Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης

Στις 806 οριοθετείται ο επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, με πιθανή πάντως μια «στάση» μετά το ασύλληπτο 12 στα 12 στο ΧΑ. Στο επίκεντρο το χρέος, αναμένοντας εξελίξεις από G7 και EWG, αλλά και ο MSCI. Συνέχισε ανοδικά το GREK/ETF.

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης

Εγινε και το 12 στα 12 στο ΧΑ και όπως «μέτρησε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος διαγράφονται τα... capital controls.

Τη ίδια ώρα, παράλληλα, εθνικούς πρωταθλητές υπόσχεται να δημιουργήσει η Pillarstone και αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ καταγράφει πρόοδο στη αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.

Πλέον καταδεικνύεται το προφανές, πως όταν αρχές Απριλίου τοποθετούνταν στο ΧΑ (κυρίως) αμερικανικά Funds (σε αυτά συμπεριλαμβάνω και τα κεφάλαια του City) και προς τα μέσα γίνονταν γνωστές κινήσεις από τα Vanguard, Street State και Goldman, οι δεινοί insiders ήξεραν πολύ καλά τι θα παιχτεί στην Ελλάδα, συνακόλουθα στο χρηματιστήριο. Ηταν θυμίζω ακόμη η εποχή που και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ήταν πάνω στο τραπέζι.

Και είμαστε σχεδόν ενάμιση μήνα με πάρτι σε μετοχές και ομόλογα και με τη Handelsblatt να διαρρέει αποκλειστικές πληροφορίες κάθε δεύτερη μέρα, διαρροές που διαψεύδονται εν συνεχεία από κύκλους του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Το θέμα του ελληνικού χρέους θα είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων στην ατζέντα του Steven Mnunchin στο Μπάρι της Ιταλίας, 11-13 Μαΐου. Και τη Δευτέρα 15 του μηνός ακολουθεί το EwG, όπου κατά πάσα βεβαιότητα το θέμα θα (ξανα)συζητηθεί.

Αφορμές ικανές για να προχωρούν σε αυτό το 12x12 οι insiders και τα ισχυρά ξένα χέρια, οι αγοραστές στο GREK/ETF που ακόμη και χθες το βράδυ και παρά τη νέα άνοδο που είχε προηγηθεί στο ΧΑ (ξανα)έκλεισε με κέρδη. Εως τα 9,71$ για να κλείσει στα 9,64$ το... συμβόλαιο με αυξημένες συναλλαγές, την ώρα που τα ομόλογα πλησιάζουν προς το 4άρι και στην αγορά φημολογούνται τα πιο τρελά σενάρια. Για να δούμε...

Προφανώς η άνετη (αλλά απρόσμενη για τους περισσότερους από εμάς ως προς την ευκολία) κατάκτηση των 785 μονάδων έχει ανοίξει την... όρεξη για συνέχιση προς υψηλότερες κορυφές, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται από έγκυρο αναλυτή στις 806 μονάδες. Απώτερος και φιλόδοξος στόχος η «τοπική κορυφή» στις 898 μονάδες, αλλά ένα βήμα κάθε φορά.

Στο τρελό... πάρτι και τον MSCI εστιάζει από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, βάζοντας τη δική του πινελιά στα της αγοράς.

Σήμερα-αύριο θα φανεί εάν οι δυνάμεις των long που συγκεντρώνουν θέσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν κατά νου να οδηγήσουν την αγορά άμεσα προς τις 800+, προεξοφλώντας και το EwG της Δευτέρας.

Προμήθειες έχουν γίνει πολλές σε τραπεζικά και μη χαρτιά, με τους σηματωρούς μας όπως η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Αεροπορία Αιγαίου, το FF Group κ.α. να αγοράζονται σε ισχυρή ανοδική κίνηση από τα funds με συνεχείς κινήσεις από τους long.

Στις 792 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.108 ο FTSE25 και στις 1.056 ο ΔΤΡ, έχοντας ως ζητούμενο για τον κλάδο-κλειδί την επανάκτηση των 1.240 μονάδων (υψηλό 52 εβδομάδων) ως πρώτο σημαντικό βήμα για τον απεγκλωβισμό του τραπεζικού κλάδου από τον ιστορικό πυθμένα. Και θυμίζαμε χθες, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους της ζημίας που έχει συντελεσθεί στις τράπεζες, πως ο ΔΤΡ στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2015 μετά από κατάρρευση 29,92% προσγειωνόταν ανώμαλα στις 9.232 μονάδες (προσαρμοσμένος ο κλαδικός δείκτης).

Σε αυτή τη συγκυρία, οι traders συνεκτιμούν τις όποιες επιμέρους λεπτομέρειες, κάτι που δεν πολυφαίνεται μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται με τη συνεχόμενη άνοδο.

Ειδικότερα οι δηλώσεις του Ευτύχη Βασιλάκη της Αεροπορίας Αιγαίου αφήνουν πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά, δικαιολογώντας την τελευταία ανοδική κίνηση της μετοχής στα 8,49 ευρώ, με συναλλαγές σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στον ρυθμό των προσωρινών αποτελεσμάτων η Coca Cola, με τη μετοχή στα 25,98 ευρώ και την αποτίμηση στα 9,53 δισ.

Η μικρή υποχώρηση του ΟΤΕ στα 9,85 ευρώ σχετίζεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης και με τις θέσεις που λαμβάνουν οι long από τα 9,73 ευρώ.

Η πορεία της Motor Oil προς τα 2 δισ. ευρώ αποδίδεται και στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (Δευτέρα βράδυ...) με αναπόφευκτες εισροές - εκροές από τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά και όσες εκτιμάται πως θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα.

Συνεπώς οι traders δείχνουν να ποντάρουν στις εξελίξεις στην G7 και στο EwG, δηλαδή μέχρι 15 Μαΐου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όσο πλησιάζουμε προς το Eurogroup της 22ας του μηνός στο Ταλίν της Εσθονίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v