Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Επιασε» και τις 840 ο Γενικός Δείκτης

Θετικά μηνύματα από την υπέρβαση τεχνικά κρίσιμων περιοχών στο Χρηματιστήριο. Ισχυρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και για Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Aegean, Τιτάνα. Κινητικότητα στα mid caps.

ΧΑ: «Επιασε» και τις 840 ο Γενικός Δείκτης

Να be ή να μην be, κάποιος στην αγορά. Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, καθώς νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 835 μονάδες, σημείο αναφοράς πολλών επαγγελματιών της αγοράς και αναλυτών και κινείται πάνω από τις 840.

Οπως έχει φανεί τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ- όπως και οι αγορές στην πλειονότητα τους- επηρεάζονται από τις εξελίξεις αλλά και από τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη πιο υψηλά ή σε διόρθωση την Wall Street συνακόλουθα την Ευρώπη, την Φρανκφούρτη.

Δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα- με την Wall Street να μην έχει διορθώσει ακόμη σημαντικά- οι κινήσεις των traders παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικές καθώς ανά πάσα στιγμή αρκεί ένας... Κιμ για να προκληθεί αναταραχή.

Στο ΧΑ- που το διάστημα της 3ήμερης υποχώρησης των ευρωπαικών χρηματιστηρίων επέδειξε συγκριτικά αμυντικότερη συμπεριφορά- η υπέρβαση των 835 μονάδων θεωρείται ισχυρή τεχνική ένδειξη για άμεση ανοδική αντίδραση με πρώτο στόχο προς τις 850 μονάδες. Εύλογο το ερώτημα για αρκετούς χρηματιστές εάν σε ενδεχόμενο "κλείσιμο" του ΓΔ πάνω από τις 835 και του ΔΤΡ υψηλότερα των 1.095 μονάδων (σήμερα- Παρασκευή) διαμορφώνεται εκ νέου ισχυρή ανοδική τάση ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αγορές από την αρχή της προσεχούς εβδομάδος.

Θα εξαρτηθεί από την σημερινή εικόνα της αγοράς αλλά και από το "κλείσιμο" της Παρασκευής (λήξη ΣΜΕ μηνός Αυγούστου), την ετυμηγορία της Fitch και προφανώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Μέτριων συναλλαγών/τζίρου η αρχική αντίδραση αλλά μετά τις 13.45' - 14.00' ο ρυθμός εντολών άρχισε να επιταχύνεται με αποτέλεσμα εδώ και λίγη ώρα να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά- για αυτή την περίοδο- επίπεδα. Είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιο μας, πως ενδεχόμενη ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου θα οφείλονταν σε ενεργοποίηση περισσότερων της πλευράς των αγοραστών παρά των πωλητών. Κάτι που την τελευταία ώρα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ενδοσυνεδριακά και για τους 3 βασικούς δείκτες έχει επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα τους, με τη κάλυψη των 835 (ΓΔ), των 1.095 (ΔΤΡ) και των 2.185 μονάδων για τον FTSE25. Αναλυτές εκτιμούν, πως για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνον υπέρβαση των 2.206 μονάδων θα μπορούσε να δικαιολογήσει χαμόγελα από την πλευρά των "ταύρων", προσέγγιση που είχε αναφερθεί ρητά στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.

Την απάντηση του...ενός εκατομμυρίου στο εύλογο ερώτημα όσων παρακολουθούν και τεχνικά τις αγορές αναζητούν όσοι παρακολουθούν τη σημερινή συνεδρίαση. Το ΧΑ δείχνει να ξεφεύγει από τον κίνδυνο μίας άμεσης δοκιμασίας των 809 (και χαμηλότερα ) μονάδων ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση, πως αρκεί μία αρνητική ... σπίθα για να πυροδοτηθεί και πάλι μία υποχώρηση.

Με αυτά τα δεδομένα δικαιολογούνται τόσο η επιφυλακτικότητα αρκετών traders αλλά παράλληλα η προσεκτική, σταδιακή ενίσχυση των αγοραστών με τον μεν τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται 1,70% και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση κατά 0,99% (στις 14.20΄) . Ενδειξη της συγκριτικά ισομερούς κατανομής του ενδιαφέροντος/συναλλαγών καθώς το 50% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και το 50% στα blue chips.

Κλάδος- κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να φτάνει νωρίτερα έως τις 1.095 μονάδες- καλύπτοντας το άνω όριο της περιοχής αντίστασης των 1.080-1.095 μονάδων γεγονός που επιτάχυνε τις κινήσεις των αγοραστών σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Eως τα 2,22 ευρώ νωρίτερα η Alpha Bank με κύριο στόχο τα 2,31 ευρώ (Εκηβόλος της 14 ης Αυγούστου).

Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι, πως όσο περνά η ώρα ενισχύεται η θέση των αγοραστών στους λεγόμενους... λοχαγούς δηλαδή σε δεικτοβαρείς της δεύτερης ταχύτητας, όπως ενδεικτικά είναι η Jumbo, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΤΙΤΑΝας κ.α. Σε θετικό έδαφος κυμαίνεται και η βαρύτερη μετοχή του ΧΑ, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 28,10-28,34 ευρώ.

Σε 6 από τις 26 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές: Grivalia, ΓΕΚ/Τέρνα, Lamda Development, FF Group, ΟΛΠ και ΟΤΕ ενώ από τις 20 με θετικό πρόσημο ποσοστό μεγαλύτερο του δείκτη σημειώνεται για τις 12 από αυτές (χωρίς να υπολογίζονται οι τραπεζικές).

Με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ανακάμπτει πιο πειστικά σήμερα- απ΄ ότι την Δευτέρα- εύλογα αναθερμαίνεται το κλίμα και στη μεσαία- χαμηλότερη.

Από τον FTMid Cap κινητικότητα (με θετικό πρόσημο) σημειώνεται για τους τίτλους των MIG, Intralot, Ανεμος, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνο, Ιντρακόμ, Quality, ενώ από την χαμηλότερη για: Foodlink, Mermeren, Space, Νάκα, Κανάκη κ.α.

Στο 2/1 (66/31) η σχέση ανοδικών/καθοδικών λίγο μετά τις 14.30΄ που είναι μία επιπλέον ενθαρρυντική ένδειξη για τους αγοραστές.

Στα 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος, συγκριτικά ενισχυμένος σταδιακά μετά τις 13.45΄ που θεωρείται ικανοποιητικός για 16ης Αυγούστου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v