ΧΑ: Αναμέτρηση με τις 880 μονάδες για τον ΓΔ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν Εθνική-Πειραιώς. Πιέσεις για Coca Cola. Ανοδος σχεδόν 7% για τη μετοχή της ΔΕΗ.

ΧΑ: Αναμέτρηση με τις 880 μονάδες για τον ΓΔ

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων, με μεικτές τάσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το οριακά θετικό πρόσημο για τον DAX στις 13.345 και το οριακά αρνητικό για τον CAC 40 στις 5.528 μονάδες.

Σε αυτό τον ρυθμό, στο ΧΑ, από την αρχή της συνεδρίασης, οι traders κινούνται προσεκτικά, με τους πωλητές να έχουν μικρό προβάδισμα και τους αγοραστές να ενεργούν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, μετά το αρχικά ανοδικό πρώτο 10λεπτο, οι traders κινούνται στο εύρος των 880-875 μονάδων (για τον ΓΔ), μεταξύ των 965-949 (για τον ΔΤΡ), με τον FTSE25 στις 2.246-2.229 μονάδες.

Συναλλαγές στα σχεδόν 7 εκατ. μετοχές, με τζίρο στα 7,8 εκατ. ευρώ (*), με το 53% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Από τον κλάδο-κλειδί, η οδηγός Εθνική ήταν από την αρχή η μόνη από τις συστημικές που συντήρησε το θετικό πρόσημο, με την τάση να ισχυροποιείται λίγο μετά τις 11:25. Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ κοντά στις αντιστάσεις που δικαιολογούνται τεχνικά (**).

Από τις τραπεζικές, μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank, που βραχυπρόθεσμα εμφανίζεται αδύναμη λίγο πάνω από τα 2 ευρώ, τιμή της τρίτης αμκ, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει μετά τα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης. 

Πέραν των τραπεζικών, όπου προσώρας επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών, συγκριτικά υψηλός τζίρος πραγματοποιείται σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και Intralot, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η υπερίσχυση του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο (έναντι των blue chips) παραπέμπει σε μία... πρώτη στροφή των βραχυπρόθεσμων από τα μη τραπεζικά προς τα τραπεζικά χαρτιά.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το βάρος των traders μεταφέρεται από τα blue chips προς τον τραπεζικό κλάδο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Πράγματι με απόδοση 9,46% από την αρχή του έτους, ο ΔΤΡ υπεραποδίδει έναντι του FTSE25, η δε επαναφορά του στο επίκεντρο σχετίζεται -σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- και με την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου.

Στο «χτίσιμο» του... μαξιλαριού ρευστότητας αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, προοπτική που εξηγεί τη διακριτή στροφή των traders προς τον τραπεζικό κλάδο.

Πέραν των τραπεζικών, από τα blue chips ξεχωρίζουν η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, η Αεροπορία Αιγαίου (πάνω από τα 9 ευρώ) κ.α.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν: Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, ΚΛΜ.

Στις 44/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό για μετοχές των Κέκροψ (με 12,73% στο 1,24 ευρώ, με τζίρο 140 χιλιάδες ευρώ), Καρέλια κ.α.

(*) στις 11:40

(**) σχετικό διάγραμμα/μέτρηση με στηρίξεις-αντιστάσεις (για τη μετοχή της ΕΤΕ) από νωρίς στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v