τις 11.700 μονάδες και τον CAC πάνω από τις 4.850 μονάδες. Μέτριες συναλλαγές και στην Ευρώπη, ενώ ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα στην αγορά ομολόγων της «περιφέρειας». «Τσιμπημένο» το ελληνικό 2ετές (κατά 2,01% στα 8,748%), λιγότερο το 10ετές (κατά 0,87% στα 7,418%), παραμένοντας κοντά στα όρια συναγερμού, μετά τη θεαματική αποκλιμάκωση της Παρασκευής (κυρίως του 2ετούς).

Με καθοδικό χάσμα ο ΔΤΡ από τις 735 υποχώρησε σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα, θέτοντας σε δοκιμασία την περιοχή των 720 μονάδων, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Το 50% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, το άλλο μισό στις μη τραπεζικές, σε μία πιο ισομερή κατανομή (σε σχέση με τις τελευταίες τραπεζοκεντρικές συνεδριάσεις).

Στο κόκκινο ο κλαδικός δείκτης, στο κόκκινο και οι 4 συστημικές μετοχές, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε Μυτιληναίο, Κυριακίδη, Viohalco, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο πρωτόγνωρο για τη μετοχή ο Κυριακίδης... εκτινάσσεται 17,54%, στα 4,02 ευρώ. Το αξιοπερίεργο είναι πως ο τζίρος των 310+ χιλιάδων ευρώ έχει πραγματοποιηθεί (στις 11:10), χωρίς να έχει περάσει από το σύστημα (του ASE) πακέτο ή άλλης μορφής προσυμφωνημένη πράξη. Τα 94.638 κομμάτια στη μετοχή του Κυριακίδη είναι συναλλαγές... μηνός. Κατά πάσα βεβαιότητα, η απάντηση αποδίδεται στην προαιρετική δημόσια πρόταση από την Αντίοχος.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 5,3 εκατ. μετοχές, τα 3 εκατ. εξ αυτών στην Πειραιώς, με τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v