Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων από τους επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε κίνηση πέριξ των 650 μονάδων. Διχασμένο το τραπεζικό ταμπλό, ανοδικά η Coca Cola, πιέσεις για ΟΠΑΠ. «Ζωντανό» το σενάριο για year end rally.

Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα.

Οριακές απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 485 και με τον FTSE25 στις 1.700 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, σε αντίθεση με τον κατακόρυφα αυξημένο, μία εβδομάδα πριν και στην συνεδρίαση της Δευτέρας- Τρίτης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως traders και επενδυτές τοποθετημένοι στα επίπεδα της Παρασκευής-Δευτέρας (στο εύρος των 610-662 μονάδων) συντηρούν τις δυνάμεις τους, κάτι που φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της μεγάλης διόρθωσης των ξένων αγορών. Πρακτικά σε διάστημα εβδομάδας το ΧΑ καταγράφει θετική απόδοση 3,20% έναντι απωλειών 3,45% που σημειώνει ο DAX, απόκλιση που εξηγεί τη σημερινή εικόνα της αγοράς και την προσοχή με την οποία κινούνται -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Το γεγονός ότι και σήμερα η διακύμανση για βασικούς δείκτες γίνεται σε στενό εύρος ενισχύει την εκτίμηση πως πωλητές-αγοραστές ενδιαφέρονται για τη συντήρηση της τάσης μεταξύ των δύο σημείων (610-662), μέχρις ότου έχουν πιο καθαρή εικόνα για το διάστημα που ακολουθεί προς τις εορτές. Το ενδεχόμενο ενός year-end-rally είναι πάντα ανοιχτό, τουλάχιστον όσο η Νέα Υόρκη δεν δίνει σήμα μεγαλύτερης διόρθωσης και όσο τα ισχυρά χέρια που ενήργησαν λόγω rebalancing και MSCI είναι αγορασμένα σε τιμές υψηλότερες (των 610 μον. για τον ΓΔ). 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο εύρος των 482,45-501,84 μονάδων η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, με την προϋπόθεση που είχε τεθεί (στο προηγούμενο σχόλιο) ενός «κλεισίματος» πάνω από τις 505 μονάδες να μην επιβεβαιώνεται. Ωστόσο ο δείκτης δεν χάνει ούτε τις 480 μονάδες που θεωρούνται στήριξη, σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Το 32% της μέτριας αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός είναι για τις μετοχές των ΟΤΕ, Grivalia, MLS, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola κ.α.

Από τον τραπεζικό κλάδο περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, με θετικό πρόσημο η ΕΤΕ και η Πειραιώς, ενώ με πωλητές υποχωρούν Alpha Bank, Eurobank.

Σε διάστημα εβδομάδας, ο ΔΤΡ ενισχύεται 3,60%, η μετοχή της Αlpha Βank 3,75%, της Εθνικής 13,67%, της Eurobank υποχωρεί 5,25% ενώ η Πειραιώς αντιδρά 11,25% στο ίδιο διάστημα.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με την Coca Cola με 1,89% στα 26,92 ευρώ να κάνει τη διαφορά για τους long. Στα 10,92 ευρώ με απώλειες 0,36% η μετοχή του ΟΤΕ συντηρείται, μέχρι τώρα, υψηλότερα των 10,70 ευρώ, κάτι που κρατά ενεργή την τάση και το ενδεχόμενο υπέρβασης των 11 ευρώ.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε μετοχές των ΑΔΜΗΕ, AEGEAN, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ κ.α., ενδεικτικές της στάσης των πωλητών.

Με αγοραστές, εκτός από την Coca Cola και σε τίτλους των ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Μυτιληναίο, Jumbo, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών σε απόλυτη ισοψηφία με 40/40 και μεγαλύτερη θετική μεταβολή για μετοχές των Κλ. Ναυπάκτου, Καμπά, Παπουτσάνη, ΚΕΚΡΟΨ, Ιατρικού, Foodlink, Ικτίνου κ.α.

Ο τζίρος στα 23,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v