Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητεί «καύσιμα» το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η καθίζηση των συναλλαγών και τα πολλά ανοικτά μέτωπα, σε εσωτερικό και εξωτερικό, εγκλώβισαν την αγορά. Παραμένει η προσοχή στις τράπεζες. Σε ποια blue chips και «μεσαία» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

Αναζητεί «καύσιμα» το Χρηματιστήριο

Πτώση στο νήμα στη Wall Street, με απώλειες νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακό, με 0,01%, το αρνητικό πρόσημο στο ΧΑ, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Μόλις 36,221 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στο ήμισυ του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, με τα ξένα funds στην πλειονότητά τους να παραμένουν επιφυλακτικά ή και να απέχουν.

Στην περιοχή των 855 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 2.134 ο FTSE25 και στις 822 ο Δείκτης Τραπεζών, που και χθες λειτούργησε καταλυτικά στο «γύρισμα» της αγοράς, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και τις 799 μονάδες, στο μέσον της συνεδρίασης.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία, το μεταναστευτικό, είναι ουσιώδη προβλήματα που αντλούν από την κυβέρνηση περισσότερες ζωτικές δυνάμεις απ' ό,τι η οικονομία, αυτή την περίοδο. Έμπειροι χρηματιστές εμφανίζονταν διστακτικοί θεωρώντας πως τα πολιτικά θέματα έχουν περιορίσει τα οικονομικά, κάτι που έχει μία επίπτωση και στα της αγοράς. Από την άλλη, η νέα αναβολή του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ για το 2020 (και βλέπουμε) με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΕΣΥΠ να αδυνατούν να παράξουν έργο, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τις... μουρμούρες των δανειστών.

Με τους ξένους επιφυλακτικούς, το ΧΑ δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί τις 880/890 μονάδες, που αποτελούν κάτι σαν... φετίχ αντίστασης.  Ας μείνουμε συνεπώς στα διαδικαστικά της χθεσινής συνεδρίασης, με την προσέγγιση πως δεν συντρέχουν λόγοι θεαματικής διαφοροποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί το 42% του τζίρου και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MIG, Autohellas, Jumbo, Motor Oil, Lamda, MLS και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σαν να λέμε μετοχές/εισηγμένες της επικαιρότητας όπως λ.χ. η Autohellas, Lamda, MLS, TENEΡΓ, με την περίπτωση της MLS να απασχολεί και χθες την αγορά.

Στις 47 έναντι 60 και με 77 χωρίς μεταβολή -μάλιστα αρκετές δεν... άνοιξαν καν-, με αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, συντηρώντας έτσι τη μόχλευση σε ένα μέρος της αγοράς. Κάτι είναι και αυτό, καθώς από τη στιγμή που το σχεδόν μισό της αγοράς/τζίρου πραγματοποιείται (σχεδόν) καθημερινά σε μόλις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου, για ποιο... βάθος του χρηματιστηρίου να μιλήσουμε;

Τέλος πάντων, χρόνια αυτή η κατάσταση, γι' αυτό και η υποστήριξη της στήλης στη στροφή (κυρίως) εγχώριων σχημάτων σε εισηγμένες σε κατηγορίες πέραν του 25άρη.

Forthnet, Επίλεκτος, Δρομέας, Ικτίνος, Παπουτσάνης, Bioσώλ/Unibios, Intralot, ΕΚΤΕΡ, Κυριακούλης, αυτές με απόδοση μεγαλύτερη του 2%, ενώ ακολουθούν και άλλες από αυτή την κατηγορία.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ζητούμενα: η επιβεβαίωση των 845-850 ως στήριξη για τον ΓΔ, οι 795-800 για τον ΔΤΡ και οι 2.115-2.120 για τον FTSE25.

Τραπεζικές μετοχές με ισχυρότερη τάση Εθνική και Alpha Bank. Στοίχημα για τον ΟΤΕ, κατά πόσον τα 13 ευρώ είναι σημείο αναφοράς για κίνηση προς τα υψηλά των 13,10 ευρώ. Μετοχή της μεσαίας αυξημένου ενδιαφέροντος η Autohellas, με νέο πακέτο για 61.410 μετοχές αλλά και το πακέτο για 25.000 των Πλαστικών Κρήτης, ενέργεια στην οποία δεν μας έχουν συνηθίσει οι μέτοχοι της εταιρείας.

Μετοχή για trading, θα φανεί σήμερα τι μέλλει γενέσθαι με την MLS, που όμως χθες αντάμειψε τους intradaytraderάδες με απόδοση/απόκλιση που έφτασε το 20%.

Στα ενδιαφέροντα, η επιστροφή της RWE στην Ελλάδα για την «πράσινη ΔΕΗ», με τη διοίκηση της Επιχείρησης να τρέχει πρόγραμμα παρουσίασης της εισόδου στην αγορά φυσικού αερίου. Στα 3,02 ευρώ η μετοχή, με απώλειες χθες αλλά με ξεκάθαρη long τάση για όσους επιλέγουν μετοχές με ορίζοντα προς τις 10-20 Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v