Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γύρω γύρω όλοι στις 760 μονάδες

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, OΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Απώλειες για Alpha, Τιτάνα, Πειραιώς, Coca Cola, Εθνική Τράπεζα.

ΧΑ: Γύρω γύρω όλοι στις 760 μονάδες

Ολοταχώς για αρνητικό... ρεκόρ τζίρου για το 2018, καθώς και λόγω των τεχνικών προβλημάτων που "ταλαιπώρησαν" για ώρα την αγορά το λιγοστό επενδυτικό ενδιαφέρον εξανεμίστηκε με συνέπεια λίγο πριν τις 15.00΄η αξία των συναλλαγών να μην έχει ξεπεράσει καν τα 5,5 (!) εκατ. ευρώ.

Ηταν στραβό το...κλήμα, σημειώναμε στην σύντομη αναφορά μας-γνωστοποίηση των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στην ροή της συνεδρίαση επί της ουσίας "τυφλώνοντας" τα τερματικά των χρηματιστηριακών και βγάζοντας εκτός οθόνης συστήματα παρακολούθησης (λ.χ ztrade κ.α.).

Οχι πως ήταν καλύτερο το κλίμα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς μετά την χθεσινή αναλαμπή ελέω ΟΤΕ συναλλαγές και τζίρος επέστρεψαν στα χαμηλά επίπεδα των 15 και χαμηλότερα εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει και στον πιο αισιόδοξο την απαξία που έχει για τα ξένα funds αλλά και τους όλο και λιγότερους ενεργούς traders, παίκτες το χρηματιστήριο, η πλειονότητα των εισηγμένων.

Είναι προφανές, πως οι αρμόδιοι χρηματιστηριακοί φορείς προβληματίζονται με την συνεχιζόμενη επενδυτική αποχή αλλά το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον αυτή η απογοητευτική εικόνα προβληματίζει έστω τους επιτελείς του οικονομικού υπουργείου. Το γεγονός, πως μόλις 6 συνεδριάσιμες πριν την ολοκλήρωση και του τρίτου μνημονίου ο τζίρος περιορίζεται σε λιγότερα των 5,5 εκατ. μετά από 4,5 ώρες (κάτι περισσότερο από 1 εκατ/ώρα !) θα έπρεπε- υπό άλλες συνθήκες- να είχε σημάνει συναγερμό τουλάχιστον στους αρμοδίους, αλλά φευ...

Ελλείψει συναλλαγών, στασιμότης δεικτών, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 760 μονάδων, τον Δείκτη Τραπεζών στις 835, τον FTSE25 στην περιοχή των 2.016 και των 1.191 για τον FTMid Cap. Με οριακά θετικό πρόσημο μόνον ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δεν θα πρέπει να "κλείσει" χαμηλότερα των 830 μονάδων.

Στα επί μέρους, ουδεμία-πλην ΟΤΕ- μετοχή με τζίρο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ, μόλις δεκαεπτά πάνω από το όριο των 100 χιλ. και 133 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Ενδεικτικό της ρηχότητας και της επενδυτικής ένδειας, το γεγονός πως στις 15.00 για τρεις μετοχές της μεσαίας κατηγορίας δεν είχε καταγραφεί ακόμη καν πρώτη πράξη "ανοίγματος¨. Για ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και Τεχν. Ολυμπιακή ο λόγος.

Από τις λιγοστές περιπτώσεις με ενδιαφέρον, η μετοχή του ΟΤΕ με τους αγοραστές να επιμένουν στα 11,18-11,28 με απόδοση 8,49% σε μηνιαίο και αποτίμηση στα 5,51 δισ.

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές σε τίτλους των Motor Oil, Μυτιληναίου (δεύτερης μετοχής που πέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου, λίγο μετά τις 15.05΄), της Jumbo και του ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές του δείκτη μεγαλύτερες οι απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή (1,20%), ΕΧΑΕ (1,30%), Fourlis (2,55%).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Intralot με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο αντιδρά 4,17% συνεχίζοντας την ανοδική διόρθωση από τα τελευταία χαμηλά προς τα 0,80 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 1,50% στα 1,758 ευρώ, ΚΡΙ ΚΡΙ με νέο υψηλό στα 4,30 ευρώ και ΕΛΤΕΧ Ανεμος πολύ κοντά στα 2 ευρώ.

Στις 26/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, λόγος αντίστροφος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v