Ψάχνει συνέχεια στην αντίδραση το Χρηματιστήριο

Σημαντικές οι ανάσες που πήρε η εγχώρια αγορά, ωστόσο η συνέχεια εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και τα μηνύματα από Ιταλία-Τουρκία. Η εικόνα στις τράπεζες και τα blue chips που έκαναν αναστροφή πορείας. Πτωτικά το ξεκίνημα.

Ψάχνει συνέχεια στην αντίδραση το Χρηματιστήριο

Δεύτερο σερί κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, για το ΧΑ, διόρθωση στην Wall με το βλέμμα σε δασμούς και Fed/ Καλοδεχούμενη από τους long η διήμερη... ανάσα και αναστροφή της πτωτικής τάσης από τα χαμηλά των 700 έως τς 731,19 καλύπτοντας δηλαδή τον πρώτο και κυρίως ζητούμενο στόχο την υπέρβαση των 726 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως η κίνηση της Τετάρτης είχε όντως συνέχεια την Πέμπτη και με περισσότερες συναλλαγές/μεγαλύτερο τζίρο δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για διαφυγή υψηλότερα. Εάν υπερβεί και τις 736 μονάδες σήμερα ο ΓΔ, ο ΔΤΡ τις 760 και τις 1.935 μονάδες ο FTSE25. Πλεονέκτημα των long από την στιγμή ου ο ΓΔ υπερέβη τον πρώτο στόχο, ο ΔΤΡ απέχει μόλις 11 και ο FTSE25 μόλις 3 μονάδες από τους δικούς τους στόχους. 

Θεωρητικά η διήμερη ανοδική διόρθωση έχει... ουρά για υψηλότερα ωστόσο η χθεσινοβραδυνή εικόνα της Wall, τα νεότερα από την Ιταλία μένει να φανούν πως δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις κινήσεις των traders καθότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. 

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν και παραμένει το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης ωστόσο η χθεσινή... αφύπνιση των blue chips η υπεραπόδoση συγκεκριμένων μετοχών που είχαν πιεσθεί σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του ΟΤΕ και την σταθερότητα της Coca Cola προϊδεάζουν για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο-δεύτερο-στόχο. 

Ο αυξημένος τζίρος σε συγκεκριμένες μετοχές, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ αλλά και η υψηλή απόδοση των ΕΛ.ΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ δείχνουν πως τα "ισχυρά χέρια" είναι και πάλι εδώ, τουλάχιστον ένα μέρος τους επανεργοποιήθηκε. Και αυτό είχαμε να το δούμε καιρό στην...άνυδρη αγορά μας. 

Για τους long μία αρκετά ισχυρή ένδειξη, πειστική πως αυτή η διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 700 μονάδες θα ήταν η υπέρβαση των 756-759 μονάδων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την παράλληλη (ή εκ περιτροπής) κίνηση τραπεζικών και blue chips (στον ρυθμό του διημέρου Τετάρτης-Πέμπτης που έδωσε αυτόν τον ανοδικό ρυθμό) με τον ΟΤΕ να αναδεικνύεται σε έναν από τους MVP του Αυγούστου.

Σημειωτέον, πως γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πέρασε στην Deutsche Telekom το τελευταίο πακέτο 5% ενώ σημαντικές τοποθετήσεις από διορατικούς παίκτες πραγματοποιήθηκαν στα επίπεδα του "διπλού πυθμένα" στα 10,38 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή. Εβδομαδιαία απόδοση 7,90% από μία μετοχή του βάρους του ΟΤΕ μόνο αμελητέα δεν είναι.

Πλεονέκτημα για τους long το ότι με το χθεσινό 2,06% ο ΔΤΡ "γύρισε" σε θετική απόδοση 3,4% σε εβδομαδιαίο, αναλυτικά δε η Alpha Bank αντιδρά 8,23%, η Πειραιώς 2,07% ενώ οριακές είναι οι απώλειες για Εθνική και Eurobank. Για την Εθνική ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση της διαδικασίας του reverse split και ο χρονικός ορίζοντας επανόδου με την προσαρμοσμένη τιμή (10/1) των 2,370 ευρώ (εάν υπολογιζόταν με την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης). 

"Ισχυρά χέρια" αγοραστές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την... εκτίναξαν 9,11% στα 5,27 ευρώ με τζίρο σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Ανετη επαναφορά για τον Μυτιληναίο πάνω από τα 8 ευρώ με τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ και για ΕΛΠΕ, Viohalco, ΕΧΑΕ η απόδοση ξεπέρασε αυτήν της αγοράς. 

Cenergy, MIG και ΥΓΕΙΑ από τη μεσαία κατηγορία με τις δύο τελευταίες να έχουν περιθώριο ανοδικής διόρθωσης και σήμερα, εν όψει της αυριανής γενικής συνέλευσης με την αγορά να προεξοφλεί την οριστικοποίηση της πώλησης του θεραπευτηρίου στο CVC.

Στα 4,205% λίγο "τσιμπημένο" προς το τέλος το 10ετές, καθώς το ιταλικό παρέμεινε πάνω από το όριο του 3% στο 3,099%. 

Η παράμετρος Ιταλία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σήμερα, μετά το χθεσινό μήνυμα της Ρώμης πως "εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την συνάντηση με την Ευρ.Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti η κυβέρνηση θα αρνηθεί να καταβάλει 20 δισ. κάθε χρόνο στην Ε.Ε". 

To GREK Global X FTSE Greece λίγο υψηλότερα στα 8,83$.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v