ΧΑ: Με αμερικανική βοήθεια η προσπάθεια για υψηλότερα

Μια πέμπτη ανοδική συνεδρίαση θα επιχειρήσουν οι long, έχοντας ως όπλο την ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά. Παραμένει πονοκέφαλος ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στα ομόλογα. Οι μετοχές-κλειδιά.

ΧΑ: Με αμερικανική βοήθεια η προσπάθεια για υψηλότερα

Νέα δεδομένα δημιουργεί, βραχυπρόθεσμα, το χθεσινοβραδινό... άλμα των «ταύρων» στη Νέα Υόρκη.

Μετά το ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση των τελευταίων οκτώ μηνών με αφορμή τα καλά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου, που απέδωσαν ένα 3% για την Goldman Sachs και ένα 6% για τη Morgan Stanley. 

Ανετη επαναφορά του S&P 500 πάνω από το όριο των 2.800 μονάδων, κάτι που διευκόλυνε και τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης του GREK στα 7,89$, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για σήμερα-Παρασκευή, που λήγει στα Παράγωγα η απλή σειρά Οκτωβρίου. 

Η χθεσινοβραδινή εκρηκτική αντίδραση των long στη Wall Street διευκολύνει τις κινήσεις όσων long έχουν ποντάρει από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης πως οι 610 μονάδες για τον ΓΔ και οι 1.600 για τον FTSE25 μπορεί να είναι σημεία τερματισμού αυτής της διορθωτικής κίνησης. Μάλιστα η νέα ενίσχυση του GREK στα 7,89$ θα μπορούσε να διευκολύνει όσους έχουν Συμβόλαια του δείκτη από τις 1.599,69 μονάδες (της Πέμπτης) και μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο» κερδίζουν σχεδόν 100 πόντους. Απόδοση από τις καλύτερες που έχει βγάλει ΣΜΕ για φέτος, με μόλις τρεις συνεδριάσεις να μένουν για τη λήξη μηνός.

Για τους long ένας φιλόδοξος στόχος (τουλάχιστον μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή) ήταν η επαναφορά του δείκτη προς την περιοχή του καθοδικού χάσματος των 1.730 μονάδων, στόχος που πλέον είναι εφικτός. 

Συνεπώς προϋποθέσεις ενθαρρυντικές για τους αγοραστές να συνεχίσουν το ανοδικό καρέ και να ξεπεράσουν τα δύσκολα τεχνικά σημεία που διαμορφώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου η ανοδική διόρθωση από τη συνεδρίαση της Παρασκευής μέχρι και χθες, με 32,199 εκατ. ευρώ από τα οποία το 38% στις τράπεζες και σημαντικό μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Grivalia, Viohalco, ΕΛΠΕ κ.ά.

Ορισμένα ισχυρά χέρια μπήκαν από χαμηλές τιμές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και άλλα blue chips, που διόρθωσαν σημαντικά το προηγούμενο διάστημα και ήδη μετρούν σημαντικές αποδόσεις σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Ενδεικτικά στα 9,39 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ στις 11 Οκτωβρίου έως τα 10,18 χθες, στα 8,14 του ΟΠΑΠ στις 15 του μηνός έως τα 8,57 χθες, αντιδρώντας αμφότερες από χαμηλές τιμές 52 εβδομάδων. Και μπορεί η πτωτική τάση σε μηνιαίο να μην έχει ακυρωθεί, ακόμη, καθώς μετρούν απώλειες 3,24% και 4,88% αντίστοιχα, ωστόσο στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης αποδίδουν η μετοχή του ΟΤΕ 4,05% σε εβδομαδιαίο και 1,24% του ΟΠΑΠ. 

Πρακτικά, χωρίς να έχει αλλάξει η τάση στον μήνα, στο μείον 5,58% για τον ΓΔ και στο μείον 15,60% για τον ΔΤΡ στη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) προσέγγισή της είναι θετική με 3,01% και 5,30% αντίστοιχα. 

Εμφανές πως τη διαφορά την κάνει ο πολύπαθος κλάδος-κλειδί των τραπεζών, που δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης και για το σύνολο των μετοχών του δείκτη. Τουλάχιστον μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Τεχνικά, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, για τον FTSE25 σημείο αναφοράς είναι η περιοχή των 1.730 μονάδων (καθοδικό χάσμα) και απαραίτητη και ικανή προϋπόθεση η κατοχύρωση των 547 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη

«Κλειδί» για τους βραχυπρόθεσμους η στάση των τελευταίων αγοραστών, στην περίπτωση που στη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΓΔ προσεγγίζει τις 655/657 μονάδες. Προσοχή σε αυτή τη ζώνη τιμών, εάν και εφόσον αντιδράσει μέχρις εκεί ο ΓΔ. 

Στις 1.697,62 μονάδες ο FTSE25 κερδίζει ήδη σχεδόν 100 μονάδες από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης και άλλες 30 μέχρι την περιοχή των 1.730 την Πέμπτη-Παρασκευή μπορεί να τις δώσει. Ετσι θα κλείνει το ΣΜΕ Οκτωβρίου με (θεωρητική) απόδοση 130 μονάδων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Καθόλου άσχημα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v