Χρηματιστήριο: Stock picking σε αναζήτηση τάσης

Πάνω από τις 1.250 μονάδες με αξιόλογα κέρδη στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο. Στο μικροσκόπιο τα εννεάμηνα. Αύριο η «κρησάρα» για ΕΤΕ.

Χρηματιστήριο: Stock picking σε αναζήτηση τάσης

Περισσότερο σταθεροποιητική, διερευνητική η χθεσινή συνεδρίαση, από σήμερα τα πιο σπουδαία σε Νέα Υόρκη, στα ευρωπαϊκά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Wall Street η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών, θα δημιουργήσει τάση, θα φανεί εάν στη Νέα Υόρκη προετοιμάζονται για την τήρηση του παραδοσιακού year end rally.

Από τις 4.562 (-0,02%) τα futures του S&P500, στο 13,41 όλο και χαμηλώνει ο «δείκτης φόβου», στα $77,59 το WTI προς την πλευρά των long κλίνουν οι ενδείξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός, στο ΧΑ, traders και επενδυτές συνέχισαν σε ρυθμούς Εθνικής, ανεβάζοντας τόνους και σε συγκεκριμένα blue chips.

Το καλύτερο δυνατό κλίμα ενόψει του road show της Morgan Stanley/EXAE στο Λονδίνο, παρουσία του πρωθυπουργού, ακολουθεί το επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, η βαθμολόγηση του αξιόχρεου από τη Fitch. Αυτά στον πυκνό χρόνο μόλις 8+τη σημερινή συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τους πιο βραχυπρόθεσμους.

Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και σήμερα, ημέρα-κρησάρα για μεγέθη όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, με τους επενδυτές να έχουν σημαντικές θέσεις στις -κυρίως- δύο πρώτες, προεξοφλώντας θετικά μεγέθη. Στο επίκεντρο και η ElvalHalcor, με τον ευρύτερο όμιλο να «τρέχει» χρηματιστηριακά το τελευταίο διάστημα. Συνηθίζεται στον όμιλο η τήρηση του εορταστικού εθίμου, η μέχρι τώρα τάση προϊδεάζει για τη συνέχεια.

Σε ΟΤΕ και Mytilineos ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές εχθές -μετά την Εθνική φυσικά-, με τις εξελίξεις στη Ρουμανία να δικαιολογούν την ανοδική «αφύπνιση» της μετοχής του Οργανισμού. Με τους επενδυτικούς οίκους να θέτουν τον πήχη πάνω από τα 40 έως τα 45 ευρώ στον τίτλο της Mytilineos, η απορρόφηση της όποιας προσφοράς από τα 34 ευρώ έγινε μεθοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, για τους βραχυπρόθεσμους και τις αντοχές των long στον τραπεζικό κλάδο, η αυριανή είναι η κρίσιμη ημέρα καθώς θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Εθνικής. Στα 6,24 ευρώ -με υψηλό ημέρας τα 6,254- και τιμή συμμετοχής στο placement τα 5,30 ευρώ, το premium μόνο αμελητέο δεν είναι. Θα φανεί αύριο σε ποιο βαθμό θα κάνουν «ταμείο» βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, μοχλός της τελευταίας ανοδικής κίνησης με οδηγό την Εθνική. Αναμφίβολα θα είναι ο κλάδος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο 2ήμερο του Λονδίνου (27-28/11). Ομως, πέραν αυτού και ο ενεργειακός είναι στο επίκεντρο διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων, εικόνα μεγεθών 2023 θα έχουν σήμερα με το 9μηνο της Motor Oil, ενώ κινητικότητα καταγράφεται και στον έτερο μεγάλο όμιλο του κλάδου.

Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου έχει το ρεπορτάζ για το πόσες μετοχές της Helleniq Energy θα διαθέσουν οι δύο βασικοί μέτοχοι ΡΟ&ΙΗ/Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ, με τις πληροφορίες να θέλουν προς διάθεση ένα 10%-12% του μ.κ. Στα 2,359 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, στα 2,485 δισ. της ΜΟΗ.

«Σφηνάκια» για ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor Fourlis -που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα- στον ΧΑΜαιλέοντα. Πιθανότατα να ενισχύσουν την τάση μερίδας επενδυτών για πιο επιλεκτικές κινήσεις, ένα stock picking πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 1.250 μονάδων είναι το πιο λογικό ενδεχόμενο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v