Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με χορηγία Βρυξελλών

Στις 630 μονάδες ανέβασε τον Γενικό Δείκτη η «αισιοδοξία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και η εξαγγελία της επίσκεψης Μοσκοβισί. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, κέρδη 6% για τη Βιοχάλκο.

ΧΑ: Αντίδραση με χορηγία Βρυξελλών
Διά χειρός Κομισιόν η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Τα νεότερα από τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την είδηση της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη, αναθέρμαναν τους long, με αποτέλεσμα την κίνηση του Χ.Α. προς τις 630 μονάδες.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να «γυρίζει» από τις 726 έως τις 754 μονάδες, βελτιώθηκε το αρχικά αρνητικό κλίμα στην αγορά, με τους αγοραστές σταδιακά να ανεβαίνουν υψηλότερα.

Ωστόσο, η διατήρηση των συναλλαγών/τζίρου σε μέτρια επίπεδα καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες τις ραγδαίες εξελίξεις, περιμένοντας να δουν τον αντίκτυπο των θετικών προβλέψεων της Κομισιόν τόσο στη θέση του ΔΝΤ όσο και στην τελική διαμόρφωση της στάσης των δανειστών.

Κατά τι επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών την τελευταία ώρα, δηλαδή όταν περίπου στις 12:00 έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία από τις Βρυξέλλες, με τους αγοραστές - πωλητές να κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης και αναλαμβάνοντας μικρό ρίσκο (είτε για αγορές είτε για πωλήσεις).

Σε αναμονή για τη συνέχεια των πρωτοβουλιών Ντάισελμπλουμ οι traders, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, με το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να απέχει 4 συν τη σημερινή συνεδριάσεις. Και με το κλείσιμο της σειράς μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Ετσι, ο πήχης ανέβηκε μεν λίγο, αλλά χωρίς θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών, αν και χρηματιστές περιμένουν ενίσχυση του τζίρου μετά τις 14:00-14:30, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επαναφέρει τον Γ.Δ. προς τις 635 και τον ΔΤΡ προς τις 760 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο σταδιακά μετά τις 12:15 και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με το 48% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο. Περίπου 6,5 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank, ETE, Πειραιώς και Eurobank. Αλλα περίπου 6,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Φουρλή αλλά και Viohalco, METKA, Coca Cola, Cenergy, FF Group, ΔΕΗ, ενώ πολύ ψηλά στον σχετικό πίνακα παραμένει η μετοχή του Κυριακίδη, μετά την πρόταση του Αντίοχου, δίνοντας 4,02 ευρώ/μετοχή.

Στις 13:40 ούτε μία από τις 25 μετοχές του δείκτη δεν ήταν σε αρνητικό πρόσημο, με μόλις 4 σταθερές (FF Group, Motor Oil, ΓΕΚ, ΟΠΑΠ), ενώ για 21 η απόδοση έφτανε έως 5,92% (για τη μετοχή της Viohalco).

Στα 57 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 13,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v