ΧΑ: Νέες «αρρυθμίες» για τον Γενικό Δείκτη

Επιδεινώνεται η τάση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 805 μονάδες και τις τράπεζες να χάνουν τα πρωινά κέρδη τους. Στο «κόκκινο» οι περισσότερες μετοχές του FT 25. Επιμένουν ανοδικά Σαράντης, Εθνική, Viohalco.

ΧΑ: Νέες «αρρυθμίες» για τον Γενικό Δείκτη

Βαραίνει και πάλι το κλίμα στο ΧΑ, με τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να διευρύνονται, θέτοντας σε δοκιμασία την ευρύτερη περιοχή στήριξης των 810-800 μονάδων.

Σε καθαρά εγγενείς λόγους αποδίδεται η εκ νέου επιδείνωση του κλίματος, μετά την αρχική ασθενή προσπάθεια αντίδρασης που κράτησε για περίπου 30'-45' και εκτάθηκε έως τις 814,04 μονάδες.

Η οπισθοχώρηση στο ΧΑ εξελίσσεται την ώρα που στις ευρωπαϊκές αγορές οι αγοραστές οδηγούν υψηλότερα χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ -μεθαύριο Πέμπτη- και την προσοχή προς τα futures στη Wall Street.

Η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές εξελίσσεται λίγο ως πολύ όπως αναμενόταν, με ισχυροποίηση της ανοδικής αντίδρασης -ενδεικτικό το 0,75% προς τις 12.200 μον. για τον DAX-, αλλά μας διαψεύδει η ελληνική αγορά που όχι μόνο δεν ακολουθεί αλλά εδώ και ώρα δοκιμάζεται χαμηλότερα.

Εκ προοιμίου γνωστό πως στην περιοχή των 810-800 μονάδων θα δίνονταν «μάχες» μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί και σήμερα ανασταλτικά.

Η ενεργοποίηση περιορισμένης έκτασης πωλήσεων στις τράπεζες είχε ως συνέπεια την υποχώρηση του ΔΤΡ από τις 989,48 προς τις 966,67 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα, και της σημαντικής ζώνης τιμών πέριξ των 970 μονάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με το 58% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια (*) σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ενισχύοντας την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως οι πωλητές στις τράπεζες έχουν διαχρονικότητα.

Το αποθαρρυντικό είναι η διεύρυνση των πωλήσεων σε συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές, με ενδεικτική περίπτωση τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου συνεχίζονται οι πωλήσεις από την πλευρά των ισχυρών χεριών.

Στα ενθαρρυντικά το «γύρισμα» της Εθνικής -μετά τις 13:45- στο 0,323 ευρώ, η αντίδραση σηματωρών όπως είναι η Viohalco, ο Μυτιληναίος, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Σαράντης κ.α.

Τεχνικά ζητούμενο είναι το εβδομαδιαίο «κλείσιμο» για τον ΓΔ να μη γίνει χαμηλότερα των 809 μονάδων, ελάχιστη τιμή στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου.

(*) στις 13:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 14 εκατ. μετοχών, με τζίρο 12,4 εκατ. ευρώ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v