Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτάρει» με τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Με τις τράπεζες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο. Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Εθνική. Οι κινήσεις των blue chips και ο νέος στόχος για ΟΠΑΠ. Πιέζονται Grivalia, Aegean. Κινητικότητα στα «μεσαία».

«Φλερτάρει» με τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Επιθετικότεροι σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση οι long παίκτες και με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο οδηγούν το ΧΑ στην περιοχή των 850 μονάδων. Ευρύτερη περιοχή, όπου long και short θα... αντιπαρατεθούν βραχυπρόθεσμα, για να ακολουθήσει η διαφαινόμενη κίνηση της αγοράς, δοκιμάζοντας υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Κίνηση... by the book, όπως ήταν ο τίτλος του προσυνεδριακού σχολίου, με τον τραπεζικό κλάδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να υπεραποδίδει έναντι των άλλων βασικών δεικτών, κάνοντας -επί της ουσίας- τη διαφορά στην οποία αναφερόμαστε χθες και σήμερα, με ενθαρρυντική εξέλιξη την άνετη υπέρβαση της αντίστασης των 1.094 και συνέχισης προς τις 1.104 μονάδες.

Το 77% των συνολικών συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, που και σε ποσοστό αλλά και σε απόλυτο μέγεθος αξίας συναλλαγών είναι σημαντικά περισσότερα απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση, δείχνοντας έτσι και τον βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό των traders. Πάνω από τις 1.094 και στις 1.104 μονάδες ο ΓΔ, με τους... δείκτες λίγο «τσιμπημένους», το 2ετές στα 3,784% και το 10ετές στα 5,437%, αλλά χωρίς εμφανή τάση σημαντικής επιβάρυνσης.

Καλό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη συνέχιση της ανόδου του DAX, που με 0,54% περνά και τις 12.500 μονάδες, ενισχύοντας έτσι το βραχυπρόθεσμο momentum επαναφοράς που είναι σε ισχύ και πάλι το τελευταίο διάστημα. Αναμφίβολα η Wall Street είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο -ανάλογα με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες, με τα futures του S&P 500 λίγο υψηλότερα προς τις 2.425 μονάδες.

Με τον ΔΤΡ άνετα πάνω από τις 1.094 μονάδες διευκολύνεται το έργο των long, που ενεργούν σε blue chips αλλά και σε εισηγμένες/μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών.

Εάν μάλιστα στη συνέχεια και στην αναμενόμενη διόρθωση της αγοράς η περιοχή των 1.094 δεν απειληθεί, εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθούν εκ νέου αγορές, καθώς το τελευταίο διάστημα στα χαμηλά ημέρας βγαίνουν αρκετές πράξεις long. Σημείο αναφοράς είναι για τον ΔΤΡ οι 1.094 μονάδες, συνακόλουθα για τον FTSE25 οι 2.188 μονάδες.

Ικανοποιητική η κίνηση και στα blue chips, με τον δείκτη να κυμαίνεται από τις 2.188 έως τις 2.200 μονάδες, που ως άνω όριο πιθανόν να βγάλει κάποιες λίγες πωλήσεις. Σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 2.200 μονάδων για τον δείκτη πέραν των τραπεζικών, θα υπεραποδίδουν και συγκεκριμένα blue chips.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των εισηγμένων στον ΟΠΑΠ, έχοντας ως ανθεκτική στήριξη τα 9,90 ευρώ, ενισχύεται το ενδεχόμενο της συνέχισης της κίνησης πέραν των 10,28 ευρώ (που είναι και νέο υψηλό 52 εβδομάδων). Εμφανής για τη μετοχή του Οργανισμού ο στόχος των 11 ευρώ.

Νέο υψηλό στο 1,83 ευρώ για τη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, που από την καθοριστική γ.σ. έχει ενισχυθεί πάνω από 7%, επανέρχεται υψηλότερα των 3 ευρώ η Viohalco, συνεχίζει προς τα 16,46 ο ΟΛΠ (κοντά προς το υψηλό των 16,58 ευρώ).

Από τη μεσαία κατηγορία, κινητικότητα για Intralot, MIG και Νηρέα, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζουν ΙΑΣΩ, Μουζάκης, Σελόντα, αλλά και Cenergy, Creta Farms κ.α.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η επιβεβαίωση των στηρίξεων, όπως αναφέρθηκαν προηγούμενα, με σημαντική τη συμπεριφορά του ΔΤΡ, εάν δεν χάσει σε «κλείσιμο» τις 1.094 μονάδες.

Στις 11:15 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 26,5 εκατ. μετοχών -σχεδόν 10,4 εκατ. στην Εθνική-, με τζίρο 17,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,5 στη μετοχή της Alpha Bank. Ο τζίρος είναι χωρίς πακέτα, ενώ η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφώνεται στις 54/23 αντίστοιχα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v