XA: Σε δοκιμασία η άνοδος

Δεν αποκλείεται μια αποκόμιση κερδών από τους επενδυτές, μετά το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη. Βαρόμετρο οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η προσοχή και στα αποτελέσματα.

XA: Σε δοκιμασία η άνοδος

Τα εταιρικά αποτελέσματα έριξαν τη Wall Street, σε καθοδική τροχιά οι ευρωαγορές και στο ΧΑ, οι long έκαναν το 13 στα 13.

Κάτι λιγότερο από μία μονάδα η απόσταση του ΓΔ από το όριο των 800 μονάδων, με κλείσιμο στις 797,16 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που για ακόμη μία φορά είχε συναλλαγές 218,9 εκατ. μετοχές - τζίρο 134,2 εκατ. ευρώ, το 61% στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να κλείνει στις 1.073,93 μονάδες.

Ευδιάκριτη η μικρή μετατόπιση του παιχνιδιού από Alpha Bank - ETE σε Πειραιώς - Eurobank, καθώς η πρώτη έκλεισε με θετικό πρόσημο στα 2,29 ευρώ (με υψηλό 2,33 ), ενώ η Εθνική με απώλειες 1,75% στο 0,337 (χαμηλό ημέρας), με ενδοσυνεδριακά υψηλό στο 0,349 ευρώ. Από την άλλη, Πειραιώς και Eurobank έκλεισαν στα υψηλά ημέρας στα 0,245 και 0,938 ευρώ αντίστοιχα. Για Αlpha Bank - ETE έχει υπερκαλυφθεί η τιμή της τρίτης αμκ, για Πειραιώς - Eurobank συνεχίζονται οι προσπάθειες για τα 0,30 και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πολύ υψηλές συναλλαγές και ο αυξημένος τζίρος που άλλαξε χέρια χθες, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για τη συνέχεια και κατά πόσον εξακολουθεί το ποντάρισμα των ξένων (κυρίως των αμερικανικών funds) στην άμεση πορεία της κίνησης του κλάδου. Εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, οι οποίοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, αφήνουν να εννοηθεί πως από την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο θα μπορούσε να προκύψουν ειδήσεις που αφορούν στο ενδιαφέρον των Κινέζων και για τον τραπεζικό κλάδο. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα και ενδεχομένως κάτι πιο χειροπιαστό στα επόμενα 24ωρα...

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, εάν δώσει συνέχιση άμεσα (και δεν εννοώ να κάνει αναγκαστικά σήμερα το 14ο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο) για κίνηση πάνω από τις 1.090-1.100 μονάδες, τότε ο FTSE25 θα ακολουθήσει, το ΧΑ θα δοκιμάσει υψηλότερα των 800, με ορισμένους αναλυτές να δίνουν στόχο προς τις 830 μονάδες.

Παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, το πολύ πιθανό ενδεχόμενο στο διάστημα που ακολουθεί να βγάλει διόρθωση της τάξης του 3%-4% η Wall Street. Αλλωστε, όπως θύμιζε φίλος, τον Μάιο είναι που οι μεγάλοι διαχειριστές "κλείνουν βιβλία", γράφουν τις προμήθειές τους και πολύ συχνά μοιράζουν το παιχνίδι/θέσεις σε μικρότερους παίκτες/funds.

Πού βρίσκονται οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για τις τράπεζες αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας και στις τεχνικές... λεπτομέρειες.

Ωστόσο, για τους traders στο ΧΑ προτεραιότητα έχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους -στην προοπτική του QE-, στο ενδεχόμενο μίας μικρής δοκιμαστικής έκδοσης και σε αυτά ποντάρουν.

Επιμονή ΔΝΤ σε αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος, πέφτει στο 2,1% ο πήχης για την ελληνική ανάπτυξη το 2017 και η Morgan Stanley μετά από ένα 34,50% του ΔΤΡ σε διάστημα μηνός ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες, δίνοντας περιθώριο περαιτέρω ανόδου κατά 11%-25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), για τον FTSE25 στόχος είναι μεν οι 2.148 αλλά και στήριξη στις 2.111 και κύρια στις 2.086 μονάδες, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα/μέτρησή του.

 

Στα επιμέρους η προσοχή είναι στραμμένη στον ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και με στόχο των 10,20 ευρώ, με τη μετοχή να αποδίδει 3,97% σε εβδομαδιαίο. Για τη ΔΕΗ το μεγάλο στοίχημα που είχε τεθεί είναι προς την ολοκλήρωσή του και θα συνδυάζαμε την κατάκτηση των 4,30 με εξελίξεις που σχετίζονται με τα μελλοντικά σχέδια του Silchester/St. Butt και το ενδιαφέρον του Πεκίνου για στρατηγική συνεργασία.

Για το FF Group απαιτείται λίγος χρόνος μέχρις ότου "χωνευθεί" το 1,71% με τιμές πέριξ των 20 ευρώ, ενώ για τον ΟΛΠ ο πολύ ισχυρός παίκτης με θέση στη μετοχή, εάν πετύχει την υπέρβαση των 14,10, θα έχει ευκολότερο έργο προς τα 15,30 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, και θα επιμείνω για ακόμη μία φορά, της κινητικότητας στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα της αγοράς δηλαδή σε μετοχές από Mid Cap και κάτω ξεκινώντας από το Πλαίσιο που σημείωσε άλλη μία ανοδική συνεδρίαση στα 4,04 ευρώ, τον Πετρόπουλο με τζίρο 97.573 ευρώ, το MIG με τζίρο 779.935 ευρώ, το νέο υψηλό του Fourlis στα 5,55 ευρώ αλλά και χαμηλότερα το ΚΡΙ ΚΡΙ που στοχεύει στο ιστορικό υψηλό των 2,30 ευρώ, το ΚΛΜ όπου έγινε προσπάθεια να δοκιμάσει την πρώην βάση των 0,58-0,60 ευρώ που πλέον είναι αντίσταση, αλλά και σε δυνάμεις όπως Attica Bank, Γαλαξείδι, F G Europe κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v