Χρηματιστήριο: Tο profit taking και το «όριο» των 1.350 μονάδων

Νέα αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών αναμένεται σήμερα στην κρίσιμη τεχνικά περιοχή των 1.350 μονάδων. Η αναμενόμενη κίνηση των traders, η συγκυρία και οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Tο profit taking και το «όριο» των 1.350 μονάδων

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, σε αναμονή και της συνεδρίασης της Fed, σε μια συγκυρία που ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή πιο επικίνδυνη απ' ό,τι το 1973.

Πάντως στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης οι δείκτες παραπέμπουν αρκετά υψηλότερα, στο επίκεντρο και τα οικονομικά αποτελέσματα 2023. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει μεγέθη το 19% των εταιρειών του S&P500, Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet στο προσκήνιο.

Νωρίτερα, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε συνέχιση της ανόδου από 0,25% υψηλότερα και τις 4.903 μονάδες.

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, το θέμα του χρόνου μείωσης των επιτοκίων αλλά και η περαιτέρω ποσοτική σύσφιξη από την ΕΚΤ, τα κύρια ερωτήματα των αναλυτών. Από τις 16.941 (-0,12%) ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών το χθεσινό profit taking ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο. Σημαντική διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, κατά 0,73% στις 1.350,95 μονάδες, με αξία συναλλαγών στα 87,2 εκατ.

Το γεγονός πως τα περίπου 28 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε μόλις 3 μετοχές -Εθνική, Eurobank, Mytilineos- παραπέμπει σε θέσεις κυρίως θεσμικών που άντλησαν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διάθεσης μετοχών του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κοινός τόπος στην κοινότητα, μάλιστα, μετά την ενδεικτική συνεδρίαση της Πέμπτης, πως στο διάστημα της δημόσιας προσφοράς η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα ήταν υπό πίεση. Συν το ότι αύριο κλείνει ο Ιανουάριος και όσοι διαχειριστές θέλουν να κάνουν ταμείο κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους. Στο 4,47% η μηνιαία μεταβολή για τον ΓΔ, στο 5,12% για τον FTSE25, στο 7,30% για τον ΔΤΡ, αποδόσεις άκρως ικανοποιητικές σε αυτό το διεθνές περιβάλλον.

Η συγκυρία ευνοϊκή για Δημόσιο και εταιρείες, καθώς το ελληνικό χρέος συνεχίζει να «τιμολογείται» ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τάση που θα επιβεβαιωθεί με την πρώτη καθαρή «έξοδο» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές και επιβεβαιώνεται ήδη στις περιπτώσεις των Eurobank, Εθνικής, Autohellas και έπεται συνέχεια.

Θέμα ωρών η έκδοση 10ετούς ομολόγου, ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τιμολόγηση ευρύτερα και εισηγμένων. Ο ΧΑΜαιλέων σε χθεσινό σχόλιό του έθιξε το ενδεχόμενο έκδοσης eurobonds από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του τεράστιου επενδυτικού σχεδιασμού του ομίλου. Μόνο για το 2024 προβλέπονται επενδύσεις 3,4 δισ., στα συνολικά 9 δισ. για την 3ετία 2024-2026.

Σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο δεν περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις ομίλων μεγέθους ενός ΤΙΤΑΝ Cement, Motor Oil, ενδεικτικά.

Ειδικότερα για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ η υπέρβαση του ορίου 5% όσον αφορά στις ίδιες μετοχές συνδυαστικά με τα νέα ιστορικά υψηλά της μετοχής και την τάση φυγής μεγεθών του κλάδου, λ.χ. Holcim, CRH κ.α., από την Ευρώπη με προορισμό τις ΗΠΑ και τη Wall Street είναι εξελίξεις που εξετάζονται από παρατηρητικούς παίκτες της αγοράς. Οπως επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για τη Helleniq Energy.

Πρακτικά, όπως σημειώνει ο ΧΑΜ, αρκετά μπορεί να διαδραματίζονται κάτω από το ραντάρ αλλά στην κοινότητα διάχυτη είναι η αίσθηση πως κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις και σε μέτωπα που δεν είναι στο προσκήνιο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, τι αποκάλυψαν οι τραπεζίτες στο Road Show της JPMC το ενδιαφέρον, από την άποψη πως -αργά ή γρήγορα- το δεδομένο ενδιαφέρον των «πολύ μεγάλων πορτοφολιών» θα αρχίσει να ανοίγει και για το εγχώριο banking, όπως και για άλλες (συγκεκριμένες) εισηγμένες. Εύλογα ισχυρό δέλεαρ η διανομή κερδών στους μετόχους/επενδυτές -με την έγκριση, και τύποις, από τον SSM να αναμένεται -όπως επίσης το placement της Πειραιώς. Ο ΧΑΜ έχει παρασκήνιο για τους... μετανιωμένους της αμκ του 2021, με τη δεύτερη ευκαιρία να δίνεται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Τεχνικά, η ευρύτερη περιοχή των 1.350 μονάδων για τον ΓΔ επιβεβαιώθηκε και εχθές, πλην όμως μένουν 2 και σήμερα συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για το «Βενιζέλος», που πιθανόν να ταλαιπωρήσει τους long χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v