ΧΑ: Ζητούνται άμυνες για να κρατηθούν οι 700 μονάδες

Νέα δεδομένα δημιούργησε η χθεσινή βουτιά του Γενικού Δείκτη κόντρα στο θετικό κλίμα στην Ευρώπη και την ανοδική πορεία της Wall Street. Οι αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου και ποια είναι τώρα η εικόνα σε δεικτοβαρή blue chips.

ΧΑ: Ζητούνται άμυνες για να κρατηθούν οι 700 μονάδες

Την ώρα που στην Wall Street συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η άνοδος και στην "αγορά των αγορών" εξελίσσεται η μακροβιότερη bull market στο ΧΑ τα funds δεν δείχνουν να συγκινούνται από το κυβερνητικό αφήγημα και πωλήσεις κατά ριπάς στέλνουν ακόμη χαμηλότερα δείκτες και μετοχές. 

Στις 705,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 2,10% σε διάστημα εβδομάδος, στις 698,21 ο Δείκτης Τραπεζών με 5,06% ενώ πλήγματα δέχεται και ο FTSE25 στις 1.870,22 μονάδες. Διόρθωση με αυξημένες συναλλαγές 36,637 εκατ. μετοχών, ανάλογου τζίρου 43,596 εκατ. ευρώ. Μόνο στην Eurobank, που βρέθηκε στο στόχαστρο πωλητών έγιναν συναλλαγές 9,062 εκατ., το 45% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και άσχημη υποχώρηση- μετά συναλλαγών- σε σηματωρούς όπως ο Μυτιληναίος- με 4% στα 7,68 ευρώ με 3,223 εκατ. 

Σε... solo πτήση η Ελλάδα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, απομακρύνεται η έξοδος της χώρας από τις αγορές, υψηλά τα επιτόκια, σημειώνει το Reuters και το χθεσινό 4,271% δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την οποιανδήποτε σκέψη/κίνηση μέσα στον Σεπτέμβριο. Εκτός εάν έρθουν τα κάτω-πάνω, δηλαδή, εάν μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου ρευστοποιήσεων και λόγω ΕΜ αλλά και Morgan Stanley διαμορφωθούν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών προϋποθέσεις μάλλον για μία συνολικότερη αντίδραση των αναδυόμενων αγορών- οπότε πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο-.

Προσώρας το ΧΑ "πληρώνει" εκτός από την επιφυλακτικότητα των ξένων για το πως ακριβώς θα υποδεχτούν οι αγορές της "έξοδο" τις αναγκαστικές πωλήσεις που βγαίνουν από funds που μειώνουν θέσεις ή αποχωρούν από τις αναδυόμενες, επιπρόσθετα δε από τις ρευστοποιήσεις όσων αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους λόγω MSCI Greece. 

Στις 14 Αυγούστου "ανεβάσαμε" στον Εκηβόλο την ανάρτηση: Folli Follie.- Ταλαιπωρεί το ΧΑ και στην...απουσία της, περισσότερο για να προειδοποιήσουμε για τις αναγκαστικές πωλήσεις που θα μπορούσαν να βγουν από funds εγκλωβισμένα στη μετοχή (και το ομόλογο) της πολύπαθης εταιρείας είτε σε άλλες μετοχές των δεικτών MSCI (κυρίως του MSCI Greece) είτε έμμεσα σε άλλα blue chips. Εκείνες τις ημέρες χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Alpha Bank, εχθές ήταν της Eurobank θυμίζοντας πως η Motor Oil εντάσσεται στον δείκτη MSCI Greece από την συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς μέχρι και την Παρασκευή 31 Αυγούστου είναι εν δυνάμει ενεργές πωλήσεις σε μετοχές του δείκτη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν. 

Αυτά στον τρέχοντα χρόνο και από αυτή την άποψη το πιθανότερο είναι να δοκιμασθούν ακόμη χαμηλότερες τιμές για δείκτες/μετοχές. Γιατί σε δεύτερο, κάποια στιγμή- καλό θα ήταν να μην αργήσει και πολύ- η άτακτη υποχώρηση των αναδυόμενων σε συνδυασμό με την συνεχή άνοδο της Wall Street θα διαμορφώσει εντυπωσιακές αποκλίσεις που κατά την εκτίμηση της JP Morgan δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτες οι traders. Το ενδεχόμενο μίας ισχυρής ανοδικής διόρθωσης των αναδυόμενων, στο πλαίσιο ενός retest αν θέλετε θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο, που εάν επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει και το ΧΑ. Θα δούμε, στην ώρα του. 

Για σήμερα λίγα είναι τα bets που παίζονται: η αποφυγή ή όχι του... 6αριού για τον ΓΔ, η συμπεριφορά του ΔΤΡ καθώς καλύφθηκε το gap των 688 μονάδων, η προσπάθεια αντίδρασης από υπέρπιεσμένα blue chips και οι επιπτώσεις από την διαφαινόμενη οριστικοποίηση της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές σωλήνων, κίνηση που πλήττει τον όμιλο Viohalco και την Cenergy. 

Στα 2,969% το ιταλικό 10ετές, μετά από μέρες και αυτή είναι μία πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη, μπας και αποκλιμακωθεί λίγο η απόδοση του ελληνικού. Στα 8,50$ με μικρές απώλειες 0,58% το GREK/ETF στην Νέα Υόρκη. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v