Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Οι μετοχές που δίνουν σήμα αγοράς και οι νέοι παίκτες που ενεργοποιήθηκαν στο ταμπλό. Η υστέρηση των τραπεζών στο τελευταίο κύμα ανόδου και τα σινιάλα για τη συνέχεια. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Νέα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Ο καλός μας Απρίλιος, ήταν η πρώτη ανάρτηση μας, στον Εκηβόλο (την Δευτέρα 1η του μηνός) με την αγορά να επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Στις 778,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 652,30 ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.000, 66 ο FTSE25 και στις 1.209,03 μονάδες ο FT Mid Cap.

Καλά πηγαίνει ο μήνας, για τους long, και κατά πως φαίνεται το "κλείσιμο" του- την προσεχή Τρίτη- θα γίνει με θετικό πρόσημο και για τους τέσσερις βασικούς δείκτες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Προς ολοκλήρωση του Απριλίου- συνεκτιμώντας τις αργίες των ημερών- και προς είσοδο μας στον "θερμό εκλογικό Μάιο", με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο (εντός και εκτός συνόρων) να διαμορφώνουν τάση.

Να δούμε εν συντομία τι μας άφησε η τελευταία εβδομάδα: άνοδος σχεδόν 2% και για τους 3 βασικούς δείκτες αλλά με τον ΔΤΡ να υστερεί, κατά τι, σε σχέση με την πρότερη συνολική κίνηση του (τον Απρίλιο) καθώς δεν διαμορφώθηκε σε νέα υψηλά. Το stop για τον ΔΤΡ έχει ανέβει στις 613 μονάδες, για ΓΔ και FTSE25 έχει πληρωθεί το 61% της όλης πτωτικής κίνησης και απ΄ ότι "δείχνουν" προσπαθούν για το παραπάνω σε σχέση με τον ΔΤΡ.

Στα 57,637 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παρασκευής, ενισχυμένος ο μέσος όρος σε μηνιαίο και με αυξημένο τον αριθμό ενεργό κωδικών (σε σχέση με τον Μάρτιο) που σημαίνει, πως πρακτικά αυτόν τον μήνα ενεργοποιήθηκαν στην αγορά και νέοι παίκτες. Τόσο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στις τράπεζες η μερίδα του...λέοντος, αλλά και στη μεσαία και χαμηλότερη όπου μετά από καιρό γίνεται εμφανής η ενεργός συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επαγγελματιών της αγοράς, επιχειρηματιών κ.λ.π παραγόντων. Και αυτό το θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη για τη μαρκέτα μας, το να μπορεί να προσελκύσει και πάλι εγχώριους παίκτες, traders, να αρχίσει να ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Στο 8,43% η απόδοση, μηνός, για τον ΓΔ, περίπου όσο και για τον FTSE25, με τον ΔΤΡ στο 14,18% διατηρώντας τα κεκτημένα της τάσης που δίνει ένα συνολικό 48,37% από την αρχή του έτους.

Για τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος, συνεκτιμώντας πως την Δευτέρα είναι κλειστή μεν η Ευρώπη αλλά λειτουργεί η Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 στις 2.905,03 μία...ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 2.940,91 μονάδων. Εκτίμηση μου, πως ο δείκτης θα "γράψει" νέα υψηλά είτε με ώθηση από τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου είτε από την διαφαινόμενη συμφωνία Ουάσιγκτων- Πεκίνου. Το αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει τα ευρωπαικά χρηματιστήρια η απάντηση είναι, πιθανότατα ναι, παρότι στην πλειονότητα τους υστερούν του αμερικανικού.

Στα καθ΄ ημάς, σε προεκλογική περίοδο- και τυπικά από Τετάρτη- η χώρα, η αγορά και από την Πέμπτη έχουμε αναθεωρήσει τη "μέτρηση" μας (με την πολύτιμη συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη) θεωρώντας τις 782 μονάδες την πρώτη αντίσταση, όπου θα δοκιμαστεί ο ΓΔ τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μήνας εκλογών αλλά και σημαντικών εξελίξεων, με ένα σωρό ορόσημα και για την οικονομία, την αγορά, την εικόνα επί μέρους μετοχών.

Ξεκινώντας από την προσεχή Παρασκευή, μέρα- που αργεί το ΧΑ- ο οίκος S&P θα ανακοινώσει την βαθμολόγηση του για το ελληνικό outlook, κάτι που ενδεχομένως να επιχειρηθεί να προεξοφληθεί στις τρεις συνεδριάσεις που μεσολαβούν. Θα προηγηθεί το rating του ιαπωνικού οίκου R&I , τη Μεγάλη Δευτέρα, όπως μας θυμίζει ο Στρατηγικός Επενδυτής. Για να δούμε...

Δεικτοβαρείς μετοχές, με διαμορφωμένη τάση- Coca Cola, OTE- θα μπορούσαν να ωθήσουν τον FTSE25 καθώς ανάλογη φορά (σε εβδομαδιαίο) έχουν και Motor Oil, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Fourlis δίνοντας βοήθειες για συνέχιση της κίνησης.

Πόσο κοντά βρίσκονται οι 850 μονάδες, ρωτούσε το πρωί της Κυριακής, ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στην αναμέτρηση των "ταύρων" με τις "αρκούδες" και αναλύοντας τα ορόσημα που μπορεί να αποτελέσουν το...καύσιμο για την συνέχιση (ή όχι) της κίνησης.

Απ΄ όσα αναφέρει ο Γιώργος θα σταθώ σε δύο σημεία, στην προοπτική έκδοσης ενός νέου κρατικού ομολόγου και στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI καθώς αμφότερα μπορεί να δημιουργήσουν μόχλευση στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας πως στο πρώτο 15νθήμερο του Μαίου δοθεί το Ο.Κ της DG Comp για το σχέδιο της Αθήνας για τα "κόκκινα" δάνεια οι long θα έχουν ουσιαστικούς λόγους να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο τραπεζικό bet.

Ωστόσο θα συνεχιστεί η κινητικότητα σε μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, καθώς σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων, διεργασιών και προσδοκιών συντηρούν το...ζωηρό κλίμα σε αυτές τις τάξεις εισηγμένων/μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v