Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Απώλειες καταγράφει πλέον το ΧΑ μετά τα αρχικά κέρδη που σημείωσε. Στο -5% η μετοχή της Εθνικής. Πτώση υψηλότερη του 1% για Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Folli Follie. Kέρδη για Viohalco, Eλλάκτωρ, Τιτάνα, Αegean. Mέτριος ο τζίρος.

XA: Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Ανοδικό ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διστακτική αντίδραση στο ΧΑ αλλά με πτωτικό «γύρισμα» μετά τα πρώτα 20' της συνεδρίασης.

Στις 12.659 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, έως τις 736 ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, με τους πωλητές να ενεργοποιούνται μετά τα πρώτα 20' της συνεδρίασης. Μετά τις 12.00 οι αγοραστές αναθάρρησαν ωθώντας τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 740 μονάδων, ωστόσο οι πωλητές επανήλθαν πιέζοντας τον ΓΔ στις 735 μονάδες.

Εξαρχής ζητούμενο η εξισορρόπηση μετά την... καταιγίδα των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που μένει να φανεί στη συνέχεια καθώς η σχεδόν άμεση επανάκαμψη των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο επιβάρυνε και πάλι το κλίμα, με συνέπεια να επηρεαστούν οι traders καθώς προχώρησαν σε μικρής έκτασης πωλήσεις και σε επιμέρους blue chips.

Συγκριτικά με χθες, μέτριες οι συναλλαγές με ανάλογο τζίρο, με το 74% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε FF Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, Lamda Development, Grivalia, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ.

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η ενεργοποίηση των πωλητών κυρίως στην Alpha Bank χαμηλότερα και του 1,60 ευρώ επιβαρύνει τεχνικά τη διαγραμματική εικόνα για τη μετοχή, εξέλιξη που ενισχύει το πτωτικό σενάριο προς το 1,50 ευρώ.

Κατά 0,45 χαμηλότερα των 2 ευρώ της τρίτης αμκ, με αποτίμηση 2,44 δισ. ευρώ η Αlpha Βank, με επιθετικές πωλήσεις από τα 2,07 ευρώ της 13ης Σεπτεμβρίου. Για μερίδα αναλυτών, το... άδειασμα της αμέσως επομένης (στο 1,90 με μείον 6,40%) ήταν καταλυτικό καθότι ανάγκασε αρκετά funds (με μέσο κόστος κτήσης πέριξ της τιμής της αμκ) να προχωρήσουν σε εσπευσμένες πωλήσεις, επιταχύνοντας την ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη υποχώρηση όπως αυτή δρομολογήθηκε από τα τέλη Αυγούστου.

Στο 0,265 η μετοχή της Εθνικής, η μόνη από τις συστημικές τραπεζικές που στην τελευταία ανοδική αντίδραση του κλάδου υπερέβη την τιμή της τρίτης αμκ, το 0,30 ευρώ. Στα 2,45 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής.

Στο 0,668 η μετοχή της Eurobank, αρκετά κάτω από την τιμή της αμκ, το ένα (1) ευρώ, με αποτίμηση στο 1,51 δισ.

Στα 2,40 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Πειραιώς, με αποτέλεσμα η αποτίμηση να επανέρχεται έστω και οριακά υψηλότερα του ορίου του 1 δισ. ευρώ, που είχε χαθεί τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Με την Πειραιώς σε ανοδική αντίδραση και με βοήθειες από ΤΙΤΑΝα, Jumbo, ΕΧΑΕ και Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,53%.

Η τεχνική ανάλυση, όπως τη «μετρούν» έμπειροι αναλυτές, το αρχικό τοπικό υψηλό για τον FTSE25 στις 1.957,72 μονάδες «δίνει» την πληροφορία πως εάν υπάρξει επόμενος πυθμένας, αυτός θα είναι στις 1.874 μονάδες.

Στις 13.05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 32 εκατ. ευρώ, με τα 10 να έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v