Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί εγκλωβίστηκε το Χρηματιστήριο

Τα δυο σενάρια για την αγορά και η αναζήτηση καταλύτη. Ποιοι λόγοι δίνουν προβάδισμα στους short και ποιες μετοχές αντιστέκονται και κερδίζουν πόντους στο stock picking. Τα «εσωτερικά» και «εξωτερικά» μέτωπα για την αγορά.

Γιατί εγκλωβίστηκε το Χρηματιστήριο

Εβδομαδιαία κέρδη 2,8% για τον Dow Jones, οριακές απώλειες 0,48% στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να «μετρά» απώλειες 3,87% στο ίδιο διάστημα.

Παρά την έξωθεν βοήθεια το ελληνικό χρηματιστήριο για ακόμη μία φορά εγκλωβίστηκε στις εγγενείς παθογένειες του προβληματίζοντας τους long για την συνέχεια. Κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών της αγοράς πως εάν στο επόμενο διάστημα δεν υπάρξει ένα... θετικό σοκ πιθανότερο θα είναι το ενδεχόμενο της συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης παρά της επαναφοράς προς τις 820 μονάδες.

Αποθαρρυντικό το γεγονός, πως στην τελευταία φάση της αγοράς -μέρος της μεγαλύτερης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου- προστίθενται όλο και περισσότερες αρνητικές παράμετροι, παρά το αντίθετο. Ενδεικτικά μόνο το τελευταίο διάστημα το ήδη βαρύ κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο από τις εξελίξεις με επίκεντρο την Ιταλία, αλλά και επί μέρους που αφορούσαν τη μη πρόοδο στο θέμα του χρέους, την μετάθεση για την προσεχή εβδομάδα της έγκρισης/εκταμίευσης της υπόδόσης του 1 δισ. ευρώ. Στους πονοκεφάλους δε προστίθενται και οι εξελίξεις στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου μετά τα όσα έγιναν στο G7.

Αρνητικές παράμετροι που έρχονται να προστεθούν στις ήδη γνωστές, με την υπόθεση Folli Follie να... κακοφορμίζει όλο και περισσότερο, ενώ μέχρι και η δεύτερη προσπάθεια για πώληση της Εθνικής Ασφαλίστικής βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο.

Ξεμένουν από λόγους για να επιχειρήσουν το κάτι καλύτερο οι long με συνέπεια οι short παρ΄ ότι -μέχρι τώρα- δεν έχουν ενεργοποιηθεί μεγάλες, συντονισμένες πωλήσεις (που θα... πατούσαν το κουμπί της εξόδου ) οι βασικοί δείκτες, ο τραπεζικός κλάδος, όλο και περισσότερα blue chips να διολισθαίνουν χαμηλότερα.

Η αδυναμία της αγοράς, να υπερβεί την τελευταία εβδομάδα έστω τις 800 μονάδες ενίσχυσε τους πωλητές με τον ΓΔ στις 773,06 να μην πρέπει από Δευτέρα να χάσει σε διαδοχικά «κλεισίματα» τις 770 μονάδες. Ενδεχόμενη απώλεια αυτής της σημαντικής περιοχής θα επέτεινε τις ρευστοποιήσεις, πιθανότατα με αύξηση συναλλαγών/τζίρου με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Μάλιστα, όπως σημείωναν έμπειροι χρηματιστές, με αφορμή το θέμα της υπό-δόσης στην περίπτωση που το Eurogroup της 21ης Ιουνίου αποβεί άκαρπο (επόμενο στις 12 Ιουλίου) θα απειληθούν ακόμη χαμηλότερες περιοχές τιμών ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και παρασύροντας blue chips και λιγότερο εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 859,02 έχοντας ήδη ένα «κλείσιμο» χαμηλότερα των σημαντικών 866 μονάδων.

Η συντήρηση του 10ετούς σταθερά πάνω από το 4,5% δεν επιτρέπει και πολλές αισιόδοξες κινήσεις, ενόσω δεν αποκλιμακώνεται ουσιαστικά η κατάσταση από Μιλάνο, Μαδρίτη, Λισσαβώνα... ακουμπώντας τις τελευταίες ημέρες κάπως και το Παρίσι.

Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά από τα ευρωπαϊκά μέτωπα με το Βερολίνο να επιμένει στην άτεγκτη πολιτική του και την γερμανίδα καγκελάριο να φαίνεται να προκρίνει μια «λύση» που δεν θα προβλέπει δραστική αναδιάρθρωση του χρέους. Θα τα δούμε όλα αυτά, είτε στις 21 Ιουνίου, είτε στις 12 Ιουλίου, όμως οι πρώιμες κινήσεις διορατικών διαχειριστών και ισχυρών χεριών αποτυπώνονται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τι περιμένει τώρα η αγορά από τις τράπεζες, ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνοντας πως το πρώτο τρίμηνο δεν έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Μεταξύ άλλων μετέφερε και την εκτίμηση της πλειονότητας πως και το 2018 θα είναι ξεκάθαρα άλλη μία περίοδος άμυνας για τις τράπεζες. Πρόγευση της θέσης των ξένων έδωσε πρόσφατα η Goldman Sachs, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη ανάλυση, αρκετά συντηρητική και χωρίς περιθώρια για θεαματικές μεταβολές στο ταμπλό.

ΧΑ και άνοδος χωρίς τράπεζες- που υποαποδίδουν σταθερά έναντι των blue chips- δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με τις τελευταίες εξελίξεις να καθιστούν ακόμη πιο αμφίβολη την όποια προσπάθεια για τη συνέχεια. Ομόλογα σε υψηλά επίπεδα, επιτόκια προς άνοδο, αυξημένη μεταβλητότητα στην Ευρώπη και... αστερίσκοι όσον αφορά στην έξοδο προς τις αγορές δύσκολα αφήνουν τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάσει για θεαματικά υψηλότερα, θυμίζοντας πως η τελευταία διόρθωση για τον ΔΤΡ έρχεται από τα επίπεδα των 1.040 μονάδων (με διπλή κορυφή στις 30/4-2/5).

Στα blue chips και σε μηνιαίο θετική απόδοση κρατούν ακόμη οι μετοχές των: Coca Cola, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ δηλαδή μόλις 4 στις 20 (η Folli Follie ήταν ξεχωριστή περίπτωση). Μία πέμπτη μετοχή με θετικό μηνιαίο πρόσημο είναι της Fourlis, που από Δευτέρα αναβαθμίζεται στον δείκτη, καταλαμβάνοντας την θέση της Folli Follie, με το Euro2day.gr να έχει ενημερώσει από νωρίς για αυτή την μεταβολή από την Πέμπτη 7 Ιουνίου.

Συνεπώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό οι επιλεκτικές κινήσεις, με το stock picking σε όλο το εύρος του ταμπλό να είναι μέχρι τώρα ίσως η μόνη διέξοδος. Επί μέρους επιχειρηματικές κινήσεις, ειδήσεις, αποτελέσματα αλλά και σενάρια, φήμες, κινήσεις προεξόφλησης και μικρή (έως μηδενική) έκθεση στα ξένα funds τροφοδοτούν την απόδοση συγκεκριμένων μετοχών. Τάση που εάν δεν αλλάξει θεαματικά το σκηνικό στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση δύσκολα θα διαφοροποιηθεί στη συνέχεια.

Ετσι μερίδα επενδυτών, παικτών βγαίνει κερδισμένη στις τοποθετήσεις της (πάντα σε μηνιαίο) σε μετοχές των ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Ιντρακάτ, Intralot, Νηρέα, Πλαίσιο, Fourlis από τον FTMidCap αλλά και σε τίτλους των Μοτοδυναμική, Πλαστικά Κρήτης, Frigoglass, Κανάκης κ.ά. από χαμηλότερες κατηγορίες.

Στα υπόψιν της εβδομάδος, που ξεκινά από αύριο οι Γ.Σ. των ΟΤΕ (12/6), Lamda Development, Quest (14/6), Fourlis (15/6), η δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας (τσιμπημένη η τελευταία δημοπρασία 3μηνης). Στο τέλος της εβδομάδος η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις) που θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Ιουνίου. Παρασκευή λήγει και η σειρά μηνός Ιουνίου στα Παράγωγα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v