Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ράλι στις τράπεζες και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Στις 855 μονάδες ο ΓΔ εκμεταλλευόμενος το πράσινο φως στο σχέδιο «Ηρακλής» και τα κέρδη στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Οι τράπεζες με κλαδικά κέρδη 4,4% ηγήθηκαν της κίνησης. Στα 73 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Ράλι στις τράπεζες και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Σε μία συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι αγοραστές πέτυχαν το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο σε “πράσινο φόντο” και πέτυχαν το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, καθώς οι περισσότεροι των Αναλυτών ήθελαν, για τεχνικούς και ψυχολογικούς λόγους, η εβδομάδα να ολοκληρωθεί με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την ψυχολογία των αγοραστών επιχορήγησε θετικά ο ανοδικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το ξεκίνημα της Wall Street με σημαντικά κέρδη, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι προσδοκίες για εξεύρεση λύσης στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Κίνα θα μπορέσει να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για την πρόοδο των εμπορικών διαβουλεύσεων, όταν ρωτήθηκε για τις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ των δύο Χωρών. Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει δεκτό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε στις 14.45 (21.45 ώρα Ελλάδας) σήμερα”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την άλλη, ουδέτερα παρέμειναν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,461%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η “γενική κινητοποίηση” στο μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοδική διαφυγή του Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι ενεργοί παίκτες είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο “σπρώξιμο” των βασικών δεικτών σε υψηλότερα επίπεδα και όχι στην διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Ενδεικτικό της “γενικής επιστράτευσης” που σημειώθηκε στον FTSE25, είναι το γεγονός ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι τίτλοι των Lamda Development (-0,40%) και TITC (-0,11%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, σε περίπτωση που διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις Διεθνείς Αγοράς, πολλά θα κριθούν από την σημερινή συνάντηση Τραμπ – Χε, δεν αποκλείεται να βοηθήσει περαιτέρω την αντίδραση του Χ.Α., με τις Τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο στόχαστρο των traders.

Να σημειωθεί ότι από το χθεσινό 2ο ΑTHEX Small Cap Conference που διοργάνωσε ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι περισσότερες από τις Συμμετέχουσες Εταιρείες, δεν έπεισαν για “growth” τους Αναλυτές και αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, φάνηκε σήμερα στο ταμπλώ (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,84%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 9,5%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 39,56% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 86,05%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+4,55%), Εθνική (+5,88%) και Πειραιώς (+5,30%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank (+3,02%).

Αν συνεχίσουν να έχουν “πλεονέκτημα” οι αγοραστές, χρήζει υπενθύμισης ότι το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται για την Alpha Bank στα 1,736 ευρώ, για την Εθνική στα 2,80 ευρώ, για την Eurobank στα 0,893 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,084 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 817,82 μονάδες (+4,41%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 816,35 (+4,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 817,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη …4,42%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 831 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου σήμερα επέδειξε σαφώς καλύτερη “συμπεριφορά”, πέριξ των 13,00 ευρώ περιστρέφεται η μετοχή του ΟΤΕ (0%), δείχνοντας διστακτικότητα να κινηθεί υψηλότερα των 13,10 ευρώ. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς την ζώνη 13,20 – 13,50.

Οι στηρίξεις στα 12,65, 12,40 και 12,04 ευρώ (ημερήσιο “stop long”.

Συμπλήρωσε 24 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 9,00 ευρώ, η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+4,10%). Σε πρώτη φάση θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 8,51 ευρώ (ημερήσιο “stop short”, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,82 ευρώ

Δείχνει να έχει ισχυροποιηθεί η ζώνη στήριξης 8,10 – 7,98 ευρώ.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 1 Οκτωβρίου 2019 ανακοίνωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές των Εταιρειών Ελβιεμέκ και Yalco παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 17 του ν.3371/2005, έως ότου δημοσιοποιήσουν την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση για την περίοδο που έληξε την 30/6/2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3556/2007.

Από εκεί και πέρα, ο πωλητής επανήλθε δριμύτερος στην MLS (-29,83%), εκτιμήσεις για σύντομες εξελίξεις στην Forthnet (+19,87%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην CPI (+7,45%) που σήμερα αύξησε συναλλαγές, επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,564 ευρώ (κλείσιμο 4/10) ο Άβακας (+10,03%), ενώ αντέδρασε μετά το χθεσινό -7,59% η Κορδέλλου (+3,86%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+4,11%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επέτρεψαν οι αγοραστές σε Ιντρακάτ (+2,66%), MIG (+7,56%), Intralot (+2,82%) και Intercontinental (+2,42%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση η Έλαστρον (+4,74%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κυριακούλη (+7,69%) και Centric (+3,04%), ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στην Autohellas (-2,82%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Fieratex (+5,29%), αύξησε συναλλαγές η Foodlink (-1,90%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+2,33%), ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτος πωλητής εμφανίστηκε στον Δρομέα (-16,20%).

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται για τον Γενικό Δείκτη στις 878 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2166 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μετά την έγκριση του σχεδίου για τις Τράπεζες και τη θετικότερη ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, λόγω της αναθέρμανσης των ελπίδων για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, θα μπορούσαμε να περιμένουμε η αγορά να διατηρήσει το θετικό της momentum”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Στο εσωτερικό, τα σταθερά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση στον Τραπεζικό κλάδο, πυροδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό σε συνδυασμό με την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί για κατάληξη σε συμφωνία, έστω και μερική, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδηγούν σε ένα βελτιωμένο κλίμα. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή από το εξωτερικό πιθανολογούμε υπέρ μιας νέας βραχυπρόθεσμης ανοδικής προσπάθειας. Ενδιάμεσο σημείο αντίστασης οι 860 μονάδες”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά, μετά την απότομη πτώση, κινήθηκε έντονα ανοδικά τη βδομάδα που πέρασε, χωρίς όμως να καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα που ξεκίνησε. Αυτή η συμπεριφορά, δικαιώνει την εκτίμηση πως οι Επενδυτές έχουν αρχίσει πάλι να ‘κοιτάνε’ το Ελληνικό Χρηματιστήριο και είναι θέμα χρόνου ποιος θα κάνει την πρώτη σοβαρή κίνηση”, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Αυτό έγινε εμφανές και από τις εκδόσεις ομολόγων που, επιτέλους, προσελκύουν κεφάλαια με επιτόκια που δεν δεχόταν ούτε η Τρόϊκα να μας δανείσει, ενώ κάποιοι δέχτηκαν να μας δανείσουν με αρνητικό επιτόκιο, στην ανανέωση των τρίμηνων εντόκων.

Το επιχείρημα ότι αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ύφεση, δεν ισχύει, γιατί εδώ εξετάζουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή αξιοπιστία και όχι τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Πίσω στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέχρι στιγμής, οι Επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την παντελή έλλειψη ρευστότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως επίσης και από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στην αδυναμία ανόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχει συμβάλλει το γεγονός ότι το Χ.Α. έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκεται σχεδόν 40% πάνω, από τα επίπεδα που έκλεισε το 2018.

Η απότομη ανοδική αντίδραση, όταν φτάσαμε σε υπερπουλημένα επίπεδα, δείχνει ότι όλη η πτώση ήταν συγκυριακή και ίσως βολική για τους αγοραστές της περιόδου.

Κανείς δεν έχει λόγο να πουλήσει τις μετοχές του σήμερα, ιδιαίτερα αν τις έχει κρατήσει στην κυριότητά του όλα τα χρόνια της μακρόχρονης κρίσης.

Στο εξωτερικό, επίσης είχαμε καλή συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, παρά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Trump και την ανησυχητική αλλαγή πολιτικής που παρατηρείται στην Περιοχή μας. Ξαφνικά βλέπουμε ανοχή της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τα Ανατολικά της σύνορα, μείωση της διάθεσης να τελειώνουμε με τους φανατικούς Ισλαμιστές και άλλα περίεργα.

“Με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, αναμένεται να συνεχιστεί η παλινδρόμηση με χαμηλό τζίρο, μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και να έχουμε σαφή σημάδια αν τα κεφάλαια που παρατηρούν την Ελλάδα έχουν και τη διάθεση να τοποθετηθούν”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services

“Ο Ηρακλής (APS) και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων, άλλαξαν την ροή των πραγμάτων στην Εγχώρια Αγορά και σε συνδυασμό με την βελτίωση του κλίματος στις Ξένες Αγορές, επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετική εβδομαδιαία μεταβολή, μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα καλά νέα για τις Τράπεζες αφορούν, προς το παρόν, την χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα, αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους, ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων, βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι Τράπεζες στο στατικό “τεστ αντοχής” (με ισολογισμό 31/12/2019) το Καλοκαίρι του 2020.

Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του APS, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι Τράπεζες με λογικό κόστος.

Η σύνταξη και η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου είναι τα επόμενα βήματα, στα οποίο θα υπάρχουν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την σύνθεση των ομολόγων που θα τιτλοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια, όπου ενδεχομένως να δοθεί και περισσότερη πληροφόρηση για την χρηστικότητα του σχεδίου και τις ωφέλειές του.

Σε παράλληλο χρόνο η υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά, με τους Εμπλεκόμενους να ανοίγουν τα χαρτιά τους, ως προς τις επιλογές χρηματοδότησης της επένδυσης, της οποίας η πρώτη φάση κοστολογείται στα 2 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή η απόσταση μεταξύ της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχεις μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ως προς το πλεόνασμα του 2020, από 1 δισ. ευρώ αρχικά.

Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών και των Φυσικών Προσώπων, για την επόμενη χρονιά.

Η τιμολόγηση με αρνητικό επιτόκιο της τρίμηνης έκδοσης εντόκων και η άνεση με την οποία η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε σε ιστορικό χαμηλό για 10 χρόνια, συμπληρώνουν το παζλ αισιοδοξίας της εβδομάδας που πέρασε.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε στηρίξεις στις 820 μονάδες, αναλώνοντας χρόνο χωρίς να παραβιάσει κομβικές ζώνες τιμών. Η εν εξελίξει αντίδραση έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική.

Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.

Η εικόνα θα γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών σε υπέρβαση των 850 μονάδων, όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι και ο MACD, ζώνη η οποία αποτελεί και το κυριότερο άμεσο πεδίο αντίστασης.

Σε ότι αφορά τους ταλαντωτές, η ανάκαμψή τους από τα χαμηλά, δείχνει ότι υπάρχει ένταση στην αντίδραση, υποδηλώνοντας ένα χτίσιμο στο ρυθμό της ανόδου. Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες, με τις Τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές.

Την ερχόμενη Τρίτη η Jumbo ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και το τελικό μέρισμα, το οποίο δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 44 λεπτά ανά μετοχή. Την ίδια ημέρα η Quest συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών ανά μετοχή. Ακόμα την Τρίτη θα υποβληθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη ημέρα η Jumbo, διατηρώντας την παράδοση, έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δημόσια προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας, ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

“Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις στον Χρυσό, μικρότερες στο Ασήμι, χάνει και τα $8400 το Bitcoin.

Ο δείκτης καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όπως μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,1%.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι “δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για το ‘Brexit’ και ότι ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η μικρότερη πιθανότητα, προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν τις 31 Οκτωβρίου”.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σε Δημοσιογράφους, αποχωρώντας από τη συνάντηση και πηγαίνοντας να ενημερώσει τα υπόλοιπα 27 Κράτη - Μέλη της ΕΕ, ότι “είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Στίβεν Μπάρκλεϊ, νωρίτερα σήμερα. Κάντε υπομονή. Το ‘Brexit’ είναι σαν την αναρρίχηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή”.

“Οι 27 Χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ‘Brexit’, εξουσιοδότησαν σήμερα τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών, διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία”, όπως δήλωσαν δύο Υψηλόβαθμες πηγές.

“H Γερμανική Κυβέρνηση θα μειώσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2020 στο 1,1%, από 1,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο”, μετέδωσε την Παρασκευή το περιοδικό Der Spiegel.

Για το 2019 η Κυβέρνηση θα αφήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 0,5%.

Εν τω μεταξύ, ο Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Νέελ Κασκάρι, δήλωσε ότι “ανησυχεί για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν αναμένει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.Ο ίδιος εκτίμησε πως η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αλλά δεν προσδιόρισε πότε ακριβώς θα το κάνει.

Ανοδικά κινήθηκε το κόστος των εισαγόμενων Αγαθών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 0,2%. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος, μετά την πτώση του Αυγούστου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών τον Οκτώβριο, στις 96 μονάδες, από 93,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 92,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ως θετικό βήμα στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων, χαρακτηρίζει η JP Morgan την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου “Ηρακλής”.

Ο Οίκος σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των Τραπεζών και τη συμμετοχή τους. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται:

α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν, ώστε να μην θεωρείται το όλο πλάνο Κρατική ενίσχυση.

β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα

γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

Οι τιμές στόχοι είναι: Alpha Bank 1,61 ευρώ (σύσταση “neutral”), Eurobank 0,85 ευρώ (σύσταση “overweight”), Εθνική 2,52 ευρώ (σύσταση “overweight”) και Πειραιώς 2,79 ευρώ (σύσταση “underweight”).

“Είμαστε εδώ και καιρό αισιόδοξοι για την Ελλάδα και οι τελευταίες ειδήσεις για τον ‘Ηρακλή’ προσθέτουν στην εμπιστοσύνη μας. Η Οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και η εγχώρια ζήτηση δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια ισχυροποίησης. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, μπορούν να βοηθήσουν”, σημειώνει η Morgan Stanley.

“Η λύση για τα ‘κόκκινα’ δάνεια μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από τους Οίκους αξιολόγησης. Αναμένεται η ανακοίνωση της S&P στις 25 Οκτωβρίου και της DBRS την 1η Νοεμβρίου. Αν και μπορεί να πάρει καιρό να επιστρέψει η Χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, όταν το καταφέρει θα ανοίξει η πόρτα για ένταξη στο ‘QE’, κάτι που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης”, εκτιμά η MS.

“Crash test” του “Ηρακλή”, έναντι μιας απλής τιτλοποίησης και έναντι της διατήρησης των υφιστάμενων σχεδίων των Ελληνικών Τραπεζών για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων κάνει η HSBC σε ανάλυσή της.

Όπως εξηγεί, ο βαθμιαίος αντίκτυπος έναντι μιας απλής τιτλοποίησης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του Οίκου) και χάνουν κερδοφορία [60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, κατά την HSBC].

Το κεφαλαιακό κέρδος, ωστόσο, μπορεί να είναι καθοριστικό στη διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της Κυβέρνησης μπορεί επίσης να βελτιώσει την τιμολόγηση, πέρα απ’ όσο υπολογίζει η Τράπεζα. Συνολικά εκτιμά ότι ο “Ηρακλής” είναι οικονομικά βιώσιμος, καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους, αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση, υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία.

“H υλοποίηση ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού στην Ελλάδα, είναι πιστωτικά θετική για τις Τράπεζες, καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, που βαρύνει τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείζουν”, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch.

Ο Οίκος αναμένει ότι το σχέδιο “Ηρακλής”, θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Στη διάθεση του Επενδυτικού Κοινού είναι από σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή, για την έκδοση του επταετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση 150 εκατ. ευρώ. Η Εισηγμένη είναι η πρώτη Ελληνική Εταιρεία που έλαβε από τον Διεθνή Φορέα “Climate Bond Initiative”, την πιστοποίηση του ομολόγου ως “climate bond”, “πράσινου ομολόγου”, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το σκοπό της χρηματοδότησης, που είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των καθαρών μορφών Ενέργειας.

Η δημόσια προσφορά της Εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του Επενδυτικού Κοινού, ήτοι σε Ειδικούς και Ιδιώτες Επενδυτές και για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, με ονομαστικά αξία της κάθε μίας τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε και δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου, ενώ η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 16 και λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 855,8 μονάδες (+1,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 855,07 (+1,89%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 856,19 (+2,02%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,99%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, στα 72,1 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΣΑΡ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, CENER, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.440 συμβόλαια).

Στα 14.925 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.909 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.001, 1049 για τον Οκτώβριο, 952 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.130,5) κινήθηκε μεταξύ 2.090,5 και 2.133 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.500 ΟΤΕ, 100.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.022), Alpha Bank (5.998), Πειραιώς (3.927), ΔΕΗ (1.763), Εθνική (10.324), MIG (4.465), Μυτιληναίο (495), Ελλάκτωρα (701), Lamda Development (134), ΟΤΕ (132), Cenergy (173), Intralot (152), Viohalco (231), ΑΔΜΗΕ (191), Ελ. Πετρέλαια (230), Τέρνα Ενεργειακή (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.293, Alpha Bank 53.360, Εθνική 39.186, MIG 61.995, ΔΕΗ 13.484, Ελλάκτωρα 11.943, Πειραιώς 22.782, Μυτιληναίο 11.818, ΓΕΚ 10.031.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                 NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.535.136 τεμ., (από 56.376.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.125.269 τεμ. (25.136.096), ΔΕΗ 6.755.024 τεμ. (6.755.024), Eurobank 59.879.778 τεμ. (59.979.778), Εθνική 18.376.615 τεμ. (20.328.459), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v