Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χαρτιά των short στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η απογοητευτική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και πώς μπορεί να μπει φρένο στην πτώση. Πονοκέφαλος και στα ομόλογα. Ποιες μετοχές δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο ρευστοποιήσεων και ποιες «απειλούνται».

Τα χαρτιά των short στο Χρηματιστήριο

Με πλεονέκτημα οι short. Αλλη μία απογοητευτική συνεδρίαση για τους long, με τις ανησυχητικές ενδείξεις να πληθαίνουν, εντείνοντας τον προβληματισμό για τη συνέχεια. Πλέον μετά και τη χθεσινή νέα σημαντική υποχώρηση του ΓΔ -κατά 1,43% στις 787,90 μονάδες- ακυρώθηκε η long εβδομαδιαία τάση που μας καθιστούσε συγκρατημένα αισιόδοξους, μετά το «κλείσιμο» της Παρασκευής στις 822,37 μονάδες. 

Το μείον 0,78% της Δευτέρας, στις 815,99 μονάδες με μέτριες συναλλαγές, αλλά κυρίως το μείον 2,04% στις 799,37 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές και υψηλό τζίρο και η ανάλογα αρνητική εικόνα στη χθεσινή συνεδρίαση, ελάχιστα απέχουν από το να... παραδώσουν την αγορά στον απόλυτο έλεγχο των short. Με όλα τα χειρότερα ενδεχόμενα ανοιχτά, στην περίπτωση που δεν συμβεί κάτι θεαματικό σήμερα-αύριο, με ορίζοντα το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης. 

Νέα διόρθωση για βασικούς δείκτες, μετοχές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τζίρο άνω των 70 εκατ., με καθαρές πωλήσεις επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο (το 46% του συνολικού τζίρου) αλλά και με διασπορά πωλήσεων σε αυξημένου βάρους δείκτες, όπως ταξίδια-αναψυχή, τηλεπικοινωνίες, οικιακά αγαθά, πετρέλαιο-αέριο. Με 6,5 εκατ. ευρώ το μείον 1,82% στα 10,80 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, με 5,7 το μείον 0,80% στα 9,425 ευρώ του ΟΠΑΠ, με 3,4 εκατ. το μείον 1,25% στα 19 ευρώ της Motor Oil. Παράλληλα με το νέο μείον 3,92 % της Folli Follie στα 6,87 ευρώ.

Σε αναζήτηση... από μηχανής θεού ήμασταν από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, με την αγορά να μη μας κάνει το χατίρι και να ακολουθεί μετά τις 13:00 μία σταθερά πτωτική τροχιά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια αναστροφής. Αυτό γιατί η διόρθωση της Τρίτης-Τετάρτης πραγματοποιείται με τζίρους σχεδόν 150 εκατ. και αφορά διευρυνόμενο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Τα ξένα funds έχουν εκτός από τους εγγενείς λόγους, επιπλέον για να μειώνουν θέσεις τους, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει πάρει... φωτιά και χρηματιστηριακά. Πέραν των όσων «ταλαιπωρούν» την αγορά για λόγους που σχετίζονται και με την υπόθεση της Folli Follie, τόσο ανατολικά -Τουρκία- όσο δυτικά -Ιταλία- η κατάσταση στο οικονομικό (αλλά όχι μόνο) πεδίο «βράζει», ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ρίσκα από τίτλους μέχρι ασφάλιστρα.

Η χθεσινή εικόνα των κρατικών ομολόγων από Αθήνα μέχρι την άκρη του Ατλαντικού, τη Λισαβόνα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Η κρίση που γεννάται με επίκεντρο την Ιταλία έχει ήδη φτάσει σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, με την τροχιά που έχουν λάβει οι εξελίξεις όλο και πιο δύσκολο να αναστραφούν. Ηδη το συνολικό κόστος ρίσκου Ευρωζώνης έχει επιβαρυνθεί μέσα σε 3 ημέρες κατά 25 μ.β, εξαιτίας κυρίως της κρίσης που γεννάται με επίκεντρο την  Ιταλία. 

Σε αυτό το περιβάλλον, ατυχώς οι long (μεταξύ αυτών και εγώ) έχουμε όλο και λιγότερα «όπλα» για να «πολεμήσουμε» στη συνέχεια, με πολύ πιθανή την παράσυρσή μας χαμηλότερα, εάν σήμερα χαθούν σε κλείσιμο και οι 786 μονάδες. 

Σε σημείο καμπής και η Wall Street, παρά τη χθεσινή αντίδραση με τον S&P 500 κατά 0,41% υψηλότερα στις 2.722,46 μονάδες. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, για τον δείκτη μόνο ένα κλείσιμο πάνω από τις 2.727 μονάδες θα ξαναέδινε πλεονέκτημα στους long, στη Νέα Υόρκη. 

Μετρημένες οι εξαιρέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο στο συν, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή σταθερές και με ελεγχόμενες απώλειες για Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ. Είναι εμφανές, πως εάν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι πιέσεις θα ενταθούν και σε εισηγμένες/μετοχές που μέχρι τώρα έχουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα από αυτήν της αγοράς. 

Οι σε outperform τάση μετοχές του FTSE25 μειώθηκαν σημαντικά από την Παρασκευή μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Τεχνικά για τον ΓΔ η παραβίαση των δύο ΚΜΟ 200 ημερών αποτελεί μία εξαιρετικά αποθαρρυντική εξέλιξη που επιδείνωσε δραματικά την εικόνα. Αργά ή γρήγορα αναμένεται, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, να δοκιμαστεί ξανά ως αντίσταση, στο πλαίσιο ενός retest. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, εξελίξεις σε 2 ζητήματα θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους long στο προσκήνιο και αυτό το ενδεχόμενο με την προϋπόθεση πως δεν θα έχει επιδεινωθεί η εικόνα στις διεθνείς αγορές. 

Το ένα ζήτημα αφορά στο χρέος και σε κάποιας μορφής ουσιαστική όμως συμφωνία για τη ρύθμιση/αναδιάρθρωσή του. Και το άλλο αφορά στη μεγαλύτερη ασφάλεια που θα αισθάνονταν οι αγορές εάν τελικά η Αθήνα αποδεχόταν μία... κάποια μορφή υβριδικής μορφής γραμμή/πλαίσιο στήριξης/χρηματοδότησης για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Είναι κοινό μυστικό πως οι αγορές θα ήθελαν μία «έξοδο στις αγορές» με εχέγγυα και διασφαλίσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδέχεται η Αθήνα.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v