Με τράπεζες το θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 725 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση του swap και το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών. Ωθηση για ΟΠΑΠ, περιορίζεται η πτώση στον τίτλο της Coca Cola.

Με τράπεζες το θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τις τράπεζες και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν άμεσα.

Η ανακοίνωση και μόνο της επισημοποίησης της σχετικής διαδικασίας για την ανταλλαγή των 20 σειρών ομολόγων με 5 "καλάθια" τίτλων ισόποσης αξίας ήταν το έναυσμα που περίμεναν οι traders για να...ανασάνουν με προεξάρχοντα τον τραπεζικό κλάδο.

Η αναμονή στην αγορά, η άπνοια στην αγορά ομολόγων για τα οποία αναφερόμασταν στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο δίνουν εδώ και λίγη ώρα την θέση τους σε συγκρατημένα πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Από το...ναδίρ των 650 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, και τις 660 νωρίτερα με ένα...άλμα προς τις παρυφές των 700 μονάδων. Ανατροπή και προσπάθεια επαναφοράς προς την εν λόγω περιοχή, που στο προηγούμενο σχόλιο μας θεωρούσαμε ως ελάχιστη προυπόθεση για μία ενδεχόμενη απαρχή ανοδικής διόρθωσης.

Εως 4,25% αντέδρασε ο ΔΤΡ με τους traders να εστιάζουν κυρίως στον κλάδο, με ενδεικτικό το ότι μέσα σε 20΄ στις 4 συστημικές τραπεζικές άλλαξαν χέρια 2,5 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό να επιταχύνεται μετά τις 15.10΄

Με τον ΔΤΡ σε επαναφορά προς την σημαντική περιοχή των 700 μονάδων, εύλογη η αλλαγή κλίματος/τάσης βραχυπρόθεσμα και στα μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι στις 15.25 οι αγοραστές υπερίσχυαν- πλέον- σε 9 μετοχές, με τις τραπεζικές να καταγράφουν την υψηλότερη απόδοση και τις Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ να ακολουθούν.

Αλλαγή τάσης και για Βιοχάλκο, Σαράντης κ.α.

Ο τζίρος- στις 15.25΄- στα 42 εκατ. ευρώ με το 35% στον τραπεζικό κλάδο και το 37% στα ταξίδια- αναψυχή (λόγω ΟΠΑΠ).

Νωρίτερα το euro2day.gr σημείωνε: 

Σε ρυθμό υποχώρησης τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Φρανκφούρτη σε κλίση και τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση.

Σε αναμονή στο ΧΑ αλλά με τους πωλητές να έχουν αναλάβει μετά τις 11:15 και τις απώλειες να διευρύνονται μέχρι του σημείου των 711,88 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Κινητικότητα στην αγορά ομολόγων, καθώς ανακοινώθηκε το swap των ομολόγων, ενώ νωρίτερα ως ενθαρρυντική ένδειξη θεωρήθηκε η δήλωση των εκπροσώπων των συμβολαιογράφων (μετά τη συνάντησή τους με τον Ευ. Τσακαλώτο) και τη διαφαινόμενη άρση του αδιεξόδου για τους πλειστηριασμούς (από τις 29 Νοεμβρίου). Παράλληλα γνώμονας των επενδυτών και των traders τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τις ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ και του Μυτιληναίου να λειτουργούν υπέρ των αγοραστών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v