ΧΑ: Πού κρίνεται το στοίχημα των 770 μονάδων

Απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος το «κάστρο» των 770 μονάδων, με τους επενδυτές να στρέφονται και στις Βρυξέλλες για «σινιάλα». Οι τράπεζες, η συσσώρευση του FT 25 και το θετικό κλίμα στις αγορές.

ΧΑ: Πού κρίνεται το στοίχημα των 770 μονάδων

Εβδομάδα που ξεκινά με Eurogroup και συνεχίζεται με οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τον Γενικό Δείκτη από τις 763,56 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 784,51 και με τον FTSE25 στις 2.012,42 μονάδες.

Κύκλος πέντε συνεδριάσεων, συνέχεια στον τελευταίο ανοδικό, που με απόδοση σχεδόν 4% πήρε πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αγοραστές να «πολιορκήσουν» το... κάστρο των 770 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία συγκυρία που οι εξελίξεις σε Fed και ECB λειτουργούν υπέρ των long και της συντήρησης της μεσοπρόθεσμα ανοδικής τάσης.

Σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, στη σημερινή συνάντηση των ΥπΟικ, στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος, με το Eurogroup ως ένα πρώτο τεστ των προθέσεων των Ευρωπαίων δανειστών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως σημειώναμε -για πολλοστή φορά- στο σχόλιό μας της Κυριακής, καθώς με την υπεραπόδοση του υπερπιεσμένου κλάδου δημιουργήθηκαν οι προΰποθέσεις μόχλευσης για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη, με ομολογουμένως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Από τη διατήρηση (ή όχι) του βραχυπρόθεσμου momentum του τραπεζικού κλάδου, από τις δυνατότητες κατ' αρχάς της Εθνικής αλλά και της Alpha Bank και δευτερευόντως των Πειραιώς και Eurobank, θα κριθεί -από σήμερα κιόλας- το στοίχημα της επαναφοράς προς τις 800 και σε επόμενο χρόνο πάνω από αυτό το όριο, με στόχο την ευρύτερη περιοχή των 820-830 μονάδων.

Αυτό με το θετικό σενάριο, που συγκεντρώνει μεν αρκετές πιθανότητες, δεδομένης όμως της ανθεκτικότητας των 770 (ΓΔ) θα απαιτηθούν πρόσθετες δυνάμεις από το στρατόπεδο των αγοραστών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξή του.

Ανάλογα με τον ΔΤΡ και την πορεία συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών του δείκτη, θα κριθεί και στο... στοίχημα για τον FTSE25. Δεδομένου ότι ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συσσωρεύει για έξι συνεχόμενες εβδομάδες μεταξύ 1.930-2.030 μονάδες, οποιαδήποτε διάσπαση ή υπέρβαση θα οδηγήσει σε λύση του σχηματισμού. Είτε προς τη μία -χαμηλότερα των 1.930- είτε προς την άλλη -υψηλότερα των 2.030 μονάδων.

Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο των traders, καθώς Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Coca Cola ανακοινώνουν αποτελέσματα, ακολουθεί (την προσεχή Δευτέρα) η 6μηνιαία σημαντική αναθεώρηση των δεικτών MSCI, περιμένοντας να δούμε εάν θα υπάρξουν εκπλήξεις και ποιες και εάν αυτές (και σε ποιο βαθμό) θα επιχειρηθεί να προεξοφληθούν προς τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Οδηγός η «αγορά των αγορών» Wall Street, με τις θέσεις των traders να φαίνεται πως προεξοφλούν την υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θεωρείται καταλυτικής σημασίας τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο -συνακόλουθα- για τη Νέα Υόρκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v