Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μάζεψε τη χασούρα σε χρόνο… εξπρές

Υπερκάλυψε τις χθεσινές απώλειες η χρηματιστηριακή αγορά με οδηγό τις τράπεζες και αυξημένο τζίρο. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ. Σε υψηλά εξαμήνου κινείται ο Γενικός Δείκτης. Οι θέσεις short και πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν… ανάποδα.

XA: Μάζεψε τη χασούρα σε χρόνο… εξπρές

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες στον Τραπεζικό κλάδο, όμως με την πάροδο του χρόνου οι αγοραστές ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι γύρισαν σε θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "πράσινο" και στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν, αν και παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο Τραπεζικός δείκτης, στην αρχή της συνεδρίασης, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 919,57 μονάδες (-0,73%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 963,7 (+4,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 962,43 (+3,90%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 964,44 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 4,11%.

Το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σηματοδοτεί νέα υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/9 (965,86 μονάδες).

Πιο "εύφλεκτος" ο Γενικός Δείκτης, του οποίου το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά εξαμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/7 (849,07 μονάδες).

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνουν ότι συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, καθώς μετά από βραχύβια διαλείμματα οι αγοραστές επιστρέφουν ωθώντας κλαδικό δείκτη και επιμέρους τίτλους σε υψηλότερα επίπεδα.

Αν και από όλη αυτή την προσπάθεια, μόνο ο τίτλος της Εθνικής έχει κατορθώσει να επιστρέψει υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ., το μεγάλο ζητούμενο είναι τι στάση θα τηρήσουν τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δείχνουν να επιμένουν στις "short" θέσεις.

Σε περίπτωση που τα χαρτοφυλάκια αυτά διαπιστώσουν ότι δεν τους βγαίνει το "απαισιόδοξο στοίχημα" και αποφασίσουν να κλείσουν τις καθαρές αρνητικές τους θέσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει εξασφαλισμένες τουλάχιστον 100 μονάδες ανοδικής κίνησης (!)

Από την άλλη, η κίνηση στο χρηματιστηριακό ταμπλώ δείχνει ότι όλο και λιγότεροι από τους ενεργούς traders ανησυχούν, μήπως και από τα επικείμενα "τεστ αντοχής" προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές Τράπεζες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το οποίο "θετικά μηνύματα λαμβάνουν οι τραπεζίτες από τους Ξένους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων όσον αφορά το καυτό ζήτημα των επόμενων μηνών, τα 'stress tests'. Υψηλόβαθμες Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο 'Euro2day.gr' ότι τα μηνύματα από Επενδυτές, που έχουν πρόσβαση τόσο στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, είναι, τις τελευταίες ημέρες, ενθαρρυντικά και η ανάγκη 'ηρεμίας' στο Τραπεζικό Σύστημα της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη όσο ποτέ, ενόψει εκλογών στην Ιταλία. Κι ενώ από τη συμπεριφορά των Επενδυτών, η οποία έχει αποτυπωθεί στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου, διαφαίνεται ότι η δοκιμασία των Ελληνικών Τραπεζών δεν θα είναι τόσο σκληρή, ο τελικός λογαριασμός θα κριθεί από τις παραδοχές, με αιχμή την αποτίμηση των ακινήτων/ενεχύρων, βάσει των οποίων θα γίνουν τα 'stress tests".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης αντίστασης 936 - 965. Σε περίπτωση "pullback" πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη 903 - 899 μονάδων, μέσα στην οποία συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Αντίθετα, κλείσιμο υψηλότερα των 965 μονάδων. ανοίγει τον δρόμο για την ζώνη αντίστασης 980 - 1045.

Για τις περιπτώσεις των επιμέρους Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, η τεχνική εικόνα έχει ως εξής:

Για την Alpha Bank (+2,62%), επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,94 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 2,00 - 2,10 ευρώ. Το "stop" στο ημερήσιο "long" στα 1,75 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για την Εθνική (+5,11% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), αν ο τίτλος παραμείνει υψηλότερα των 0,342 ευρώ, έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις για να κινηθεί προς τα 0,37 - 0,375 ευρώ. Το "stop long" στα 0,316 ευρώ.

Για την Eurobank (+4,65% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), η επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,91 - 0,93 και 1,00 - 1,04 ευρώ. Το "stop" στα 0,786 ευρώ, αλλά θα ανέβει, σύντομα, υψηλότερα.

Τέλος, για την Πειραιώς (+5,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), σημαντική θεωρείται η ζώνη αντίστασης στα 3,87 - 4,00 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 3,44 ευρώ και το "stop" στα 3,00 ευρώ (θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις).

"Οι χθεσινές, ελεγχόμενες, απώλειες, δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι όσο παραμένουμε πάνω από την περιοχή των 810 - 820 μονάδων δεν κινδυνεύει να χαθεί η ανοδική τάση. Άλλωστε η συσσώρευση στην περιοχή 820 - 850 μονάδων δεν είναι ανεπιθύμητη. Επιπλέον, ακόμα και μια μικρή άνοδος στην απόδοση του 10ετούς, οριακά πάνω από το 4% ενδεχομένως να μην έχει μεγάλη επίπτωση στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Για 2η ημέρα τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός δείκτης (EuroStoxx Banks Index) καταγράφει άνοδο πάνω από 2,5% κλείνοντας στις 138,86 μονάδες, προσεγγίζοντας τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος των 140 μονάδων" ανέφερε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει να 'χαλαρώνει' μεταξύ 2130 και 2175 μονάδων προσπαθώντας, με αυτόν τον τρόπο, να 'αφουγκραστεί' τις περαιτέρω διαθέσεις της Αγοράς. Πιθανά ημερήσια κλεισίματα άνω των 2175 μονάδων θα οδηγήσει αρκετούς σε κάλυψη των short θέσεων με αποτέλεσμα ένα βίαιο τίναγμα άνω των 2200 μονάδων. Πιθανά ημερήσια κλεισίματα άνω των 2175 μονάδων θα οδηγήσουν αρκετούς στην κάλυψη των αρνητικών θέσεων, με αποτέλεσμα ένα βίαιο σκίρτημα πάνω από 2200 μονάδες. Αντιθέτως η συνεχόμενη αδυναμία περαιτέρω ώθησης θα επιφέρει μοιραία ένα πρώτο κατέβασμα προς τη στήριξη των 2108 μονάδων. Αντίθετα, η συνέχιση της αδυναμίας περαιτέρω ώθησης, θα οδηγήσει σε μια πρώτη κίνηση προς την στήριξη των 2108 μονάδων. Μεγάλη η άνοδος , μεγάλη η γωνία ανόδου, μεγάλη και η υπερφόρτιση των τεχνικών ταλαντωτών. Μεγάλη η άνοδος, μεγάλη η γωνία ανόδου, μεγάλη και η υπερφόρτιση των τεχνικών ταλαντωτών. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια ξαφνική κατοχύρωση κερδών. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια ξαφνική κατοχύρωση κερδών" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν φαίνεται πως θα είναι η δόση που θα εισπράξει η Ελλάδα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι "το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της Χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί, περίπου, άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς και ο "ενθουσιασμός" των τελικών δημοπρασιών, με τα γνωστά αποτελέσματα, αιφνιδίασαν και τους πλέον αισιόδοξους, πολλώ δε μάλλον τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι στις πρωινές τους εκτιμήσεις θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης, με την μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη στον Τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη, ίσως αξίζει να επισημανθεί ότι η επιστροφή του ενδιαφέροντος των traders στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και αφαίρεσε δυναμική και ενδιαφέρον από τους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου ελάχιστοι τίτλοι έδειξαν να συμμερίζονται τον Τραπεζικό "ενθουσιασμό", χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+5,36%) και ΑΔΜΗΕ (+4,08%).

Για τον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, όσο αυτός κλείνει πάνω από το 2,23 έχει επιθετική τάση με κοντινούς στόχους τα 2,39, 2,48 και 2,54 ευρώ.

Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, με χαμηλό το 1,71 και υψηλό στις πρώτες συνεδριάσεις της "καριέρας" του στο Χ.Α. το 2,49, όσο κλείνει πάνω από το 2,07 έχει επιθετικό γράφημα με τα 2,18 και 2,31 ευρώ επόμενους στόχους. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2,07 ευρώ, μπορεί να "σπρώξει" τον τίτλο προς τα 1,99 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που δεν είχαν το "νεύρο" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις "μετρά" το Ιασώ (+3,17%) κινούμενο προς νέα υψηλά 7,5 ετών, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσε η Audiovisual (+13,57%), όμως δεν έπεισε το "bid" από πλευράς αγοραστών.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλαστρον (+7,33%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Τρ. Αττικής (+0,77%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Υγεία (+3,39%), Νηρέα (+3,61%) και Σελόντα (+6,7%), ενώ με λίγες συναλλαγές δεν μπορεί να αλλάξει τιμή ο Περσέας (0%), όμως το "bid" προϊδεάζει τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Επτά ανοδικές μία αμετάβλητη και 1 πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα "αθροίζει" η Τρ. Ελλάδος (+2,41%), νέα υψηλά 18ετιας για την Quest (+3,50%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Χαλκόρ (+4,27%), ενώ ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο Πετρόπουλος (+4,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), καθώς σήμερα διακίνησε και δύο "πακέτα", συνολικά, 250000 τεμ., στα 5,02 ευρώ.

Ακόμα μία μέρα σημαντικής βελτίωσης των τεχνικών δεδομένων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 825 μονάδων, δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας οι "long", με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 798 μονάδες. Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 844 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 861 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,24%), για τους πιο "γρήγορους", το 2132 είναι το "intraday stop" στο "Long". Η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2160 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στο 2181.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η παραμονή υψηλότερα των 2146 μονάδων, διατηρεί σε ισχύ το σενάριο προσέγγισης των 2186 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η νέα χρονιά συνεχίζει απτόητη την ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και σε επιμέρους μετοχές" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. Το θετικό momentum που δημιούργησε το swap των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και η θετική συγκυρία στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές, αποτέλεσαν την "καύσιμη ύλη" για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Οι εγχώριοι "πανηγυρισμοί" στον μικρόκοσμό μας, για την εντυπωσιακή επιτοκιακή αποκλιμάκωση των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, σε όλες τις σειρές (σε επίπεδα προ του 2012), σωστά αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες στην Χρηματιστηριακή Αγορά ως ένα θετικό γεγονός. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του χρέους, όταν το 80% είναι διακρατικό και μη διαπραγματεύσιμο και από το υπόλοιπο 20% περίπου 6 - 8 δισ. είναι πλήρως εμπορεύσιμο, κάνοντας την ζωή όσων έχουν αναλάβει το promo για τις νέες εκδόσεις αρκετά εύκολη, αν αναλογιστούμε και τις υψηλές προμήθειες που πληρώνουμε για την επιτυχία...

Προετοιμάζοντας την έκδοση του νέου 7ετους ομολόγου με επιτοκιακό εύρος 3,2% - 3,8%, κανείς δεν μας εξηγεί με ποια λογική (πλην της μικροπολιτικής), πρέπει να δανειζόμαστε από 2% - 2,5% επιπλέον του κόστους δανεισμού από τον ESM, όταν μάλιστα δεν έχει ολοκληρωθεί η λύση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Ποίος θα επιβαρυνθεί την διαφορά που θα προκύπτει από αυτή την διαδικασία;

Tα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συντηρούν την αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα και στην πραγματική Οικονομία.

Ο ενθουσιασμός συνεχίζει να διαχέεται στους συμμετέχοντες στην Αγορά, με εναλλαγές από τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην μεσαία, την μικρή και τον Τραπεζικό κλάδο που και σήμερα πρωτοστάτησε στην άνοδο.

Τεχνικά, αρκετές εταιρείες έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα αντιστάσεων, προσπαθώντας να τα διασπάσουν, αν δεν τα έχουν ήδη διασπάσει (πχ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟ κλπ). Διάσπαση των επιπέδων αυτών, ανοίγουν στόχους για αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ή δημιουργούν στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.

Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον "φθηνές", ή "ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι αν και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018, έχει μπροστά του σημαντικά θέματα και προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Κάποια από αυτά αφορούν χειρισμούς εσωτερικούς, όπως επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, πώληση περιουσιακών στοιχείων, μείωση λειτουργικού κόστους, παραγωγή κερδών. Όμως υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την εικόνα τους, όπως τα "Stress Tests" αλλά και οι κανόνες που αυτά θα γίνουν (ΕΚΤ).

Όμως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα (Εσωτερικά και Παγκόσμια) που θα επιτρέψει την μείωση του επιτοκιακού κόστους, την αύξηση της καταθετικής βάσης και την αποφυγή νέων ανακεφαλαιοποιήσεων στο προσεχές μέλλον, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

Τεχνικά η Αγορά φλερτάρει με την προσπάθεια προσέγγισης των 850 - 860 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 2185 - 2203 και 2230 μονάδων του FTSE25. Μικρή διόρθωση μέχρι τις 810 - 785 και 770 μονάδες για τον Δείκτη και τις 2100 - 2055 - 2030 μονάδες για τον FTSE25, με στόχο την συγκέντρωση δυνάμεων και την επιβεβαίωση των πρόσφατων επιπέδων διάσπασης τιμών σε πολλούς τίτλους, είναι επιθυμητή και υγιής σε μία Αγορά που δεν έχει αποφορτιστεί από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη, ότι η Παγκόσμια Οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, με ικανοποιητική ανάπτυξη, μειούμενους δείκτες ανεργίας, αυξημένους δείκτες Οικονομικού κλίματος και άνοδο (σε νέα υψηλά, ή συντήρηση σε προηγούμενα υψηλά) των Χρηματαγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η τεράστια ροή χρήματος (QE των προηγούμενων ετών) από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες των Αναπτυγμένων Κρατών, οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων, ενίσχυση της ζήτησης και των επενδύσεων μέσω Χρηματιστηριακών και Ομολογιακών Αγορών, αλλά μετά βίας κατάφερε να διατηρεί τον πληθωρισμό στο επιθυμητό εύρος μεταξύ 1,5% έως 2,5%).

Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών σε δυσθεώρητα επίπεδα. Παράλληλα εκτόξευσε το συνολικό χρέος Κρατών και Ιδιωτών πάνω από $233 τρισ., ενώ μόνο το 2017 η αύξηση ανήλθε σε $16 τρισ. και 318% επί του Παγκόσμιου ΑΕΠ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2016 λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης, με αποτέλεσμα "Όλοι να χρωστούν σε Όλους".

Η παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές τράπεζες με τα προγράμματα "QE" όμως, επηρέασε κυρίως τις ομολογιακές εκδόσεις της Ευρώπης και της Αμερικής τόσο στο Εταιρικό όσο και το Κρατικό χρέος, μειώνοντας τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά την Ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι υποτιμολογείται ο κίνδυνος σε Κρατικό, αλλά και σε εταιρικό επίπεδο.

Όμως όλα τα "Party", όσο και επιτυχημένα να είναι, κάποτε τελειώνουν και οι καταχρήσεις έχουν και σοβαρές παρενέργειες. Το ίδιο συμβαίνει και στις Οικονομίες.

Και το μακροχρόνιο party των χαμηλών επιτοκίων, κάπου εδώ δείχνει να τελειώνει. Το γεγονός ότι δημιουργούνται μακροχρόνιοι σχηματισμοί αναστροφής στα επιτόκια δανεισμού, θα πρέπει να μας προβληματίζει, αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι το Αμερικάνικό έχει κάνει διάσπαση σχηματισμού 20ετίας, το Γερμανικό σχεδόν 10ετίας και το Ιαπωνικό αρχίζει και αυτό να παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά.

"Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία, να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα, να ακολουθούμε τις στρατηγικές που έχουμε επιλέξει, αλλά να μη ξεχνάμε ότι 'δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το οικονομικό σύμπαν" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,15%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,48%).

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα σχέδια της Νότιας Κορέας να ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα καταργήσει όλες τις συναλλαγές με Κρυπτονομίσματα αποκάλυψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Χώρας. "Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα Ψηφιακά Νομίσματα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί τις συναλλαγές Κρυπτονομισμάτων στα Ανταλλακτήρια" είπε ο Υπουργός Park Sang-ki σε συνέντευξη Τύπου.

Τα νέα έφεραν τα πάνω, κάτω στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, καθώς η Νότια Κορέα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Αγορές για τα βασικότερα Ψηφιακά Νομίσματα, ήτοι το "bitcoin" και το "ethereum".

"Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Keqiang ανακοίνωσε ότι η Οικονομία της Χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% το 2017", σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua". Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν, περίπου, σε μια εβδομάδα.

Οι Αρχές της Κίνας διέψευσαν σήμερα τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο περί πρόθεσης του Πεκίνου να μειώσει, ή να σταματήσει τις αγορές Αμερικανικού Κρατικού χρέους, εκτιμώντας πως "πιθανόν οφείλονται σε πηγές με εσφαλμένη κρίση, ή απλά πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις".

Ερχόμενοι στην "Γηραιά Ήπειρο", "η προσεχής αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κύρια αιτία για τη μείωση κατά 37% των νέων θέσεων εργασίας, που ήταν διαθέσιμες στον Χρηματοοικονομικό Τομέα του Λονδίνου τον περασμένο μήνα", αποκαλύπτει έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πρόσληψη προσωπικού, "Morgan McKinley". Οι νέες θέσεις εργασίας στον Χρηματοοικονομικό Τομέα, στη Βρετανική Πρωτεύουσα μειώθηκαν στις 3.150 τον Δεκέμβριο 2017, από τις 4.980 τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τους όρους του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ κάνει όλο και πιο απρόθυμες να προσλάβουν προσωπικό, τις εταιρείες στο Σίτι.

Συνεχίστηκε το 2017 η ισχυρή ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας, "Destatis", το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% την περσινή χρονιά έναντι του 2016. Είναι η όγδοη χρονιά συνεχούς ανόδου για την Γερμανία και μάλιστα το ποσοστό του 2017 είναι αυξημένο έναντι των προηγούμενων (1,9% το 2016 και 1,7% του 2015).

Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κατάγραψε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,8% σε μηνιαία και κατά 3% σε ετήσια βάση.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει την πολιτική επικοινωνίας της στις αρχές του 2018, αναπροσαρμόζοντας σταδιακά τη φρασεολογία της, ώστε να αντανακλά τις βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές", αναφέρουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας το Δεκέμβριο.

Μια αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ, αναμένεται να εκληφθεί από τους Επενδυτές ως σημάδι ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σημείωσε αναπάντεχη άνοδο την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 261.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιανουαρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν 245.000 νέες αιτήσεις. Οι αιτήσεις έχουν κινηθεί υψηλότερα για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες.

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,1%, σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο. Ήταν η πρώτη πτώση από τον Αύγουστο του 2016. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη επιβραδύνθηκε στο 2,6%, από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Οκτώβριο 2017.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2017 ανήλθε σε 20,7%, έναντι 23,3% τον Οκτώβριο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 20,8% τον Σεπτέμβριο του 2017. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Οκτώβριο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.783.483 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 990.288 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.662 άτομα.

"Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η λειτουργία εταιρειών, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες λήψης διαβίβασης και εκτέλεσης εντολών σε Εξωχρηματιστηριακά Παράγωγα (forex, Cfd), μέσω Ηλεκτρονικών Πλατφορμών και οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ούτε διαθέτουν σχετικό διαβατήριο από Εποπτική Αρχή άλλου Κράτους Μέλους", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Κ.

"Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν, ή συνεργάζονται, σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ή των αντίστοιχων Εποπτικών Αρχών άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τονίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

"Οι πωλήσεις της Τιτάν, το τέταρτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν στα 377,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 2,1% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 73,7 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι" προβλέπει η Deutsche Bank σε ανακοίνωσή της.

O Γερμανικός Οίκος βλέπει θετικές εξελίξεις στην Αγορά των ΗΠΑ, οι οποίες ωστόσο μπορεί να αντισταθμιστούν από την αδυναμία του Δολαρίου έναντι του Ευρώ και τις δύσκολες συνθήκες στην Αίγυπτο.

Στην Αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Deutsche Bank αναμένει να συνεχιστεί η ανάπτυξη των πωλήσεων, με τα νούμερα του Οκτωβρίου να προβλέπονται ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ η εισηγμένη αναμένεται να αντιμετωπίσει μια επιβράδυνση στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση έργου για το Δημόσιο στο πρώτο εξάμηνο.

Η Deutsche Bank διατηρεί σύσταση "hold" για τη μετοχή, ενώ θέτει τιμή - στόχο στα 22,9 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 833,35 μονάδες (-0,35%), όμως κάπου εκεί ξεκίνησε η κινητοποίηση των αγοραστών. Ακολούθησαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για να επικρατήσει, καθαρά, η ανοδική κίνηση που έφερε τον Δείκτη στις 846,46 μονάδες (+1,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 845,68 (+1,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 846,98 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 88 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΤΡΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντικά χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.043 συμβόλαια).

Στα 10.204 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.107 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.295, 1.948 για τον Ιανουάριο και 347 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.174,25) κινήθηκε μεταξύ 2.145,25 και 2.182 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (120.000 Εθνική, 10.000 MIG, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.062), Εθνική (38.938), MIG (3.281), Alpha Bank (7.751), Πειραιώς (4.517), ΔΕΗ (3.461), Μυτιληναίο (815), Intralot (771), Ελλάκτωρα (856), Viohalco (1.098), ΟΤΕ (278), ΑΔΜΗΕ (424), Τρ. Αττικής (899), Ελ. Πετρέλαια (140), ΟΠΑΠ (208).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.999, Eurobank 46.366, Εθνική 114.017, Alpha Bank 38.393, Viohalco 10.792, Μυτιληναίο 10.185, Τρ. Αττικής 18.244, Intralot 10.985 και Πειραιώς 17.349.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                        Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.891.787 τεμ., (από 9.234.360 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.038.236 τεμ. (112.606.236), Πειραιώς 9.272.021 τεμ. (9.271.856), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 24.983.080 τεμ. (25.933.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v