Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Χαλάρωση ορίου για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα

Να αυξηθεί το όριο των GGBs, που μπορούν να αγοράζουν και να διακρατούν στα βιβλία τους, ζητούν οι τράπεζες. Τα επιχειρήματα, τα οφέλη και η στάση «ναι μεν αλλά» της ΕΚΤ. «Κλειδί» η επάνοδος της χώρας στις αγορές και η απεξάρτηση από τον ELA.

Τράπεζες: Χαλάρωση ορίου για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα

Τη χαλάρωση του ορίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αγορά και διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων ζητούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, επικαλούμενες, αφενός, την «καθαρή» έξοδο της χώρας από τα προγράμματα, αφετέρου, την εκπλήρωση σειράς σχετικών δεσμεύσεων, τις οποίες είχαν αναλάβει με τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Το σχετικό αίτημα έχει τεθεί στην ΕΚΤ, χωρίς, προς το παρόν, να διαφαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες άμεσης ικανοποίησής του. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο επόπτης αποδέχεται μεν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, εκτιμά, όμως, ότι είναι νωρίς να απελευθερωθεί το όριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραπέμπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε σειρά υφιστάμενων δυσχερειών, με σημαντικότερη το γεγονός ότι η χώρα είναι -προσωρινά- εκτός αγορών, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ΕΚΤ θα ανάψει «πράσινο φως» για διεύρυνση του ορίου αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων (Greek Government Bonds - GGBs), εφόσον ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και η Ελληνική Δημοκρατία προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους.

Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί, επίσης, η απεξάρτηση του συνόλου των συστημικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA. Σημειώνεται ότι Εθνική και Πειραιώς έχουν μηδενίσει την άντληση ρευστότητας από τον ELA, και το ίδιο αναμένεται να πράξουν το επόμενο διάστημα Alpha Bank και Eurobank.

Η εξάρτηση από τον ELA δημιουργεί ηθικό πρόσκομμα καθώς φέρνει δυσάρεστους συνειρμούς η διεύρυνση της δυνατότητας των τραπεζών να αγοράζουν κρατικό χρέος, χαμηλής μάλιστα πιστοληπτικής διαβάθμισης, την ώρα που αντλούν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης.

Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) δεν αναμένεται να θέσει κάποιο θέμα, καθώς έχουν υλοποιήσει όλες τις σχετικές δεσμεύσεις που ενείχαν τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Ενδεχόμενη χαλάρωση του ορίου θα βοηθήσει, υπό προϋποθέσεις, τις τράπεζες να ενισχύουν τα μελλοντικά τους έσοδα και την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν, σήμερα, σε επίπεδο ομίλων, ελληνικά κρατικά ομόλογα αθροιστικού ύψους περί τα 8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν μεταξύ 3% (Πειραιώς) με 6% (Eurobank, Αlpha Βank) του ενεργητικού τους. Alpha και Eurobank βρέθηκαν, το 2015, όταν η ΕΚΤ επανέφερε το ανώτατο όριο, με αυξημένες θέσεις σε GGBs, σε αντίθεση με τις Εθνική και Πειραιώς. Η Εθνική, μάλιστα, εφόσον πωλήσει, όπως υποχρεούται, την Εθνική Ασφαλιστική, θα δει την έκθεσή της να πέφτει κάτω του 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v