ΧΑ: Προτίμησαν την… αναμονή οι επενδυτές

Χωρίς εξάρσεις και με χαμηλό τζίρο η συνεδρίαση. Επέλεξαν να περιμένουν Fitch και Eurogroup οι επενδυτές. Η Coca Cola (+4,1%) κέρδισε και σήμερα τις εντυπώσεις. Με κέρδη 2,09% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ.

ΧΑ: Προτίμησαν την… αναμονή οι επενδυτές

Απόλυτα "νηστίσιμη" από πλευράς καθαρής αξίας συναλλαγών και ενδιαφέροντος, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έστω και αν αυτή συνέπεσε με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Πιθανότατα, λόγω της επικείμενης αργίας την Δευτέρα σε Χ.Α. (Καθαρή Δευτέρα) και Wall Street (Presidents Day), τα περισσότερα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια επέλεξαν να ακούσουν την βραδινή "ετυμηγορία" της Fitch για την Ελληνική Οικονομία και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε Ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας, Σελόντα), ΔΕΣΦΑ, Εγνατία Οδό, αλλά τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς να πάρουν "αυξημένα ρίσκα" και αυτό είχε τον ανάλογο αντίκτυπο στην καθαρή αξία συναλλαγών που έφθασε λίγο πάνω από τα 42,5 εκατ.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν η "bear" έκθεση της "διορατικής", τον τελευταίο καιρό, BofA Merrill Lynch για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο (εκτενής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), αλλά και η ελαχιστοποίηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, η όλη εικόνα ασφαλώς και δεν επιβεβαίωσε τις πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, που θεωρούσαν, μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση, σαν επικρατέστερο σενάριο την αναρρίχηση των βασικών δεικτών σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα, με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών και με τους αισιόδοξους να μην αποκλείουν ακόμη και ένα κλείσιμο, για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα των 850 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στο Χ.Α., παρά την μικρή αποκλιμάκωση που παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, κυρίως στις μακρινές λήξεις (στο 1,34% η απόδοση του 2ετους, στο 4,26% αυτή του 10ετους).

"Ο πήχης των προσδοκιών για συνέχιση ανοδικής κίνησης και βελτίωσης της αξίας των συναλλαγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η ατζέντα περιλαμβάνει την ανακοίνωση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της πολύπαθης ΔΕΣΦΑ, το κλείσιμο των ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα και αργά το βράδυ την ανακοίνωση της Fitch για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας με πιθανό το ενδεχόμενο αναβάθμισής της" ανέφερε τις πρωινές εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 850 - 870 μονάδων, αλλά αυτό πιθανολογούμε να συμβεί από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το Eurogroup της Δευτέρας. Σχετικά με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου εκτιμούμε ότι δεν θα υπερβεί τα επίπεδα του 4,8%, όσο το κλίμα στο εξωτερικό είναι σχετικά σταθεροποιητικό. Ωστόσο, ανησυχούμε για το ζήτημα της 'καθαρής' εξόδου, καθώς υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι οι Αγορές θα δουν μια τέτοια κίνηση με 'καλό μάτι', ειδικότερα αν το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό σαν το σημερινό" τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης, η Κινεζική Κρατική εταιρεία "Sichuan Communications Investment Group Co, Ltd", σε Κοινοπραξία με την εταιρεία "Damco Energy S.A." του Ομίλου Κοπελούζου υπέβαλαν σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ εκδήλωση ενδιαφέροντος, αναφορικά με την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων Οδικών Αξόνων, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Την αύξηση του μηναίου ποσού αναλήψεων κατά 500 ευρώ και την απελευθέρωση του ανοίγματος νέων Τραπεζικών λογαριασμών δρομολογεί η Κυβέρνηση, προχωρώντας στο επόμενο βήμα χαλάρωσης των "capital controls". Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015. Συγκεκριμένα, η νέα χαλάρωση των "capital controls" θα επιτρέπει στους Πελάτες των Τραπεζών να προχωρούν στη σωρευτική ανάληψη ποσού 2.300 ευρώ τον μήνα, από 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν νέο Τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία, ή περισσότερες Τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης έφθασε στα όρια του αποκαρδιωτικού, αν συνυπολογιστεί ο θετικός βηματισμός των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς το χειρότερο σενάριο δεν είναι η, προς τα κάτω, διόρθωση δεικτών και μετοχών, αλλά η επιστροφή του Χ.Α. στην συναλλακτική απαξίωση, όπου ελάχιστοι, Δεικτοβαρείς, τίτλοι θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές.

Η επιστροφή του Χ.Α. στις γνωστές παθογένειες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, θα είναι μία ακόμα απογοήτευση για τα χαρτοφυλάκια και τους "κωδικούς λιανικής", που μπήκαν "καθυστερημένα" στο Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο "κόκκινο", ο κλαδικός τους δείκτης κινήθηκε μεταξύ 939,12 (+1,44%) και 911,01 μονάδων (-1,6%), στις 17.00 βρέθηκε στις 916,22 (-1,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο εν λόγω δείκτης, μπορεί στην αρχή της συνεδρίασης να έδειξε ότι έχει τις προϋποθέσεις να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 939, ή έστω υψηλότερα των 926 μονάδων, όμως τελικά "ξαναβλέπει" πολύ κοντά του την ζώνη στήριξης 910 - 900, καθοδική διαφυγή από την οποία θα ενεργοποιήσει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss".

Από εκεί και πέρα και χωρίς αμφιβολία, τις μεγαλύτερες βοήθειες για τους βασικούς δείκτες, έδωσε και σήμερα η ΕΕΕ (+4,31% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και μετά την ανακοίνωση των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων χρήσης 2017, ο τίτλος δείχνει να απομακρύνεται από την σημαντική στήριξη των 24,00 ευρώ, υπερκέρασε την πρώτη αντίσταση στα 27,35 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 28,00 - 28,50 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+2,85%). Το ημερήσιο "stop long" στα 14,70 ευρώ και η σημαντική αντίσταση στα 16,50 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (+0,71%), που υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 2,916 ευρώ (+3,04%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 2,89 ευρώ για "stop short". Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,98 και 3,10 ευρώ. Πρώτη στήριξη στην ζώνη 2,78 - 2,76 ευρώ.

Κάτι προσπαθεί να κάνει ο Τιτάνας (+2,81% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συνέδραμε και αυτός στο θετικό, τελικό πρόσημο του Δείκτη, βοηθούμενος και από τις τελικές δημοπρασίες. Το κλείσιμο υψηλότερα των 23,50 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έδωσε ένα πρώτο σήμα αγοράς, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 24,40 - 25,00 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 23,10 ευρώ.

Με καθοδικές τάσεις οι "συγκινήσεις" από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που την κίνησή τους την συνοδεύουν σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Έτσι, πλην του Περσέα (+9,60% και ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Άβαξ (+2,80%), Πλαίσιο (+1,81%), Q&R (+6,35%), ενώ η Profile (-1,05%) "βρήκε τοίχο" στην περιοχή των 1,00 ευρώ και συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Σελόντα (+1,42%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+0,25%), αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στα 0,47 ευρώ για την Ναύπακτο (0%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Fourli (+2,11%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Έλτον (+3,21%), ενώ τα Πλ. Κρήτης (+0,89%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 19 ετών (!)

Οι μικρές μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτη στήριξη τις 838 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και πρώτες αντιστάσεις στις 850, 865 και 870 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 878 μονάδων, ξαναδίνει τα "ηνία" της Αγοράς στα χέρια των αγοραστών.

Αντίθετα, νέα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 821 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 811 μονάδων, βάζει "τίτλους τέλους" στο βραχυπρόθεσμο αισιόδοξο σενάριο.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,89%), προσοχή χρειάζονται τα δύο άκρα των 2172 και 2145 μονάδων, καθώς πιθανή διαφυγή θα σηματοδοτήσει τις επόμενες, απόλυτα βραχυπρόθεσμες, κινήσεις.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,09% και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με εβδομαδιαία κέρδη 0,02%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια, μικτή, αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 37,5% και διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 5,45% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 4,68%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η σθεναρή στήριξη της περιοχής των 814 μονάδων στις όποιες καθοδικές πιέσεις των πωλητών έφερε, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη διαγραμματική ανάλυση, τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα 'σκαλοπάτια' της πολύ σημαντικής ζώνης αντίστασης των 855 με 860 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Γρήγορο ανοδικό προσπέρασμα της εν λόγω ζώνης, με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα σπρώξει με μεγαλύτερη δύναμη τον Δείκτη προς το ισχυρό όριο μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 880 μονάδων.

"Χορηγοί" στην εβδομαδιαία έντονη άρνηση του Γενικού Δείκτη να βρεθεί στο κατώφλι των 800 μονάδων είναι κατά πρώτον τα πολύ καλά μικροοικονομικά νέα, που ανακοινώνονται, ή αναμένονται να ανακοινωθούν έως το τέλος του Μαρτίου από Δεικτοβαρείς μετοχές όπως του ΟΤΕ, της Coca Cola HBC, της Jumbo, του Μυτιληναίου, του ΟΠΑΠ, της Motor Oil…και κατά δεύτερον της περίεργης κατά άλλους καιρούς "σίγασης του παράφωνου καθοδικού μικροφώνου" των Τραπεζών.

Στα διαγραμματικά όρια της διευρυμένης περιοχής αντίστασης των 2180 με 2200 μονάδες έχει βρεθεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά και το επιτυχές μάζεμα των πτωτικών δυνάμεων πέριξ των 2080 μονάδων. Η δυνατή είσοδος, η μη του δείκτη άνω των 2180 μονάδων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη τάση της ερχόμενης λειψής εβδομάδος.

Όσον αφορά τώρα τον Τραπεζικό Δείκτη, αυτό που θα πρέπει να λεχθεί είναι η σχεδόν ευλαβική διατήρηση του επιπέδου στήριξης των 900 μονάδων, παρά τη μέχρι πρότινος συνήθη τακτική της γρήγορης "εξαέρωσης" των αγοραστών σε ανάλογες συνθήκες πτωτικής εγρήγορσης. "Όσο ο Τραπεζικός Δείκτης κρατάει το προπύργιο των 900 μονάδων, τόσο οι δυνάμεις των αγοραστών θα συσπειρώνονται για μια ισχυρή επίθεση προς την πρώτη γραμμή αντίστασης των 975 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η Εγχώρια Αγορά, ευθυγραμμιζόμενη ανοδικά με τις κυριότερες Διεθνείς Αγορές" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διόρθωση στο εξωτερικό έχει μαζέψει σημαντικό μέρος των αρχικών απωλειών, οι συναλλαγές στο X.A., στην διάρκεια της πτώσης, ήταν σχετικά περιορισμένες και τα νέα που έχει μπροστά της η Αγορά κινούνται περισσότερο προς την θετική κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά το εγχώριο γεωπολιτικό ρίσκο εμφανίζει μια κλιμάκωση ασυνήθιστα υψηλή, βάζοντας ένα φρένο στην βραχυπρόθεσμη οπτική των Ξένων Επενδυτών.

Η κλιμάκωση αυτή ήταν αισθητή στην Αγορά ομολόγων, ενώ στην Αγορά μετοχών είχε περισσότερο έντονο το στοιχείο αποχής, γυρίζοντας τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη εξήγηση της επιβράδυνσης των συναλλαγών που παρατηρήθηκε έχει να κάνει και με το "χώνεμα" των επιπέδων και της αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου που ξεκινούν εντατικότερα να ανακοινώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο έλεγχος με την πραγματικότητα και κυρίως με τα νούμερα, επιβάλλεται και σε αυτό θα συνδράμει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης και η επικαιροποίηση των προοπτικών για το 2018. Άρα στο επόμενο δίμηνο τα θεμελιώδη των εταιρειών θα ξαναμπούν στο επίκεντρο επί της ουσίας και όχι επί της θεωρίας, δίνοντας προβάδισμα τοποθετήσεων σε όσες εταιρείες πουν αυτά που θέλουν να ακούσουν οι Επενδυτές και λιγότερο (ή και καθόλου) οι βραχυπρόθεσμοι Παίκτες.

Είναι μια τακτική κίνηση παρόμοια με αυτή του "τρελού Ιβάν". Για τους μη γνώστες της έκφρασης, η προέλευσή της κρατάει από την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν τα Σοβιετικά και Αμερικανικά υποβρύχια ακολουθούσαν το ένα το άλλο σε κοντινή απόσταση, σε μια προσπάθεια να κρύψουν το σήμα τους πίσω από τον ήχο των μηχανών. Ενίοτε όμως τα Σοβιετικά υποβρύχια διέκοπταν την πορεία τους απότομα, κάνοντας μια στροφή γύρω τους προκειμένου να δουν αν τους ακολουθεί κανείς. Κάπως έτσι και τα θεμελιώδη θα κάνουν ένα "τρελό Ιβάν" διορθώνοντας την πορεία της χρηματιστηριακής "πλεύσης" των μετοχών.

Εντός της εβδομάδας η διόρθωση από τα υψηλά του 2018 διευρύνθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 811 μονάδες, όπου βρίσκοντας στήριξη στον κινητό μέσο των 50 ημερών ξεκίνησε μια σχετικά ήπια ανοδική κίνηση. Σε ημερήσια βάση, μετά τις 8 Φεβρουαρίου, οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλες "ουρές" διακύμανσης, με τα χαμηλά να απέχουν πολύ από την τελική έκβαση της συνεδρίασης, ενώ τα κλεισίματα έρχονται σε ισορροπία με το άνοιγμα της ημέρας, δείγμα επιτυχούς προσπάθειας εξισορρόπησης της αγοράς. Επομένως οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους αγοραστές, αφού μπορεί οι κινητοί μέσοι να έχουν ενεργοποιήσει σήματα πώλησης, η δυναμική ωστόσο της πτώσης παρουσιάζει κόπωση.

Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα σε υπέρβαση των 852 μονάδων, όπου πλέον θα επιχειρηθεί εκ νέου ο στόχος για νέα υψηλά έτους. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις παραμένουν οι ίδιες, με την κυριότερη να εντοπίζεται στις 800 μονάδες από όπου και διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα έχει καλές πιθανότητες να συνεχίσει ανοδικά, υποστηριζόμενη από την εγχώρια ειδησεογραφία σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Η επίδραση της διεθνούς τάσης φαίνεται ότι γίνεται υποστηρικτική, ενώ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σταδιακά δείχνουν τάσεις εκτόνωσης.

Απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της Fitch για το αξιόχρεο της Χώρας. Επισημαίνεται ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε "Β-" με θετική προοπτική. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει Eurogroup (19/2) αλλά η έγκριση εκταμίευσης της δόσης είναι μάλλον αμφίβολο να δοθεί, αφού μένουν τρία ακόμα προαπαιτούμενα για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. "Επισημαίνεται ότι την Καθαρά Δευτέρα εκτός από το Χ.Α. και οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές (President Day). Την Πέμπτη (22/2) ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης ο ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (μετά το τέλος της συνεδρίασης)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,19%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,84%). Κλειστά λόγω αργίας ήταν τα Χρηματιστήρια σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ν. Κορέα, Βιετνάμ και Μαλαισία.

Με κέρδη συνεχίζουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ θετική διάθεση επιδεικνύει και η Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά ψηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρκετά λιγότερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, πολύ λιγότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 0,5% αύξηση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν σε άνοδο 1,6%, από 1,4%, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 2,6% αύξηση.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί υπερβολικά για την πρόσφατη μεταβλητότητα στις Παγκόσμιες Αγορές, καθώς ο αντίκτυπος σε μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί στις μετοχές", δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών πραγματοποίησαν άλμα 1% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση στις τιμές εισαγωγών κατά 0,6%.

Η κατασκευή νέων κατοικιών πραγματοποίησε άλμα 9,7% τον Ιανουάριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,34 εκατομμυρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά την Παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα διαμορφωθούν στο 1,24 εκατομμύριο.

Σε υψηλό 10,5 ετών αυξήθηκαν και οι κατασκευαστικές άδειες, σημειώνοντας άνοδο 7,4%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε υψηλότερα από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 99,9 μονάδες, από 95,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 95,5 μονάδες.

"Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις Αγορές δεν αλλάζει την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε πως μια διόρθωση στις Αγορές ήταν πιθανότατα αναπόφευκτη, δεδομένων των ανεβασμένων τιμών στα στοιχεία ενεργητικού.

Οι Επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα σημεία της Αγοράς χρέους με το υψηλότερο ρίσκο, αποσύροντας την τελευταία εβδομάδα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία από τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της "Lipper", την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν εκροές $6,3 δισ. από τα funds που επενδύουν σε ομόλογα "junk". Οι συνολικές εκροές αυτή τη χρονιά ανέρχονται σε $13,7 δισ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κλίμα στις μετοχές βελτιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι Επενδυτές απέσυραν $4,6 δισ., μετά από εκροές - ρεκόρ $23,9 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, τελικά, με την συμμετοχή εννέα Επενδυτικών Σχημάτων έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα: ANAS International Enterprise S.p.A., ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD, SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A., NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP, FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp], ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.

"Οι Σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους Υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού", σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ).

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι: Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. και η Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)
Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος 'διάλυσης' (dilution) στον Τραπεζικό κλάδο και γι’ αυτό διατηρούμε τη σύσταση 'underperform" αναφέρει η BofA Merrill Lynch, θέτοντας νέες υψηλότερες τιμές - στόχους: Alpha Bank στα 1,36 (από 1,3 ευρώ), Εθνική στα 0,25 (από 0,21 ευρώ), Eurobank στα 0,65 (από 0,58 ευρώ) και Πειραιώς στα 3,26 (από 2,31 ευρώ).

"Αν δεν σημειωθεί ένα αρνητικό 'σοκ' από το εξωτερικό, η Εγχώρια Αγορά μπορεί να ξεπεράσει το +25% που κατέγραψε το 2017", εκτιμά η Euroxx.

Τα "top picks" της Euroxx είναι οι μετοχές των: ΟΤΕ (τιμή - στόχος 15,30 ευρώ, σύσταση "overweight"), Jumbo (21 ευρώ, "overweight"), Tέρνα Ενεργειακή (5,8, ευρώ, "overweight"), Μυτιληναίος (12, ευρώ, "overweight"), Αegean Airlines (10 ευρώ, "overweight"), Εθνική (0,40 ευρώ, "overweight") και Alpha Bank (2,60 ευρώ, "overweight").

Η Wood & Company δηλώνει ότι "της 'αρέσει' ο ΟΛΠ για την πρόσφατη Ιδιωτικοποίησή του, για τις προοπτικές ανάπτυξης της κερδοφορίας στις δραστηριότητες Εμπορευματοκιβωτίων και Κρουαζιέρας, για τα σχέδια επέκτασής του και τον ισχυρό ισολογισμό του με βελτιούμενη σχέση καθαρού χρέους/EBITDA, καθώς και για την υποσχόμενη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών που θα μπορούσε να προσφέρει ένα ελκυστικό μακροπρόθεσμο μέρισμα.

Γενικά, γράφει στην σχετική της έκθεση η Wood & Company, βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου στην αποτίμησή της μακροπρόθεσμα, όταν εφαρμοστούν η αναδιάρθρωση και η επέκταση του ΟΛΠ.

Στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή, από 5,10 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει η Wood & Company την τιμή - στόχο για την ΕΧΑΕ, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "hold".

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η μετοχή της εισηγμένης τα τελευταία δύο χρόνια υποαποδίδει μονίμως έναντι του Γενικού Δείκτη (κατά 9,5% το 2016 και κατά 13,7% το 2017).

Οριακά υψηλότερα, στα 29, από 28,8 ευρώ, αναπροσαρμόζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΕΕ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εισηγμένης, στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate".

Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εισηγμένης, λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών σε πολλές από τις Αγορές που δραστηριοποιείται.

Όπως αναφέρει, δεν αποκλείεται περιθώριο περαιτέρω ανόδου της μετοχής, κάτι που θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες ευνοϊκές μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος.

"Θεωρούμε την CCH ένα ασφαλές 'ποντάρισμα αξίας' λόγω του υγιούς ισολογισμού, της σταθερής ροής ταμειακών ροών και της μερισματικής πολιτικής", σημειώνει, τονίζοντας ότι τυχόν αδυναμία του τίτλου στο ταμπλώ θα αποτελέσει καλό σημείο εισόδου.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 849,32 (+0,76%) και 839,14 μονάδων (-0,45%), στις 17.00 βρέθηκε στις 843,92 (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 846,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 55,2 εκατ., από τα οποία τα 12.7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

-----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρών κερδών ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων και συνδυάστηκε με την λήξη συμβολαίων Φεβρουαρίου.

Σαφώς χαμηλότερα οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.977 συμβόλαια).

Στα 14.165 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.714 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.056, 1.440 για τον Φεβρουάριο, 1.609 για τον Μάρτιο, 5 για τον Απρίλιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.161,75) κινήθηκε μεταξύ 2.147,25 και 2.185 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.984), Εθνική (14.044), MIG (3.587), Alpha Bank (2.499), Πειραιώς (2.136), ΔΕΗ (1.182), Μυτιληναίο (469), Viohalco (167), ΟΤΕ (327), Ελ. Πετρέλαια (141), ΟΠΑΠ (188), Cenergy (110), Ελλάκτωρα (189), ΓΕΚ (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.418, Eurobank 41.337, Εθνική 129.639, Alpha Bank 25.710, Τρ. Αττικής 11.769, Intralot 16.445, ΔΕΗ 10.807 και Πειραιώς 17.139.

Ας σημειωθούν τα 130 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ και τα 120 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,40 ευρώ.

Έκλεισε "long" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                             Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.809.377 τεμ., (από 9.809.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.499.752 τεμ. (116.499.752), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.290.059), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v