Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 1.350 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πέριξ του σημείου αναφοράς η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με την αρχική προσφορά να απορροφάται ομαλά. Αγοραστές στη ΔΕΗ, σε νέα υψηλά ElvalHalcor, Ideal, νέο ράλι για τα mezzanines.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 1.350 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά, ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την προσοχή στη συνεδρίαση της Fed και στοιχείων πληθωρισμού Ιανουαρίου οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη.

Μετρημένη άνοδος για τον DAX με 0,23% στις 16.975 μονάδες. Ανάλογη τάση σε Παρίσι, Λονδίνο.

Με περιορισμένες αγορές το «άνοιγμα» στο ΧΑ, που γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε ρευστοποιήσεις, εντολές σε στενό εύρος 6 μονάδων με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 1.350 μονάδων.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εκκίνηση της συνεδρίασης, κυρίως λόγω της σταθερής άντλησης ρευστότητας από την πλευρά θεσμικών και διαχειριστών, στάση που ήταν αναμενόμενη μετά την ενδεικτική κίνησή τους την προηγούμενη Πέμπτη.

Μέτρια η ροή εντολών, σε συνέχεια του χθεσινού τζίρου των 82 εκατ. -μειωμένου σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, στοιχείο που παραπέμπει στην προσεκτική προσφορά από τους πωλητές προκειμένου να μην αλλοιωθεί η long τάση του Ιανουαρίου.

Παράλληλα και το «άνοιγμα του βιβλίου» για το 10ετές ομόλογο -κίνηση του ΟΔΔΗΧ για την οποία είχε προϊδεάσει από εχθές ο Εκηβόλος και ανέλυσε σήμερα διεξοδικά νωρίς νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Μέσα στην ημέρα θα «κλείσει», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο στόχος των 4 δισ. είναι επιτεύξιμος, περισσότερα στη ροή της ημέρας.

Με αυτά τα δεδομένα -συν τη δημόσια προσφορά για το 19% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- καθίσταται προφανής το αυξημένο ενδιαφέρον των funds για τα ελληνικά assets.

Οσον αφορά στην υποκείμενη αγορά, με σημείο αναφοράς την ευρύτερη ζώνη των 1.350 μονάδων οι μικτές κινήσεις αγοραστών-πωλητών σε blue chips και τραπεζικά χαρτιά.

Με αγορές σε ΔΕΗ (12,04), ElvalHalcor (2,38), TITAN (23,50), Viohalco (6,32) κ.α. από τις μετοχές-σηματωρούς και σε Alpha Bank (1,5885), Πειραιώς (3,516) από τα τραπεζικά, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να διαμορφώνεται στις 3.282 (0,02%), ο δε ΔΤΡ στις 1.138 (-0,08%) με ανοδικό «γύρισμα» λίγο μετά τις 11:15.

Με την ελεγχόμενη προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, το «χαμηλό» σημειώθηκε στις 11:05, σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών. Σταδιακά η επαναφορά για τον ΓΔ με ισχυρή τάση για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Στο... υπόλοιπο της αγοράς, ακόμη μία συνεδρίαση με συνολική άνοδο των mezzanines, καθώς σύμφωνα με χρηματιστές ακόμη και το ξεκαθάρισμα που επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος στους διαχειριστές είναι ενισχυτικό της κινητικότητας των CairoMezz (0,33), PhoenixVega (0,0947), Sunrise (0,362) και GalaxyCosmos (0,808). To κλειδί της ανόδου θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανακτησιμότητα αξίας και την προοπτική επιστροφής ρευστότητας μέσα στο 2024.

Σε «νέα υψηλά» ElvalHalcor στα 2,38 ευρώ η μετοχή, προς τα 900 εκατ. η αποτίμηση, με χρηματιστές να τη «βλέπουν» στο 1 δισ.

Νέα υψηλά για τη μετοχή της Ideal Holdings, στα 6,48 ευρώ με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Στα 7,2 εκατ. η αξία συναλλαγών με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, χωρίς προσυμφωνημένες εντολές.

Στις 47/38 η σχέση μετοχών με άνοδο/διόρθωση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v