Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες στο ΧΑ μετά τη διήμερη πίεση

Σε υψηλότερα επίπεδα επιχειρείται να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης, εκμεταλλευόμενος το «διάλειμμα» στο κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. Πειραιώς και Εθνική ηγούνται της προσπάθειας. Μικρές οι μεταβολές για τα περισσότερα blue chips.

Ανάσες στο ΧΑ μετά τη διήμερη πίεση

Με κινήσεις από την πλευρά των long έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μερίδα των traders να εστιάζουν και στις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία (διαδοχή Μέρκελ στην ηγεσία του CDU) και Γαλλία (αντιπαράθεση Μακρόν - «κίτρινων γιλέκων») και τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ήπια πτωτικό ξεκίνημα.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά 0,68% στις 10.884 μονάδες, τα futures του S&P 500 από τις 2.682 ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 1,35% στις 18.860 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα διεθνώς, στο ΧΑ οι traders έχουν κάθε λόγο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις αποτελεσματικής άμυνας να επιχειρήσουν να ανεβάσουν λίγο υψηλότερα τον πήχη. Προς τις 660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.720 ο FTSE25 και προς τις 500 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Εγχείρημα μέτριου κόστους, καθώς στο πρώτο ημίωρο η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ, με το 37% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Μέτριος ο τζίρος, όπως και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις (στη διάρκεια της δοκιμασίας του ΧΑ και της προσπάθειας αυτονόμησής του από τα ξένα χρηματιστήρια), αλλά σε υψηλά επίπεδα ο μέσος όρος, λόγω της εκρηκτικής συναλλακτικότητας στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Δύο εξελίξεις που αφορούν στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα τη στάση των traders, από τη μία το πρώτο «ναι» από Ευρώπη στο σχέδιο ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, από την άλλη, η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της χαλάρωσης των κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα, εξέλιξη που αφορά και διευκολύνει κυρίως το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και της χώρας μας.

Οι Βρυξέλλες επιλέγουν μία πιο ήπια αντιμετώπιση των τραπεζών του Νότου, αυξάνοντας σε 3 από 2 τα χρόνια στα οποία θα πρέπει να καλύψουν με κεφάλαια τις δυνητικές ζημιές των δανείων που «κοκκινίζουν». Παράλληλα εγκρίθηκε το σχέδιο, που δίνει περιθώριο 9 ετών στις τράπεζες να χτίσουν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» έναντι των «κόκκινων» που είναι εγγυημένα με ακίνητα.

Στην περιοχή των 500 ο ΔΤΡ, με ζητούμενο το ει δυνατόν «κλείσιμο» της εβδομάδας έστω οριακά πάνω από τις 505 μονάδες. Δύσκολο μεν, αδύνατο όχι. Θα δείξει στη συνέχεια και κυρίως μετά τις 14:00-14:30, όταν θα έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται η τάση στη Wall Street.

Στο 1,329 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,193 της Εθνικής, στο 0,5425 της Eurobank και στο 1,005 ευρώ της Πειραιώς. Υπερισχύουν οι αγοραστές στις μετοχές του δείκτη, καθώς με απώλειες διαμορφώνεται η τιμή των Viohalco, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Grivalia.

Ωστόσο, μετά τις 11:00 ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές πώλησης σε 2-3 μετοχές του δείκτη, με συνέπεια να περιορισθούν τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη. Διολίσθηση που αποδόθηκε στο «γύρισμα» της μετοχής της Eurobank, στις πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ και κυρίως του ΟΠΑΠ.

Στις 11:10 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 8 εκατ. ευρώ, καθώς η εξασθένηση της αντίδρασης και οι πρώτες επιθετικότερες πωλήσεις είχαν ως συνέπεια την επιτάχυνση των κινήσεων από την πλευρά των short.

Στις 39/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές των Attica Bank, Alcatel, Intralot, Ιντρακόμ κ.α., ειδικότερα για τις δύο τελευταίες η επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη στη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Intracom Holdings προσδίδει και επιχειρηματικά ενδιαφέρον. Είναι προφανές πως αυτή η κίνηση του πατριάρχη του ομίλου σηματοδοτεί εξελίξεις σε κατασκευές, πληροφορική, καζίνο, άμυνα, που είναι στις προτεραιότητες της εισηγμένης.

Για τεχνικά σημεία, στηρίξεις και αντιστάσεις, κατατοπιστικό είναι το θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για το πώς ο MSCI... ενίσχυσε τις άμυνες του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v