«Δύσκολη» συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί προς τις 775 μονάδες στη σκιά της μεγάλης πτώσης της Wall Street. Ποιες είναι οι «ζώνες άμυνας» για τον Γενικό Δείκτη. Ποιες μετοχές μπορούν να «αντισταθούν».

«Δύσκολη» συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο

Βαριές απώλειες στη Wall, με «βαρίδι» την Amazon. Στο μείον 2,23% ο S&P 500 στις 2.581,88 μονάδες και οι όποιες ελπίδες των... Ορθόδοξων long για «Ανάσταση» μάλλον απομακρύνονται με εμφατικό τρόπο. Εκτός εάν η ευρείας μεταβλητότητα, πλέον, «αγορά των αγορών» δώσει ξανά σήμα αναστροφής, σήμερα το βράδυ. 

Ούτως ή άλλως εβδομάδα... λειψή αυτή, που χρηματιστηριακά ξεκινά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη από τις 780,50 μονάδες, με προφανείς «βλέψεις» για ακόμη χαμηλότερα. Μετά τον ψυχρό για τους long Μάρτιο και τις σημαντικές απώλειες για τραπεζικές μετοχές και την πλειονότητα των blue chips, ο Απρίλιος -συνήθως φιλικότερος μήνας χρηματιστηριακά- μπαίνει με άγριες τις διαθέσεις των short.

Ούτως ή άλλως η... ουρά από την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου ήταν με απώλειες 1,30% για τον ΓΔ, με 1% για τον FTSE25, με 1,08% για τον ΔΤΡ, αλλά με σταθερό τον FTSEM. 

Το τι μέλλει γενέσθαι και βραχυπρόθεσμα αυτή τη χρηματιστηριακή εβδομάδα αλλά και από την προσεχή και προς την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20-22 Απριλίου) νομίζω πως προσεγγίσθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα από την ομάδα του Euro2day και με τη συνδρομή ειδικών, επαγγελματιών της αγοράς. 

Η χθεσινοβραδινή εικόνα της Νέας Υόρκης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κάτι ουσιαστικό από την πλευρά των αγοραστών ή μη μόνον η υποχώρησή τους χαμηλότερα, με την προσδοκία πως λόγω των ημερών η προσφορά θα παραμείνει σε περιορισμένα επίπεδα. Αρα με περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, μήπως και θα μπορούσε να απορροφηθούν οι πιέσεις χωρίς να διαρραγεί εντελώς το σενάριο μίας ανοδικής διόρθωσης. Που όμως προσώρας έχει πάει πίσω. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, αν και όπως σημειώνουμε εδώ και μέρες, το πρόβλημα, πλέον, δεν το έχει μόνο ο τραπεζικός κλάδος -που ούτως ή άλλως είναι σε διαρκή... ομηρεία των stress tests- αλλά όλο και περισσότερα βαριά χαρτιά, καθώς ακόμη και μέτριες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών αρκούν για να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα, ελλείψει ουσιαστικού ενδιαφέροντος των αγοραστών στα επίπεδα των 800 μονάδων. 

Η μέχρι πρότινος σημαντική περιοχή στήριξης έχει μετατραπεί, πλέον, σε ισχυρή ζώνη αντίστασης, για την υπέρβαση της οποίας θα πρέπει να συντρέξουν αρκετές θετικές προϋποθέσεις. Και κάτι τέτοιο, προσώρας, δεν διαφαίνεται ενώ η εκ νέου επιδείνωση του κλίματος στη Wall αποστερεί μία από τις πιο βασικές, τουλάχιστον όσον αφορά στις κινήσεις των ξένων. 

Η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων, που εδώ και μέρες έχει «δοθεί» από ειδικούς της αγοράς και αναλυτές, «δείχνει» σαν... μονόδρομος, με ζητούμενη την ακριβή διαδρομή, εάν δηλαδή ενδιάμεσα θα μπορούσε να δώσει 1-2 ανοδικές διορθώσεις. 

Σχηματικά ο ΓΔ σε εμφανή κλίση, V, με το χαμηλό της εν εξελίξει υποχώρησης σε αναζήτηση, καθώς οι 779,96 μονάδες οδηγούν στα επίπεδα της 18ης Δεκεμβρίου (στην τότε ανοδική κίνηση του ΓΔ), με πολύ πιθανή κατάληξη προς τις τιμές της 14ης Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 749,64 μονάδες (ενδοσυνεδριακά χαμηλό). 

Αναπόφευκτα η επιλογή των traders περιορίζεται και πάλι στην επιλεκτικότητα, στο stock picking, μέχρι νεωτέρας. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στο επίκεντρο -κατά την εκτίμησή μου- κατ' αρχάς ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα- Ενεργειακή. 

Αυτό γιατί οι σημαντικές απώλειες της τελευταίας εβδομάδας, απόρροια και των πωλήσεων με σκοπό την άντληση ρευστότητος προκειμένου να συμμετάσχουν στις εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα, φαίνεται να δημιουργούν νέα δεδομένα. Μάλιστα από τη στιγμή που το πακέτο μετοχών που πούλησε ο Νικόλαος Κάμπας έγινε με ένα σημαντικό premium (στα 5,50 ευρώ). 

Θέλω να δω, κατ' αρχάς, τη συμπεριφορά της ΓΕΚ Τέρνα αλλά και της Τέρνα Ενεργειακής και δευτερευόντως -από τη μεγάλη κατηγορία- την κίνηση σε Viohalco, Sarantis. 

Από τη μεσαία κατηγορία, εύλογη η προσοχή σε MIG, ΥΓΕΙΑ, Νηρέα, αλλά και στην Ιντρακάτ. Η τελευταία προορίζεται για το new entry στον δείκτη FTSEM, από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σχετική αναφορά για την τρίτη μετοχή/εισηγμένη του ομίλου Κόκκαλη που εισέρχεται στον συγκεκριμένο δείκτη γίνεται στον Εκηβόλο. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v