Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 550 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Στο +7% οι μετοχές του κλάδου, με... άρωμα short covering. Εντονες πιέσεις για Viohalco, υποχωρούν ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ, κόντρα στις ισχυρές πιέσεις μετοχών του κλάδου σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Θεαματικό «γύρισμα» του κλάδου-κλειδί, μετά το πρώτο αναγνωριστικό ημίωρο της συνεδρίασης. Με τη μεταβολή της τάσης ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμη, με τον ΔΤΡ από τα αρχικά χαμηλά των 320 να ανακάμπτει, να περνά σε θετικό πρόσημο έως και 34 μονάδες υψηλότερα, πριν λίγο.

Ανοδικό «γύρισμα» που αρχικά φάνηκε να ξαφνιάζει μερίδα χρηματιστών καθώς στο ίδιο διάστημα μεγάλοι όμιλοι του κλάδου δοκιμάζονταν σημαντικά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, το μείον 5,69% της BNP Paribas, το μείον 4,51% της Crédit Agricole αλλά και το μείον 1,85% της Deutsche Bank.

Εύλογα σε δοκιμασία ο κλάδος, πανευρωπαϊκά, καθώς το «κατέβασμα» της παραγωγής σε καίριους κλάδους, τομείς δραστηριότητας αναπόφευκτα έχει «χτυπήσει» το ευάλωτο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα οι αγορές επιχειρούν να «τιμολογήσουν» την άρνηση του Βερολίνου, τον κίνδυνο μη εξεύρεσης λύσης, την ώρα που έχει ανοίξει η «μεγάλη συζήτηση» για την ανάληψη κοινής προσπάθειας διάσωσης. Από τη μία πλευρά, τελευταία, λ.χ. το γερμανικό IW από την άλλη, η υπ' αριθμόν 2 της ΕΚΤ. Συζήτηση που θα εξελίσσεται τις προσεχείς ημέρες μέχρι την επόμενη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Στα καθ' ημάς, χρηματιστές αποδίδουν το «γύρισμα» στον τραπεζικό κλάδο στον συνδυασμό μερικής απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων και της προσπάθειας κάλυψης θέσεων λόγω «κλεισίματος» μηνός και 3μήνου, αύριο Τρίτη, τελευταία συνεδρίαση για τον Μάρτιο.

Short Covering, όντως υπό προϋποθέσεις, πιθανό ενδεχόμενο, εάν μάλιστα συνδυαστεί με την ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Με short θέσεις ο τίτλος της Επιχείρησης, θα μπορούσε -όντως- να αποτελεί αντικείμενο μίας τέτοιας προσπάθειας κάλυψης θέσεων πώλησης. Ενδεχόμενο που θα γίνει πιο εμφανές αύριο και πιθανότατα να έχει μκρή... ουρά και την Τετάρτη. Το γιατί η Εθνική να υπεραποδίδει από τον κλάδο; Και σε αυτό το ερώτημα χρηματιστές το σχετίζουν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την είσοδο στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και του BC Partners, με θερμό ενδιαφέρον από τον Νίκο Σταθόπουλο.

Στο 5,68% και τις 355 μονάδες ο ΔΤΡ, ας είναι και λόγω short covering καλοδεχούμενη, ούτως ή άλλως, η «ανάσα».

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με σηματωρό την Εθνική από την Πέμπτη-Παρασκευή.

Στο 1,182 (8,49%) η Εθνική, στο 0,686 (5,65%) η Alpha Bank, στο 0,419 (5,59%) η Eurobank και με 5,18% στο 1,26 ευρώ η Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος, συγκριτικά, σε Αlpha Βank, Eurobank, ETE και Πειραιώς. Ωστόσο στην πρώτη θέση της σχετικής καταταξης είναι η μετοχή του ΟΤΕ. Στα 11,36 με 1,88% σχεδόν, από την αρχή της συνεδρίασης, με αγορές κυρίως από ξένους. Στο συν και η Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος (με 45% του μ.κ.) του ΟΤΕ.

Στα 6,86 με πωλήσεις ο ΟΠΑΠ, σε αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων, στα 17,81 επίσης με απώλειες -και εισαγόμενες λόγω Λονδίνου- η Coca Cola, σε διόρθωση 6,36% στο 1,708 η Viohalco. Στο 0,741 με απώλειες 6,21% η Cenergy.

Λίγο μετά τις 14:30 ενδεικτικές τιμές: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,23, η ΔΕΗ στα 2,244, τα ΕΛΠΕ στα 5,26, η Jumbo στα 12,47, η Mytilineos στα 6,34, η ΤΕΝΕΡΓ στα 7,28, ο Sarantis στα 7,11 και στα 3,275 η μετοχή της Fourlis. Ολες με αγοραστές και θετικό πρόσημο.

Στις 51/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο συν από τη μεσαία κατηγορία Attica Bank, MIG, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή.

Στα 22,8 εκατ. ο τζίρος, στις 14:40.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v