Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Πτώση καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco, Τιτάνα, Lamda Development. Η προσοχή στις ξένες αγορές αλλά και τη Fed.

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένοντας τις σημερινές αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στο Χ.Α., παρά την προσπάθεια ανοδικής εκκίνησης, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση του Τραπεζικού δείκτη μέχρι τις 854,44 μονάδες (+0,30%), πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, ανιχνεύοντας και τιμές χαμηλότερα των 840 μονάδων, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες κινείται και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Και όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι και σήμερα σημειώνεται μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να προσεγγίζει απειλητικά την επόμενη στήριξη στις 754 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 740 μονάδες.

Αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, η «ευθύνη» να κρατηθούν τα προσχήματα και να μην υποχωρήσουν οι βασικοί δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα, αναγκαστικά, θα περάσει στα μη Τραπεζικά blue chips, που μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν και σημαντικά καλύτερη εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, με θετικό πρόσημο προσπαθούν οι Viohalco (+0,51%), ΔΕΗ (+0,05%), Lamda Development (+0,65%), ΟΠΑΠ (+0,31%), Τιτάν (+0,22%) και Σαράντης (+1,35%).

Στην περίπτωση του τελευταίου, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Σαράντης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,78 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 34.938.742 νέες μετοχές, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 34.938.742 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε η 18/6/2018. Η προσαρμοσμένη τιμή Εκκίνησης ήταν στα € 7,40.

Από τους τίτλους που κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις για τη Fourlis (-2,43%), ενώ ακολουθούν οι ΑΔΜΗΕ (-1,04%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,03%), Grivalia (-1,01%) και Jumbo (-1,55%).

Λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 764,47 (+0,27%) και 756,9 μονάδων (-0,73%) και ο τζίρος διαμορφώνεται στα 11,1 εκατ., όμως από αυτά τα 4,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v