Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς… γύρισε το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Με θετικό, αν και οριακά, πρόσημο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης παρά τις σημαντικές πρωινές απώλειες. Εκτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση και ρεκόρ 61 μηνών για το ΧΑ. Πρωταγωνιστής η ΓΕΚ Τέρνα, πτωτική η τάση στον τραπεζικό κλάδο.

Πώς… γύρισε το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και η υποβάθμιση της Οικονομίας του Χονγκ Κονγκ έφεραν πτωτικούς “κραδασμούς”, το πρωί, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις πιέσεις να μεταδίδονται και στην Ευρώπη, έστω και αν τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε "Aa3" από "Aa2", αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές, από αρνητικές.

Όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις μεταφέρθηκαν στις Αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και μέσω αυτών και στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από πέντε ήπια ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 61 μηνών, έστω και αν η καθαρή αξία συναλλαγών παραμένει σχετικά χαμηλή, εικόνα που δεν άλλαξε ούτε σήμερα, παρά την αισθητή “ανάδυση” των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, καθησυχαστικοί δηλώνουν οι περισσότεροι Διαχειριστές και περιορίζονται στο να επισημάνουν πως “οι Ξένες Αγορές έχουν επιδείξει ‘ανοσία’ σε πολύ χειρότερες ειδήσεις, εκτός και αν έχει έλθει η ώρα για κάποιας μορφής διόρθωση, κάτι που θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά την σημερινή, ευδιάκριτη, αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, οι περισσότεροι Αναλυτές δεν αποκλείουν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία περιορισμένης έκτασης διόρθωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς, στις επόμενες ημέρες έρχεται μπαράζ από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και όχι μόνο και δεν αποκλείεται κάποια χαρτοφυλάκια να επιδιώξουν αύξηση της ρευστότητάς τους, για να συμμετάσχουν στις ομολογιακές εκδόσεις.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών, όμως οι λίγοι αγοραστές, κατά την προσφιλή τους συνήθεια των τελευταίων συνεδριάσεων, δήλωσαν, έστω και καθυστερημένα, παρόντες και η εικόνα άλλαξε δραστικά προς το τέλος, με τους βασικούς δείκτες, αλλά και αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε νέα υψηλά 61 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (1035,08 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είναι ρεκόρ τριμήνου, καθώς έξι συνεδριάσεις αργής αναρρίχησης είχαν σημειωθεί στο διάστημα από 15 έως και 22/10/2019.

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 1,384%.

Ξεκινώντας και σήμερα από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-1,57%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,80%), Εθνική (+0,07%) και Πειραιώς (+0,67%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 870,51 μονάδες (-1,97%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 884,85 (-0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 882,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,65%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει μία πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 889 – 900 και το ημερήσιο “stop long” στις 851 μονάδες.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το Eurogroup του Μαρτίου φαίνεται να είναι ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για τις διεκδικήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, στη ‘μάχη’ των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε χθες τον Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον νέο Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τεζντιλόνι αλλά και τον Κύπριο Ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη, τόσο για τις επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και τις διεκδικήσεις τις οποίες σχεδιάζει σταδιακά να βάλει και με την επίσημη διαδικασία, στο τραπέζι του Eurogroup”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ασφαλώς και η τελική εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα των πρωινών χαμηλών. Έτσι, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (-0,12%), ΕΥΔΑΠ (-0,40%), Lamda Development (-0,60%), Motor Oil (-0,68%), TITC (-0,11%), ΟΛΠ (-1,09%), ΟΤΕ (-0,58%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,36%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΕΕ και Μυτιληναίου.

“Η Κοινοπραξία της Αμερικανικής Mohegan με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, είναι και επισήμως ο μοναδικός Υποψήφιος για την παραχώρηση άδειας Καζίνο στο Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Διοίκηση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ)”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,70%), ήταν ο πρώτος τίτλος που γύρισε σήμερα σε θετικό έδαφος, συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 139 μηνών. Απόλυτα θεωρητικές οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,52 και 9,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,66 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Viohalco (+0,64%), έστω και αν το πρωί βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,83 ευρώ (-1,29%). Προσοχή στην ζώνη αντίστασης των 3,98 – 4,06 ευρώ, όπου, θεωρητικά, αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά.

Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,78, 3,66 και 3,58 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μεταβιβάστηκε σήμερα, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, το 38,4% της Καράτζη (+3,63%) προς 8,41 ευρώ ανά μετοχή, με το ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 47,5 εκατ. ευρώ. Πωλητής η Μαρία Καράτζη και αγοραστής ο Αντώνης Καράτζης.

Σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Καράτζη που δεν κατέχει, ήτοι για 2.256.384 μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό, περίπου, 15,37% στην Εισηγμένη, προχώρησε η “ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη”, Εταιρεία συμφερόντων του Αντώνη Καράτζη. Η δημόσια πρόταση λαμβάνει χώρα στα 10 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Αντ. Καράτζης ελέγχει ήδη ποσοστό 84,63% στην Εισηγμένη, μετά και την σημερινή αγορά.

Από εκεί και πέρα, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Foodlink (+10%), Μοτοδυναμική (+4,12%) και Doppler (+14,41%), με την τελευταία να επισημαίνεται εγκαίρως από την στήλη.

Στις 13/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Χαϊδεμένο (+7,22%) και Γενική Εμπορίου (+6,67%) που σήμερα ανέβασαν και συναλλαγές, σε υψηλά 4μηνου η Alpha Αστικά Ακίνητα (+5,80%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Space (3,10%), που πλησιάζει τα υψηλά 6μηνου.

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+5,93%), Autohellas (+1,29%) και Flexopack (+2,07%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/1 για την Medicon (+6,62%) που έκλεισε σε υψηλά 114 μηνών, ενώ ακόμα περιμένουν όσοι τοποθετήθηκαν στην Audiovisual (0%), περιμένοντας κάποια κίνηση της μετοχής, εν όψει της 24/1, όταν και θα ανακοινωθεί το 5ετες πλάνο της Εισηγμένης (!)

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 945 - 950 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 922 και 904 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στις 2375 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2274 και 2255 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 930 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει, μετά την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή, στην έκδοση 15ετους ομολόγου, με στόχο να αντλήσει €2,5 δισ.”, αναφέρει η Merit Sec.

“Το swap ομολόγων της Εθνικής, συνιστά το ‘διαβατήριο’ για την διαδικασία επιτάχυνσης της μείωσης των ΜΕΔ αλλά, πιθανότατα και της μεταβίβασης της ΕΕΓΑ, καθώς τα κέρδη αυξάνουν την καθαρή της θέση. Είναι επομένως πιθανό η κίνηση να αποτελέσει το θετικό καταλύτη που θα συμβάλει στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ, στο βαθμό που η πιθανολογούμενη ανοδική κίνηση της Εθνικής συμπαρασύρει και άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά καθαρά ανοδική και οι ταλαντωτές, πλέον, σε υπερογαρασμένα επίπεδα. Επόμενη αντίσταση οι 945 και στήριξη στις 929 μονάδες”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Είναι μάλλον αβέβαιη μια άμεση ανοδική επιτάχυνση πάνω από την περιοχή των 950 μονάδων, στην παρούσα φάση, με σκοπό να κατοχυρωθούν τα εν λόγω επίπεδα. Σημαντικές απώλειες στην Ασία κατεγράφησαν σήμερα το πρωί (πιθανότατα λόγω ανησυχιών για την μεταδοτικότητα του ιού στην Κεντρική Κίνα)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Με αργό βηματισμό, χαμηλές συναλλαγές και καθημερινή εναλλαγή Δεικτοβαρών τίτλων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση στον 1ο μήνα του έτους, με τον ΓΔ να συμπορεύεται με τις θετικές επιδόσεις των Διεθνών Αγορών”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και επί του παρόντος λείπουν οι καταλύτες εκείνοι που θα άλλαζαν θεαματικά τα συναλλακτικά δεδομένα, η ατμόσφαιρα τροφοδοτείται από τη συντήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών για τα επερχόμενα, τόσο σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον, όσο και σε σχέση με εταιρικές εξελίξεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των Ιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι, την Παρασκευή ο Οίκος Fitch αναμένεται να εκδώσει έκθεση με θετικές αναφορές για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και το αξιόχρεό της και ενδεχομένως να προβεί σε αναβάθμισή της.

Οι Τράπεζες προχωρούν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων, ώστε στους επόμενους μήνες να μειωθούν δραστικά τα ΜΕΔ στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, το swap ομολόγων που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα, ενισχύει την καθαρή της θέση και διευκολύνει τόσο την ολοκλήρωση της μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού στην ΕΕΓΑ όσο και μεγάλων πακέτων NPLs, ιδιαίτερα στεγαστικών.

Η νομοθέτηση ειδικών διατάξεων για την απομάκρυνση των Κτισμάτων στο Ελληνικό, θα οδηγήσει τις μπουλντόζες στα εργοτάξια σύντομα, διαδικασία που θα θεωρηθεί ως “έναρξη εργασιών” για το μεγαλόπνοο έργο της Περιοχής.

Το Υπουργείο Οικονομικών μεθοδεύει τις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν σε περισσότερο ετήσιο δημοσιονομικό χώρο ύψους 2 δισ. περίπου, στο βαθμό που τα Eurogroup του Μαρτίου και εξής, συνομολογήσουν ώστε τα κέρδη των ομολόγων να διοχετευθούν στο ΠΔΕ και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως προς το ΑΕΠ, συμφωνηθεί να είναι χαμηλότερος από το 2021.

Από την άλλη πλευρά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζει να είναι εξαρτημένο σε σημαντικό βαθμό από το διεθνές περιβάλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Μ. Ανατολής, αλλά και της Α. Μεσογείου, συντηρούν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, σε σχέση με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να συμβούν.

Επιπλέον, ο αριθμός των θυμάτων από τον αποκαλούμενο “κορονοϊό της Κίνας” αποτελεί ένα ακόμη “μαύρο κύκνο” που προκαλεί αναταταραχές στις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες, ωστόσο, συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, ιδιαίτερα στη Wall Street, ελέω των εντυπωσιακών επιδόσεων των Επενδυτικών Τραπεζών (JP Morgan, Morgan Stanley κυρίως).

“Με το ΔΝΤ να αναφέρεται στους υφιστάμενους κινδύνους, με αναφορά στη συνεχιζόμενη απειλή νέου κύματος εμπορικών κυρώσεων, αλλά και του υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί άλλωστε το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του forum στο Νταβός που ξεκινά σήμερα”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Πιέσεις στον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερες στο Ασήμι, πάνω από τα $8600 παραμένει το Bitcoin.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ενισχύεται η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών τον Ιανουάριο. Το Ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε ότι η μηνιαία έκθεσή του. δείχνει πως το οικονομικό κλίμα των Επενδυτών κινείται ανοδικά, στις 26,7 μονάδες, από 10,7 τον Δεκέμβριο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν πιο μέτρια άνοδο, στις 15 μονάδες.

Ξεχωριστή μέτρηση που δείχνει πώς αποτιμούν τις τρέχουσες συνθήκες της Οικονομίας, δείχνει, επίσης βελτιωμένη, στις -9,5 μονάδες, από -19,9 έναν μήνα πριν. Οι Αναλυτές ανέμεναν -13,5.

Με τον ισχυρότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στη Βρετανία στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία εμφάνισαν ότι ο αριθμός των Ανθρώπων σε απασχόληση αυξήθηκε κατά 208.000, στα 32,90 εκατ., που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση από το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και πολύ ισχυρότερο από τις μέσες εκτιμήσεις για 110.000.

“Η ‘φάση 2’ της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν θα είναι απαραίτητα μια μεγάλη αλλαγή που θα άρει όλους τους υφιστάμενους δασμούς”, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στη “Wall Street Journal”.

Ο Μνούτσιν προειδοποίησε επίσης ότι “η Ιταλία και η Βρετανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με Αμερικανικούς δασμούς, εάν προχωρήσουν στην επιβολή φόρου στις ‘ψηφιακές’ Εταιρείες όπως η Google της Alphabet και η Facebook”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Tο swap ομολόγων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ελληνικού Δημοσίου αποτιμά σε έκθεσή της η JP Morgan. Επισημαίνει ότι η κίνηση σηματοδοτεί την εφαρμογή της στρατηγικής εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs. Τα κεφαλαιακά κέρδη υπολογίζονται σε περίπου 8% της εμπράγματης λογιστικής αξίας, κάτι που θα βάλει την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση, σε ότι αφορά την αντιστάθμιση των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις. Μάλιστα, ο Οίκος, μετά την κίνηση, διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή, με την τιμή - στόχο στα 3,9 ευρώ.

Στα 334,26 δισ. ευρώ μειώθηκε το Δημόσιο χρέος της Χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στα τέλη του β' τριμήνου, το χρέος υπολογιζόταν στα 335,5 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης το τρίτο τρίμηνο ήταν 23,98 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 20,86 δισ. ευρώ.

“Η Κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2021. Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς θα υποστηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ σε έναν ενάρετο κύκλο. Αναμένουμε από τους Πιστωτές να συμφωνήσουν σε λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, δεδομένης της πολύ πιο προ-επιχειρηματικής, φιλο-μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης”, επισημαίνει η Citigroup.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 928,66 μονάδες (-1,23%), η αντίδραση που ακολούθησε τον έφερε μέχρι τις 943,66 (+0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 943,3 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 942,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο τζίρος στα 120,8 εκατ., όμως τα 59,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΑΡΤΖ, ΒΙΟ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΚΑΡΤΖ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και Motor Oil και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Σαράντης και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πέραν των τεράστιων και συνεχιζόμενων τεχνικών προβλημάτων στο site του Χρηματιστηρίου (ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες χρειάζεται προσπάθεια πολλών ωρών για να μπει κάποιος, εδώ και πολλές ημέρες), χθες στο Χ.Α. πρωτοτύπησαν και όταν, μετά από πολλή προσπάθεια, ανεσύρθη το Η.Δ.Τ. της 21ης Ιανουαρίου, έκπληκτοι όσοι το κατόρθωσαν, διεπίστωσαν ότι είχε αναρτηθεί ξανά το Η.Δ.Τ. της 20ης Ιανουαρίου (!)

Παρά το γεγονός ότι ο γράφων επικοινώνησε αρκετές φορές με τις Υπηρεσίες του Χ.Α., όσες ήταν εν λειτουργία εκείνη την ώρα, προκειμένου να αλλαχθεί το Η.Δ.Τ., δεν υπήρξε αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι τις 21.15 (!)

Με τα παραπάνω δεδομένα και την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούσε να γραφτεί σχόλιο Παραγώγων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v