Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριήμερος πυρετός για να μη χαθεί η 20ή Φεβρουαρίου

Διαρκείς επαφές Τσακαλώτου με βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης. Deadline η Τετάρτη για επιστροφή των θεσμών. Πού αντιδρά και τι «δίνει» η κυβέρνηση για συμφωνία-πακέτο. Η προσοχή τις προβλέψεις Κομισιόν και το μήνυμα Μοσκοβισί.

Τριήμερος πυρετός για να μη χαθεί η 20ή Φεβρουαρίου

Κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και διαπραγματευτικών «κρίκων» έχει ανοίξει από χθες, προκειμένου να βρεθεί το σημείο συμφωνίας που θα επιτρέψει στο κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Από ελληνικής πλευράς, τις συζητήσεις με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του διεξάγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να αποκλείεται παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Τετάρτη, όπου τοποθετείται το  deadline για την επιστροφή του κουαρτέτου.

Στα «συν» της χθεσινής ημέρας (δύο 24ωρα μετά την άκαρπη συνάντηση Τσακαλώτου-θεσμών στις Βρυξέλλες) ανήκουν οι δηλώσεις των Γιούνκερ - Ντομπρόβσκις ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει από την ασάφεια που καλλιεργεί το ΔΝΤ, όπως και η σκληρή επίθεση του (Σοσιαλδημοκράτη) κυβερνητικού εταίρου στη Γερμανία Ζ. Γκάμπριελ προς τον Β. Σόιμπλε, τον οποίον κατηγόρησε ότι οδηγεί την Ελλάδα σε Grexit.

Εξέλιξη που ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση και επιβεβαιώνει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) τη θέση της ότι, αυτή τη φορά, όχι μόνο «δεν είμαστε μόνοι μας απέναντι στο ΔΝΤ και στον Σόιμπλε», αλλά και «δεν ενεργούμε ερήμην των συμμάχων μας».

«Κάτι κρατάμε για το τέλος»

Τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να κρατά κλειστά χαρτιά επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι να κλείσουν όλα. Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές», είπε.

Τι... κρατάνε; Ολοκληρωμένη απάντηση δεν δίνουν, φυσικά, τα κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τα της διαπραγμάτευσης. Είτε υπάρχει «άσος» είτε όχι, πάντως, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση:

* Θα αποδεχτεί νομοθέτηση «ενός εκ των μέτρων», έστω και με ρήτρα ακύρωσης. Κι αυτό θα είναι η μείωση του αφορολόγητου και όχι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στον «κόφτη».

Αλλά κι αυτή η μείωση -τονίζουν- «δεν μπορεί» να είναι στα υπερβολικά επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή στα 5.900 ευρώ.

* Με όπλο τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση, «εξαντλεί όλα τα περιθώρια» για να μειωθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ το ύψος των προληπτικών μέτρων για μετά το 2018.

«Όπλο» σ' αυτή την προσπάθεια είναι τα θετικά οικονομικά στοιχεία και η αμφισβήτηση της μελέτης του ΔΝΤ (την οποία ανέδειξαν με αιχμηρό τρόπο οι κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτος το προηγούμενο διήμερο).

Μένει να φανεί εάν στην ελληνική φαρέτρα προστεθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις χώρες της ΕΕ και, φυσικά, της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα. Οι τελευταίες είναι πολύ θετικότερες έναντι του ΔΝΤ και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί, που έρχεται στην Αθήνα ζήτησε να κλείσει η αξιολόγηση επί τη βάση των «σωστών στοιχείων».

* Διατηρεί αμετάβλητη τη θέση με την οποία μπήκε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα» -δηλαδή πολιτική συμφωνία-πακέτο για τα ζητήματα της β' αξιολόγησης (εργασιακά-δημοσιονομικό κενό-ενεργειακά) και για τα πέραν αυτής (προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 και αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το QE».

Aυτή τη θέση επιβεβαίωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος με τη φράση «υπάρχει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι να κλείσουν όλα».

«Ακαιρη» η παρέμβαση Φίλη

Εννοείται ότι σ' αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν σήκωσαν το γάντι που τους πέταξε προχθές ο Νίκος Φίλης για τερματισμό της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και… στροφή προς το ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, «όσο κι αν βρωμάει (!) είναι ο συγγενέστερος προς εμάς χώρος». 

Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καν «κλείσιμο» των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ την απάντηση στον πρώην υπουργό Παιδείας ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», είπε.

«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δεν άφησε αναπάντητες κάποιες αιχμές περί… προσωπικής διαπραγματευτικής τακτικής: «Ποτέ δεν είχαμε λευκή επιταγή, διαπραγματευόμαστε σκληρά γιατί αυτό απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και ελπίζουμε με καλή πίστη ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική συμφωνία».

Προς Ντ. Μπακογιάννη για το "χάσιμο χρόνου"

Τούτων δοθέντων, το Μαξίμου απάντησε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στη χθεσινή πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στη διαπραγμάτευση. Συνδέοντας αυτή την παρέμβαση με τη συνάντηση που θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε (σήμερα και αύριο, αντίστοιχα), το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε ως εξής:

«Η ηγετική ομάδα της ΝΔ -σήμερα τη σκυτάλη πήρε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη- κουραστικά επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάριο, ζητώντας να υπογράψει η κυβέρνηση ό,τι της ζητούν οι ακραίοι εκ των δανειστών, όσο εξωπραγματικά και αν είναι τα μέτρα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Σε μια απέλπιδα, μάλιστα, προσπάθειά της προτείνει το τραγελαφικό «να ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου της διαπραγμάτευσης». Θα ήταν επικίνδυνο, αν δεν ήταν τόσο φαιδρό. Είναι φανερό ότι δεν την ενδιαφέρουν τα νέα μέτρα που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες -δεν αφορούν ούτε αυτήν, ούτε τους φίλους της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υποβάλλει διαρκώς τα διαπιστευτήρια της ΝΔ προς τους θεσμούς, λίγο προτού ο κ. Μητσοτάκης συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Η κ. Μπακογιάννη δικαιολογεί τον Σόιμπλε, στηρίζει το ΔΝΤ, βάλλει κατά των πολιτών και ζητά εκλογές. Αγνοεί ό,τι δεν συμβαδίζει με το αφήγημά της, όπως οι δηλώσεις των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Μάρτιν Σουλτς και άλλων, οι οποίοι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση δεν επιρρίπτουν τις ευθύνες των καθυστερήσεων της διαπραγμάτευσης.

Η κ. Μπακογιάννη θα περιμένει για πολύ καιρό τις εκλογές. Ευτυχώς γι’ αυτήν, θα έχει παρέα: τον κ. Μητσοτάκη και όσους τους τυφλώνει το αντιπολιτευτικό μένος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v