ΧΑ: Το καρέ της ανόδου και η δύσκολη συνέχεια

Με τον… γνώριμο χαμηλό τζίρο συνεχίστηκε η άνοδος του ΓΔ που «κούμπωσε» με την παράλληλη αποκλιμάκωση του spread στα ομόλογα. Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο στήριξαν την κίνηση. Ακολούθησαν οι τράπεζες.

ΧΑ: Το καρέ της ανόδου και η δύσκολη συνέχεια

Καθαρά ανοδική η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τους λίγους αγοραστές να πιστώνονται και την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Μάλιστα σήμερα οι αγοραστές ήταν περισσότερο "έτοιμοι και διαβασμένοι" και έτσι απεφεύχθησαν οι αρνητικές εκπλήξεις προς το τέλος της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες και οι δείκτες "τερμάτισαν" την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην λίγων εξαιρέσεων.

Την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών βοήθησαν η άρση της επιφυλακτικότητας στις Ευρωπαϊκές Αγορές, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και πολύ περισσότερο η νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους τίτλους του Ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως για Ιταλία και Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 3,43% (-11 μονάδες βάσης) και του Ελληνικού 10ετους ομολόγου στο 4,23% (-12 μονάδες βάσης).

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκε η "γενική επιστράτευση" για το μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ του FTSE25, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-1,35%), ΕΥΔΑΠ (-0,20%), ΕΧΑΕ (-1,88%), ΟΛΠ (-0,76%), Motor Oil (-1,10%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Fourli και Αεροπορίας Αιγαίου, όμως το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι "πόσο ψηλότερα μπορεί να κινηθεί το Χ.Α., όταν ο τζίρος παραμένει βαλτωμένος σε τόσο χαμηλά επίπεδα;".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Οι διαδοχικές απόπειρες αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη σε ψηλότερα επίπεδα, με την απώλεια μέρους των ενδοσυνεδριακών κερδών, προκαλούν προβληματισμό. Συνιστούν ωστόσο εύλογη αντίδραση στο κύμα αθρόων πωλήσεων, Τραπεζικών κυρίως τίτλων, των προηγούμενων ημερών και την αρνητική υπερβολή που συντελέστηκε. Έτσι, τα σενάρια για τη σημερινή συνεδρίαση παραμένουν ανοικτά για το τελικό πρόσημο του Δείκτη" ανέφερε ο Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Αν δεν ενταθούν οι πιέσεις στο εξωτερικό, είναι πιθανό ο Γενικός Δείκτη να μπορέσει να κινηθεί προς την περιοχή των 650 - 660 μονάδων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα. Ελλείψει θετικών καταλυτών παραμένουμε επιφυλακτικοί για την Αγορά και επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες επιλογές. Τα αποτελέσματα της Jumbo ήταν καλύτερα των εκτιμήσεών μας, ενώ θετική έκπληξη αποτελεί το μικτό περιθώριο (52,46%), το οποίο διαμορφώθηκε υψηλότερα από την περσινή χρονιά παρόλη την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Η εισηγμένη με EV/EBITDA στο 6,4 και καθαρό ταμείο 2,5ευρώ/μετοχή, δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις, αλλά το περιβάλλον λειτουργεί ανασταλτικά στην παρούσα φάση. Ο τίτλος είναι σταθερά μία από τις 'top' επιλογές μας" τόνιζε η Merit Sec.

"Η απώλεια momentum στο τέλος της ημέρας, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, είναι μία ένδειξη της βραχυπρόθεσμης επιφυλακτικότητας. Η συσσώρευση με επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μόνιμα στο "πράσινο", αναρριχήθηκε μέχρι τις 504,16 μονάδες (+2,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 502,3 (+2,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 502,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,34%.

Για όσους δεν ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, όσο ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινείται στο εύρος μεταξύ 457 και 547 μονάδων, καλό θα είναι να παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Για τους υπόλοιπους που επιμένουν στις ημερήσιες κινήσεις, υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια "stop short" εντοπίζονται για την Alpha Bank (+2,92%) στα 1,269 ευρώ, για την Εθνική (+2,67%) στα 1,776 ευρώ, για την Eurobank (+1,32%) στα 0,660 ευρώ και για την Πειραιώς (+1,64%) στα 2,076 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τη χαλάρωση του ορίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αγορά και διακράτηση Ελληνικών Κρατικών ομολόγων ζητούν οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, επικαλούμενες, αφενός, την 'καθαρή' έξοδο της Χώρας από τα προγράμματα, αφετέρου και την εκπλήρωση σειράς σχετικών δεσμεύσεων, τις οποίες είχαν αναλάβει με τα πλάνα αναδιάρθρωσης, χωρίς, προς το παρόν, να διαφαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες άμεσης ικανοποίησής του αιτήματος".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "'ήλθε η ώρα να πέσει στην Αγορά ρευστότητα. Τα λεφτά... υπάρχουν και υπολογίζονται σε 7,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία, τα οποία η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προκαλέσουν άνω των 22 δισ. παραγωγικές επενδύσεις. Το πώς θα συμβάλουν οι Τράπεζες σ’ αυτή τη 'διανομή' ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη, του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ συμμετείχαν οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Τραπεζικών Ιδρυμάτων".

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Κοινοπραξία των εταιρειών "B2Holding ASA" και "Waterfall Asset Management" για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους €1,1 δισ. (από τα οποία περίπου €1 δισ. εμφανίζονται στον ισολογισμό της Τράπεζας) και συνολικής απαίτησης εκ των παρεπόμενων δικαιωμάτων €2 δισ. Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριμήνου του 2018.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ξεκίνησε η κοινή ρύθμιση των Τραπεζών που αφορά 120.000 προβληματικά δάνεια, εκ των οποίων 100.000 στεγαστικά και 20.000 καταναλωτικά, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας, καθώς οι Δανειολήπτες τους έχουν επιτύχει την ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη. Βασικό προαπαιτούμενο της ρύθμισης είναι η έξοδος από τον Νόμο Κατσέλη, εξ ου και αφορά δανειολήπτες των οποίων η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικασθεί. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός από τους τραπεζίτες, διότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απροθυμία των Δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα συγκεκριμένα δάνεια".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές θεωρούν την εν εξελίξει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης απολύτως καλοδεχούμενη, όμως σπεύδουν να επισημάνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή Επενδυτών και αυτό θα φανεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ από την αύξηση του τζίρου και την διεύρυνση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών. Εννοείται ότι τα δύο τελευταία, μέχρι στιγμής παραμένουν ζητούμενα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο τίτλος της ΕΕΕ κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 1,39%. Σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., βρέθηκε να σημειώνει ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 4% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, με ημερήσια κέρδη 3,54%. Στα 29,59 ευρώ το ημερήσιο "stop short", στα 26,15 - 25,90 η ζώνη πρώτης στήριξης.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Lamda Development, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Στα υψηλά ημέρας έφθασε μέχρι το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ (+2,56%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 5,96 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,88%. Κλείσιμο υψηλότερα των 5,99 ευρώ δίνει ημερήσιο σήμα αγορών, στα 5,65 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Παπουτσάνη (+1,27%), Τρ. Αττικής (+1,63%) και Audiovisual (+7,84%), στην πρώτη και στην τελευταία περίπτωση με αισθητή αύξηση των συναλλαγών.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+6,67%) και τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Cenergy (+1,27%), αλλά είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Εμφάνιση πωλητή στα Πλ. Θράκης (-1,45%), αλλά και στην Intralot (-4,33%).

Στην περίπτωση της τελευταίας, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot σε "Β" από "Β+" προχώρησε η Fitch, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση. Όπως αναφέρει ο Οίκος, "η υποβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες του για χαμηλότερη κερδοφορία και υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες το 2018, οδηγώντας σε υψηλότερη μόχλευση τα επόμενα χρόνια, έναντι προηγούμενων προβλέψεων".

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μπορεί να "αγοράζει χρόνο για τους long", όμως δεν αλλάζει τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τουλάχιστον σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 658 μονάδων, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,19%), αν αυτός δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1699 μονάδων, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1730 μονάδες. Στις 1660 μονάδες το πρώτο κλείσιμο "long" θέσεων, στις 1637 μονάδες, το τελειωτικό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Σίσυφος τιμωρήθηκε για την ασεβή του συμπεριφορά από τους Θεούς, καθώς του επέβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να την ανεβάσει ξανά, με τη διαδικασία να είναι επαναλαμβανόμενη ! Τηρουμένων των αναλογιών, η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι ανάλογη: Η αναστολή πωλήσεων, Τραπεζικών κυρίως τίτλων, από τους πωλητές, ενθαρρύνει τους αγοραστές που οδηγούν ψηλότερα το Γενικό Δείκτη. Ενδοσυνεδριακά, αφού μέχρι το τέλος μέρος των κερδών χάνεται, καθώς οι αγοραστές ξεμένουν από 'καύσιμα", αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Είναι φανερό ότι με τη διαδικασία αυτή η αναρρίχηση δεν μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα, παρά μέχρι τα όρια αντίστασης που προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση, στην περιοχή δηλαδή των 660 μονάδων στο αισιόδοξο σενάριο, ενόσω συνεχίζεται η απουσία θετικών καταλυτών.

Με την επάνοδο στο πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του Γ.Δ. να αποτελεί το πιθανότερο ενδεχόμενο για τη συνέχεια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του σκηνικού χαμηλών προσδοκιών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση επιβαρυντικών παραγόντων στο διεθνές περιβάλλον.

Η Ελληνική Αγορά ομολόγων συνεχίζει να επηρεάζεται καταλυτικά από εκείνη των Ιταλικών, αδυνατώντας να οδηγηθεί σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με τη διαγραμματική πορεία Ελληνικών - Ιταλικών αποδόσεων να μιλάει από μόνη της, καθώς κινούνται σχεδόν παράλληλα!

Τα σενάρια για την αντιμετώπιση του ζητήματος της επιτάχυνσης της μείωσης των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες παραμένουν στο τραπέζι και διαφαίνεται ότι μπορεί να δρομολογηθεί μια λύση σύμφωνα με την Ιταλική εμπειρία: Να αποσχισθούν δάνεια μέχρι 20 δισ. με φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει ειδικά ομόλογα, τα οποία θα τύχουν Κρατικών εγγυήσεων, ώστε να μπορεί να αντλήσει πρόσθετα διαθέσιμα.

Σχέδιο για το οποίο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Δανειστές με τον SSM (Εποπτική Αρχή) και την Κομισιόν (Δ/νση Ανταγωνισμού-DG Comp) να πρέπει να συνομολογήσουν, διαδικασία που απαιτεί το χρόνο της.

Εγκλωβίζεται επομένως η Τραπεζοκεντρική Ελληνική Αγορά (ευχή και κατάρα ταυτόχρονα!) που πρέπει να αναζητήσει και άλλους καταλύτες (π.χ. την πρόοδο στις Αποκρατικοποιήσεις) και εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές. Παράλληλα, η διατήρηση των δύο σεναρίων για τον προϋπολογισμό με, ή χωρίς την περικοπή συντάξεων, συντηρεί αρνητικό κλίμα από τις Αγορές που θεωρούν ότι δεν συνάδει με τη ζητούμενη εκπλήρωση των Ελληνικών δεσμεύσεων.

Στο διεθνές περιβάλλον, συντηρείται η συνέχιση της κόντρας Ρώμης – Βρυξελλών για το ύψος του ελλείμματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την τελική της έκβαση. Παράλληλα, κρίσιμη είναι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με το ενδεχόμενο ενός άτακτου "Brexit" να μην μπορεί να αποκλειστεί, ενόψει του υφιστάμενου αδιεξόδου των συνομιλιών, ενώ ταυτόχρονα το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία πλήττει πολιτικά τη Μέρκελ.

Το σκηνικό αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα παραμένει, ενώ ένας ακόμη "μαύρος κύκνος" έκανε την εμφάνιση του με τη Σαουδική Αραβία να απειλεί να χρησιμοποιήσει το Πετρέλαιο σαν πολιτικό όπλο, αν οι ΗΠΑ προβούν σε αντίποινα για την υπόθεση Κασόγκι!

Έτσι, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου για τις Αμερικανικές εταιρείες, είναι πιθανό να αγνοηθούν από την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς η εμφάνιση ύφεσης μετά το 2018 είναι ενδεχόμενη.

"Για την ώρα πάντως, το μεν ΔΝΤ εξακολουθεί να δημοσιοποιεί τις συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις του για την Παγκόσμια Οικονομία, ενώ ο 'Economist' (13/10/2018) αναφέρεται στην έλλειψη συνεννόησης που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένο που θα δυσχεράνει την αντιμετώπιση της αναπόφευκτης 'επόμενης ύφεσης' που προαναγγέλλει" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα έφτασε σε υψηλό επτά μηνών τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά την άνοδο κατά 2,3% τον Αύγουστο. Η κίνηση ήταν ανοδική για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η ανάγνωση του πληθωρισμού ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal (2,6%). Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε 0,7%, όπως και τον Αύγουστο.

Η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών υποχώρησε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο "ZEW", σημαντικό ρόλο έπαιξαν η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, η κατάσταση του μεγάλου Κυβερνητικού Συνασπισμού που θεωρείται ότι έχει γίνει πιο ασταθής και ο κίνδυνος τους "σκληρού Brexit", που γίνεται όλο και πιο πιθανό.

O δείκτης του Ινστιτούτου Ερευνών "ZEW" έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα έκανε βουτιά στο -24,7, από -10,6 τον Σεπτέμβριο. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να φτάσει στο -12.

Οι εξαγωγές Προϊόντων της Ευρωζώνης προς τον Υπόλοιπο Κόσμο σημείωσαν απότομη άνοδο τον Αύγουστο. Μετά από έναν ανησυχητικό Ιούλιο, η Eurostat ανακοίνωσε 2,1% ανάκαμψη.

Με τις εισαγωγές αμετάβλητες, το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 16,6 δισ. ευρώ, από 12,6 δισ. τον Ιούλιο. Ήταν η πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξε σε προκαταρκτική απόφαση για την ανάκληση της άδειας της Μαλτέζικης Pilatus Bank, μετά την καταδίκη του προέδρου της για ξέπλυμα χρήματος", ανέφεραν στο Reuters δύο Αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα $779 δισ. κατά την πρώτη χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία, περίπου $113 δισ. υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 3,5% την προηγούμενη χρονιά και πάνω από το μέσο όρο του 3,2% των τελευταίων 40 ετών. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Τον Αύγουστο είχε αυξηθεί κατά 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 645,74 μονάδες (+1,78%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 644,31 (+1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,61%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 32,2 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, όπου η επικείμενη λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου και οι μετακυλίσεις θέσεων, αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Νεότερη υποχώρηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.401 συμβόλαια).

Στα 5.111 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.747 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.157, 1.579 για τον Οκτώβριο, 1.534 για τον Νοέμβριο και 44 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.695) κινήθηκε μεταξύ 1.673,25 και 1.700 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Jumbo, 7.286 Eurobank, 18.092 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.724), Alpha Bank (2.618), Πειραιώς (1.362), MIG (389), Μυτιληναίος (148), ΔΕΗ (369), ΟΠΑΠ (178), ΟΤΕ (255), Εθνική (12.389), Τέρνα Ενεργειακή (191), Viohalco (212), Jumbo (188).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.684, Eurobank 37.159, Alpha Bank 26.688, Εθνική 211.756, Πειραιώς 12.489.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                               Name of Issuer                     NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,54%

 

2018-10-12

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 26.787.539 τεμ., (από 26.787.039 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.774.224 τεμ. (24.774.224), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.136.107), Eurobank 50.393.978 τεμ. (50.393.978), Εθνική 11.958.540 τεμ. (12.058.440) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v