Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Coca Cola στηρίζει τον Γενικό Δείκτη

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και δεικτοβαρή blue chips, αλλά τα ισχυρά κέρδη του τίτλου της Coca Cola επιτρέπουν τη διατήρηση, εν πολλοίς, των κεκτημένων για τον ΓΔ. Βελτιωμένη ελαφρά η εικόνα στο μέτωπο των συναλλαγών.

ΧΑ: Η Coca Cola στηρίζει τον Γενικό Δείκτη

Τη... σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές έχουν πάρει οι ευρωπαϊκές, με συνέπεια τη διόρθωση στα κύρια χρηματιστήρια. Ενδεικτικό το μείον 0,77% του DAX στις 13.175 μονάδες. Μεικτές τάσεις για τα futures στη Wall Street, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά για DJIA και S&P500.

Στα καθ' ημάς, με μικρό πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη από τις 865 μονάδες για να διορθώσει στη συνέχεια έως τις 861,85, επίπεδο απ' όπου έγιναν κάποιες λίγες αγορές, με αποτέλεσμα να ανακτηθεί μέρος των απωλειών. Ωστόσο, μέχρι νωρίτερα (*) παρέμενε σε αρνητικό έδαφος. Στο εύρος των 865-860 μονάδων η διακύμανση του ΓΔ, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί, απόρροια των περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεων και στις τέσσερεις μετοχές. Στην περιοχή των 845-850 ο κλαδικός δείκτης και βάσει της μέχρι τώρα εικόνας των ξένων αγορών, συνακόλουθα των κινήσεων των βραχυπρόθεσμων, πολύ δύσκολα να υπάρξει αναστροφή της τάσης και κίνηση του Δ.ΤΡ. προς τις 860 μον., όπως ήταν και το εξαρχής ζητούμενο για τους αγοραστές.

Ωστόσο το αξιοσημείωτο της μέχρι τώρα συνεδρίασης είναι η κλίση όχι τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο των blue chips. Αυτό διότι παρά την υπεραπόδοση της μετοχής της Coca Cola, αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, ο δείκτης δεν ξεπερνά σε απόδοση το 0,68%. Στο συν 5,52% και στα 29,14 ευρώ η μετοχή της Coca Cola και την αποτίμηση ξανά προς τα 10,8 δισ., πλην όμως ο FTSE25 παραμένει πέριξ των 2.175-2.170 μονάδων.

Αρνητική η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, ευρύτερα αποθαρρυντική για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εκτιμούν πως η θηριώδης αμκ της Lamda Development θα τραβήξει ρευστότητα από ένα ούτως ή άλλως «ρηχό» χρηματιστήριο, που για 3 και πλέον μήνες παραμένει εγκλωβισμένο στο εύρος των 880-840 μον., με εμφανή την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των ξένων, πολλούς Έλληνες θεσμικούς και διαχειριστές σταθερούς πωλητές και τους επενδυτές να παραμένουν εκτός παιδιάς.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στη Eurobank οι χθεσινές εξελίξεις αφήνουν αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους, μάλιστα από το 0,90 βγήκαν πωλήσεις έως το 0,891 ευρώ.

Στο... κόκκινο το -σχεδόν- σύνολο των blue chips, με... τρανταχτή εξαίρεση την Coca Cola και δευτερευόντως τη Lamda.

Στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών είναι εμφανής η παρουσία πωλητών από θεσμικά χαρτοφυλάκια και Α/Κ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-Παρασκευή.

Στις 22 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 55 με αρνητικό και 107 χωρίς μεταβολή.

Στον σχετικό πίνακα με τη μεγαλύτερη απόδοση... φιγουράρει η Coca Cola, με την τάση να ισχυροποιείται ξεπερνώντας το 6%, με τζίρο στα 5,3 εκατ. στις 11:55. Με άνοδο Φιερατέξ, Profile, Avax, Moda Bagno, MIG, ΚΛΜ, Πλαστικά Θράκης...

Λίγο πριν τις 12:00, με την υπεραπόδοση της Coca Cola σε συνδυασμό με το «γύρισμα» της Alpha Bank -από το 1,768 στο 1,793, ο ΓΔ πέρασε οριακά σε θετικό έδαφος.

(*) στα 14,7 εκατ. ο τζίρος, στις 12:00, με τον κλάδο τροφίμων-ποτών να έχει κάνει το 38% της αξίας συναλλαγών και τον τραπεζικό το 17%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v