Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο αντέδρασε με το… στανιό

Μετά… δυσκολίας γράφτηκε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη παρά τα ισχυρά πρωϊνά κέρδη. Ποιοι λόγοι κάνουν διστακτικούς τους επενδυτές. Οι κινήσεις με ορίζοντα την Παρασκευή και σε ποιες μετοχές εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Γιατί το Χρηματιστήριο αντέδρασε με το… στανιό

Όταν πριν ένα μήνα, κάποιος παράγοντας της Αγοράς προέβλεπε ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα υποχωρούσε χαμηλότερα των 800 μονάδων και θα συμπλήρωνε, με χαρακτηριστική ευκολία, είκοσι συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, το λιγότερο που θα τον χαρακτήριζαν ήταν ως τον σκληροπυρηνικότερο οπαδό της απαισιόδοξης σχολής σκέψης.

Και όμως μετά και την σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης "ίδρωσε" να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από μη Τραπεζικά blue chips, το πάλαι ποτέ ισχυρό σημείο στήριξης των 800 μονάδων, έχει φθάσει να το "βλέπει" ο Γενικός Δείκτης σαν απροσπέλαστο εμπόδιο και έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του να μην υποχωρήσει και χαμηλότερα των 750 μονάδων, προκειμένου να μην επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για καταγραφή νεότερων, βραχυπρόθεσμων χαμηλών.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα υψηλά ημέρας κατεγράφησαν στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, όπου ο τζίρος ήταν σχετικά "τσιμπημένος", για να "κατεβάσει στροφές" στην συνέχεια, αφήνουν κάποιες υπόνοιες "διακριτικού ξεφορτώματος" από τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η Εγχώρια Αγορά, μπορεί να κινηθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο (!)

Σε αυτό συνηγορεί τόσο το σενάριο σύμφωνα με το οποίο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι "κραδασμοί" και οι "παράπλευρες" απώλειες, λόγω "margin calls", από την συνεχιζόμενη αναστολή διαπραγμάτευσης της Folli Follie Group, ενώ το "χεράκι" της έβαλε, σήμερα και η Αγορά ομολόγων, καθώς από την μέση της συνεδρίασης και μετά σημειώθηκε αναστροφή του κλίματος και τις πρωινές αγορές τις διαδέχθηκαν επιλεκτικές πωλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η απόδοση του Ελληνικού 10ετους βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το 4,364%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει αναρριχηθεί στο 4,54% και αυτό ήταν ένα μήνυμα για την Εγχώρια Αγορά μετοχών.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και ο "φόβος" της συνεδρίασης της Παρασκευής, όπου αναμένεται, εκτός του triple witching Ιουνίου και το rebalancing λόγω FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις).

"H έλλειψη ειδήσεων στο εσωτερικό χαρακτηρίζει και τη σημερινή ημέρα. Από τεχνικής πλευράς, η απώλεια του σημείου στήριξης της περιοχής των 759 μονάδων, μπορεί να προκαλέσει την έγερση αγοραστικών αντανακλαστικών" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Αναμένεται να συνεχιστεί η νευρικότητα στο ταμπλώ του Χ.Α. λόγω Διεθνών Αγορών, αλλά και λόγω της εκπνοής των Παραγώγων συμβολαίων. Στην παρούσα φάση εκτιμούμε ότι είναι σημαντικότερο να αξιολογούμε την ευρύτερη κατάσταση και να μην εγκλωβιζόμαστε στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη", τονίζει η Merit Investment Sec.

"Πλησιάζουμε στην λήξη των Παραγώγων Ιουνίου, με τις 'αρκούδες να έχουν το πάνω χέρι' τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μιας και η τάση αλλάζει δύσκολα στην λήξη. Το 771 είναι κοντινή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο μεγάλο "make or break' του 790. Στηρίξεις έχουμε στο 761 - 756" ανέφερε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί με διάφορους τρόπους και με διάφορα εργαλεία» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που εκτιμούν πως "η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να πορεύεται χωρίς καταλύτες ικανούς να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, ενώ ο χαμηλός τζίρος είναι ενδεικτικός της στάσης αναμονής των μεγάλων παικτών του εξωτερικού, οι οποίοι περιμένουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον τρόπο με τον οποίο θα συνοδευτεί η έξοδος από τα μνημόνια". Σύμφωνα με τους ίδιους, ο επόμενος καταλύτης μπορεί να προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 του μήνα, όμως μέχρι τότε το Χ.Α. θα έχει καταγράψει και άλλες συνεδριάσεις, καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, ενώ η τελική εικόνα "παίχτηκε" μέχρι τέλους, καθώς σημειώθηκε σημαντικότατη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενώ αναρριχήθηκε μέχρι τις 875,15 μονάδες, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 852,22 (-0,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 853,55 (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12% και για μία ακόμα συνεδρίαση, στο χαμηλό ημέρας (!)

Για την περίπτωση του εν λόγω δείκτη, αφού έκλεισε το "gap" στις 882 μονάδες, από εκεί και πέρα "έμεινε από καύσιμα". Σε περίπτωση που οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη στήριξης 827 - 800. Από την άλλη, κάθε ανοδική αντίδραση που θα αποτυγχάνει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η τεχνική εικόνα του τίτλου της Εθνικής (-0,38%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η απώλειες της στήριξης στα 0,2610 ευρώ, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 0,2520 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι χθες στο Χ.Π.Α. ανοίχθηκε αξιοπρόσεκτη θέση πώλησης, με λήξη τον Σεπτέμβριο και τιμή εξάσκησης τα 0,25 ευρώ (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 'τρέχει' από χθες ως και τις 22 Ιουνίου η Alpha Bank, επιδιώκοντας να ευθυγραμμισθεί με τις εποπτικές οδηγίες για ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους των εργασιών της και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους. 

Πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, βρίσκονται οι Βρυξέλλες, μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, το "ντεμπούτο" του Fourli (-0,48%) στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν συνοδεύτηκε από θετικό πρόσημο, πιθανότατα γιατί είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κάποιοι έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Εμφανής η παρουσία πωλητή στην Jumbo (-1,12%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, έστω και αν σήμερα "αναδύθηκε" από το χαμηλό ημέρας των 13,74 ευρώ (-4,05%).,

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 13,78 - 13,58 ευρώ και το "stop long" στα 13,10 ευρώ. Εξαιρετικά ενισχυμένη η αντίσταση στα 14,52 ευρώ.

Ανά δύο συνεδριάσεις αλλάζει πρόσημα, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ο τίτλος της Motor Oil (+1,40%), ενώ με την σημερινή επιστροφή υψηλότερα των 18,80 ευρώ έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο χρειάζεται να επιβεβαιωθεί λόγω της "ροκ" συμπεριφοράς της μετοχής.

Χρειάζεται να αφήσει πίσω της την αντίσταση στα 19,25 ευρώ για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή δείχνει η στήριξη στα 18,20 - 18,00 ευρώ.

Η απόλυτη φειδώ, συνοδεύει τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσαν Ιντρακόμ (-0,62%) και Πλ. Θράκης (-0,87%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, σήμερα έδωσε αντίδραση η ΕΛΧΑ (+2,21%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην Foodlink (+9,73%), πιθανότατα και στον απόηχο της είδησης για διεύρυνση της συνεργασίας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Σε κάθε περίπτωση, τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει η Ιντρακάτ (+2,20%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση και η τελική της εικόνα, δεν άλλαξαν την πολύ κακή, τεχνικά, διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η παραμονή χαμηλότερα των 765 μονάδων, διατηρεί το "red alert" για όσους ασχολούνται με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, με τις τελευταίες ελπίδες των "buyers" να εντοπίζονται στην ασθενή ζώνη στήριξης 754 - 740 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%), και για την σχετική αποκατάσταση της "τραυματισμένης" εικόνας, απαιτούνται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 2014 μονάδων. Πλησιέστερη στήριξη στις 1989 και 1970 μονάδες. Τα περισσότερο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμείνουν με αυξημένη ρευστότητα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 2050 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Απόλυτα ασύμμετρη συμπεριφορά χαρακτηρίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τελευταίες συνεδριάσεις, σε σχέση με τη συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η συναλλακτική καθίζηση έχει οδηγήσει σε ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερες και των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική ψυχολογία αδυνατεί να ανορθωθεί, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους Επενδυτές και την "εύκολη" επικράτηση των πωλητών σε καθημερινή βάση, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 760 μονάδες, περιοχή κρίσιμη από τεχνικής πλευράς.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Αφενός του κλίματος χαμηλής αξιοπιστίας που έχει καλλιεργηθεί στην Αγορά από την υπόθεση της Folli Follie και των παρεπόμενων επιπτώσεων που, μεταξύ άλλων, αφορούν τον επαναπροσδιορισμό των δεικτών με τη διαγραφή της μετοχής και τις αναπόφευκτες αναταράξεις.

Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο είναι να διαχυθεί το μήνυμα προς την Επενδυτική Κοινότητα, ότι η συνολική αξιοπιστία της Αγοράς δεν απειλείται και η εταιρική διακυβέρνηση στις εισηγμένες εταιρείες, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση των Αρχών, διασφαλίζουν ότι η περίπτωση της Folli Follie είναι μεμονωμένη και δεν θα προκύψει καμία άλλη.

Από την άλλη πλευρά, η στασιμότητα περί των εξελίξεων για το Ελληνικό χρέος με τη διάσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ευλόγως προβληματίζει. Αν και η προσδοκία συνολικής λύσης που θα ορίζει και τα του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ισχυρή, με το ΔΝΤ να συνεχίζει να έχει παρουσία με συμβουλευτικό ρόλο, στο βαθμό που αρνηθεί να συμμετάσχει με δανειακά κεφάλαια.
Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα για το ζήτημα αυτό διατηρεί την επιφυλακτική στάση των Επενδυτών. Ωστόσο, η αναγγελία μιας συμφωνίας αναμένεται να επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές, καθώς ήδη η Αγορά ομολόγων επανέρχεται σε βελτίωση των τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σε συνέχεια της αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ιταλική Αγορά.

Στο σενάριο αυτό, η επάνοδος στην περιοχή των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα είναι άμεση, στο βαθμό που συντελεστεί συναλλακτική βελτίωση με πιθανολογούμενη την κίνηση προς τις 850 μονάδες.

Στο εξωτερικό το σκηνικό σχετικής ευφορίας στις Αγορές διατηρείται. Η συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Βορειοκορεάτη Κιμ μετέφερε θετικά μηνύματα, απομακρύνοντας τα ακραία σενάρια.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα παραμείνει στο Ευρώ και θα επιδιώξει με τις πολιτικές της την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

"Οι Αγορές προσβλέπουν στις αναγγελίες των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για να καθορίσουν τις κινήσεις τους, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι απρόβλεπτο: η Federal θα διαμορφώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 2%, ενώ η ECB ίσως αναγγείλει τα του χρόνου ολοκλήρωσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης. 'Business as usual' στις Αγορές λοιπόν", όπως αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Kospi (-0,05%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+0,89%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Απόλυτα οριακά κέρδη καταγράφουν Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, η Σαουδική Αραβία ενισχύει την παραγωγή της, που φτάνει πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα - το υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών -, ενισχύοντας την άποψη που τη θέλει να εξετάζει... "φρένο" στον περιορισμό της παραγωγής.

Η κίνηση έρχεται ενόψει της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας στη Βιέννη και μετά το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση παραγωγής, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οποιεσδήποτε απώλειες από το Ιράν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Βασίλειο ενημέρωσε τον ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή του έφτασε στα 10,03 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο κατά 161.400 βαρέλια, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η διάθεση των Επενδυτών και το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησαν περαιτέρω τον Ιούνιο, φτάνοντας στις -16,1 μονάδες, από -8,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να "προσγειωθεί" στο σημείο των -14 μονάδων.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης των εμπορικών διαφωνιών με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, o δείκτης για την τρέχουσα συγκυρία κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στις 80,6 μονάδες, από 87,4 τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 85 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μικρή άνοδο σημείωσε τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2%, άνοδο παρόμοια με αυτήν του Απριλίου.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,5%.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, σημείωσε επίσης άνοδο 0,2%, στο 2,2%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 2,7% και ο δομικός πληθωρισμός στο 2,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι Ελληνικές Τράπεζες περιόρισαν τη χρηματοδότηση από τον έκτακτo μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα 9,56 δισ. ευρώ στο τέλος Μαϊου, από 10,21 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο, η χρηματοδότηση από τον ELA είχε διολισθήσει κατά 3,34 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 769,11 (+1,34%) και 758,4 μονάδων (-0,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 862,36 (+0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 762,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος στα 44 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μεταβλητότητα και μετακυλίσεις θέσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την νέα αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (120.180 συμβόλαια).

Στα 4.500 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.902 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.712, 3.233 για τον Ιούνιο, 2.479 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.010) κινήθηκε μεταξύ 1.997 και 2.026 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.868 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.829), Εθνική (47.702), MIG (23.660), Alpha Bank (4.578), Πειραιώς (7.488), ΔΕΗ (1.722), Intralot (2.664), ΟΤΕ (3.095), Μυτιληναίο (3.699), ΟΠΑΠ (855), Viohalco (3.165), Ελλάκτωρα (1.065), ΓΕΚ (486), Ελ. Πετρέλαια (1.701), ΑΔΜΗΕ (3.435), Cenergy (3.601), ΕΥΔΑΠ (324), Τέρνα Ενεργειακή (818), Lamda Development (882), Ιντρακόμ (1.089), ΕΧΑΕ (472), Grivalia (220), Jumbo (785), Motor Oil (619).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.421, Eurobank 16.159, Εθνική 136.632, Alpha Bank 13.776, Πειραιώς 13.043.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.580.280 τεμ., (από 15.616.826 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 96.683.324 τεμ. (96.683.324), Πειραιώς 15.086.709 τεμ. (15.086.709), ΔΕΗ 5.418.276 τεμ. (5.417.925), Eurobank 21.176.382 τεμ. (20.871.382), Folli Follie Group 1.727.327 τεμ. (1.727.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v