Πώς ο MSCI… ενίσχυσε τις άμυνες του ΧΑ

Η τάση διαφοροποίησης της εγχώριας αγοράς στη βίαιη διόρθωση των μεγάλων χρηματιστηρίων και ποιο ρόλο διαδραμάτισε το rebalancing. Σε Roadshow στο Λονδίνο στελέχη τραπεζών. Ανοδική αντίδραση με το καλημέρα στη συνεδρίαση.

Πώς ο MSCI… ενίσχυσε τις άμυνες του ΧΑ

Με το δεξί έχει ξεκινήσει ο Δεκέμβριος, με σύμμαχο και την ευνοϊκή του παράδοση την τελευταία τριετία, σε αντίθεση με το κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η ολοκλήρωση του rebalancing των δεικτών MSCI φαίνεται να απελευθέρωσε θετικές δυνάμεις στην αγορά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την απευθείας κίνηση προς τις 660 μονάδες.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μικρότερη στάθμιση της χώρας στους δείκτες MSCI Emerging Markets και ΕΜΕΑ Markets μπορεί να έχει και ευνοϊκές προεκτάσεις, αφού η μικρότερη έκθεση και το μικρότερο ενδιαφέρον των ξένων δεν προκαλεί και μαζικές εκροές κεφαλαίων στη διάρκεια των αρνητικών εξωτερικών γεγονότων.

Από το rebalancing του Αυγούστου έως και το τέλος Νοεμβρίου, έχουν συντελεστεί τόσο σημαντικές εκροές από την εγχώρια αγορά μετοχών, που μπορεί τελικά να την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες. Οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή τη συλλογιστική. Ταυτόχρονα, η θετική εξέλιξη στην εγχώρια αγορά των ομολόγων αλλά και στην Ιταλία, με την αποκλιμάκωση της δεκαετίας έως και στο 4,15%, επίσης βοηθάει την αγορά των μετοχών.

Τεχνικά, το κλείσιμο του χάσματος στις 660 μονάδες και η ταχύτητα της ανοδικής κίνησης ήταν πολύ πιθανό να φέρει ρευστοποιήσεις. Αυτό το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι η καλή συμπεριφορά του βασικού δείκτη και των τραπεζών, παρά την άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.

Παρότι η αγορά παραμένει εντός της συσσώρευσης ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων, οι θετικές σκέψεις έχουν ενισχυθεί υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά θα διατηρήσει τα αντανακλαστικά της και οι συνθήκες στο εξωτερικό θα ισορροπήσουν. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το σενάριο η τεχνική κίνηση ως τις 660 μονάδες να είναι το τοπικό υψηλό και από εδώ να ξεκινήσει μια βαθύτερη διόρθωση, είναι ακόμα στο τραπέζι.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Η αντίστοιχη ζώνη επιφυλακής του δείκτη των τραπεζών έχει προσαρμοστεί πλέον στα επίπεδα των 400-550 μονάδων. Στο ανοδικό σκέλος, η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 450 μονάδες ανοίγει τον δρόμο για τις 550 μονάδες και τις διπλές κορυφές του δείκτη των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο και συμμετέχουν σε Roadshow της Goldman Sachs.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα η σημαντική περιοχή βρίσκεται στο 1,30 ευρώ, έχοντας ήδη κινηθεί σε νέα χαμηλότερα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο και έπειτα το 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στο 0,92 ευρώ.

Η Αlpha Βank μπόρεσε να επανέλθει υψηλότερα από την περιοχή του 1,15 ευρώ. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ, αφού ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ. Η τιμή του 1,05 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.

Η Eurobank, αυτή τη φορά στο πάνω όριο του εύρους 0,47-0,60 ευρώ, με αρωγό την ειδησεογραφία και τη συμφωνία με την Grivalia Properties. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 ευρώ είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την προσφορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο του 1 ευρώ και η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι. Η στήριξη του 0,85 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη και χαμηλότερα «ακολουθεί» το 0,75 ευρώ. Θεωρητικά, για να υπάρξουν θετικές σκέψεις, η μετοχή πρέπει να κινηθεί πάνω από το 1 ευρώ.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή άνω των πρόσφατων προηγούμενων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες είναι σημαντικό για τη διατήρηση των θετικότερων σκέψεων. Η πτωτική κίνηση ως τις 1.680 μονάδες είναι αποδεκτή αλλά χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, οι πρόσφατοι αγοραστές θα αρχίσουν να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Η εικόνα του FT 25

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v