Ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο

Μετά το διήμερο ράλι, ορισμένοι traders προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών τους, κυρίως στα blue chips. Στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος.

Ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακές απώλειες στο ΧΑ. Διεθνώς η προσοχή των traders είναι στραμμένη στην ομιλία του επικεφαλής της Fed αλλά και στην ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας. 

Στις 12.399 μονάδες, κατά 0,28% υψηλότερα, ο DAX, "τσιμπάει" και άλλο το ιταλικό 10ετές περνώντας και το όριο του 3,1% ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν πως η "ιταλική κρίση" έχει έρθει και θα μείνει για καιρό ακόμη. Ενδεχόμενο, που θα δυσχεραίνει τις ενέργειες της Αθήνας για τη έκδοση ενός νέου ομολόγου. 

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα/εβδομαδιαία, οι traders στο ΧΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές και να κινηθούν αυτή την φορά προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. 

Από την περιοχή των 700 μονάδων η τελευταία αντίδραση του Γενικού Δείκτη, "μετρά" ήδη δύο ανοδικές συνεδριάσεις (και μάλιστα με συνεχόμενο σερί στα υψηλά ημέρας) έως τις 731,19 και νωρίτερα στο εύρος των 728-731 μονάδων. 

Με οριακά θετικό πρόσημο ο Δείκτης Τραπεζών, χαμηλότερα ο FTSE25 καθώς στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ρευστοποιούνται (κυρίως) βραχυπρόθεσμες θέσεις σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς που σε διάστημα εβδομάδος υπεραποδίδουν. 

Χρηματιστηριακός παράγων θεωρούσε απόλυτα φυσιολογική την κίνηση ορισμένων traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος της θέσης τους, καθώς η τάση παραμένει πτωτική, αρκετές μετοχές του δείκτη είχαν υποχωρήσει (χαμηλότερα του ΚΜΟ200 ημερών) και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ρευστή και τον επενδυτικό κίνδυνο σε υψηλά επίπεδα. 

Στις 726 μονάδες (μείον 0,68%) ο Γενικός Δείκτης "μετρά" απόδοση 2,39% σε διάστημα εβδομάδος, στις 748 (μείον 0,15%) ο Δείκτης Τραπεζών με αντίδραση 4,98%, στις 1.924 μονάδες (μείον 0,42%) ο FTSE25 με απόδοση σχεδόν ίση με της αγοράς. 

Περιορισμένες, σε σχέση με τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, η αξία συναλλαγών, που δείχνει από τη μία την επιφυλακτικότητα των long να κινηθούν- άμεσα- πέραν των 736 μονάδων από την άλλη τις με φειδώ κινήσεις των short. 

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει επικεντρωμένο το trading, με ενδεικτικό το 44% που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11.20΄ . Στη μετοχή της Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος, με Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank να ακολουθούν. 

Πέραν των τραπεζικών συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος γίνεται σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Autohellas, Μυτιληναίος κ.α. 

Στα 11,09-11,20 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, ισχυροποιώντας τα 11 ευρώ ως σημείο αναφοράς (σε εβδομαδιαίο), στα 9,46-9,645 του ΟΠΑΠ με απώλειες έως 1,56%, στα 29,40-29,57 με μικρά κέρδη της Coca Cola. 

Από τις μετοχές που υπέρ αντέδρασαν στην χθεσινή συνεδρίαση, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η προσφορά απορροφάται από τα 5,17 ευρώ, με την εβδομαδιαία απόδοση της στο 2,76%. Από τα 8,10 στον Μυτιληναίο με τη μετοχή να έχει μηδενίσει τις απώλειες που "έγραφε" μέχρι και την συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ σε Viohalco, ΕΛΠΕ η προσφορά απορροφάται από τα 2,96 και 7,07 ευρώ αντίστοιχα. 

Σε MIG- ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, Ικτίνο και ΕΛΤΕΧ Ανεμος το περιορισμένο ενδιαφέρον για μετοχές του FTMid Cap.

Στις 23/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Η εικόνα της πρώτης ώρας παραπέμπει ξεκάθαρα σε φυσιολογικό "κλείδωμα" βραχυπρόθεσμων θέσεων, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στη συνέχεια η αγορά να δοκιμασθεί χαμηλότερα. Στις 725 μονάδες η πρώτη στήριξη για τον ΓΔ, στις 745 για τον ΔΤΡ και στις 1.915 για τον FTSE25. 

Στα 2,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v