Οι τράπεζες στέλνουν το Χρηματιστηριο σε κορυφές 14ετίας

Συντηρείται το θετικό σενάριο στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διερευνά επίπεδα πάνω από τις 1.500 μονάδες. Η ατζέντα των αποτελεσμάτων και τα στοιχήματα των διαχειριστών.

Οι τράπεζες στέλνουν το Χρηματιστηριο σε κορυφές 14ετίας

Με νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones- πάνω και από τις 40.000 μονάδες ( ! ) την τελευταία εβδομάδα, με θετικό πρόσημο για τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων-ειδικότερα αυτών που συνεκτιμώνται ως σημεία αναφοράς για την τακτική των κεντρικών τραπεζιτών όπως και στα μεγέθη κολοσσών όπως λ.χ της Nvidia που θα γνωστοποιηθούν την προσεχή Τετάρτη 22 Μαϊου. Δεδομένου του "βάρους" της μπορεί να επηρεάσει την τακτική των traders στην Wall Street.

Από τις 5.303,27 μονάδες ο S&P500, συνεχίζονται οι αμφίσημες δηλώσεις/τοποθετήσεις τραπεζιτών πολιτειακών μελών της Fed, από τις 18.704,42 μονάδες ο DAX- με οριακές απώλειες την τελευταία εβδομάδα.

Από τις 1.490,46 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με προσεκτικό ανοδικό βήμα 0,43% στην εβδομάδα και πρώτες διερευνητικές κινήσεις λίγο πάνω από την περιοχή των 1.500 μονάδων. Εως τις 1.505,35 στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με την αξία συναλλαγών στα 130,7 εκατ αλλά με μόλις 5,8 εκατ μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 113,9 να αφορούν σε μετοχές του δείκτη. Στις 4 τραπεζικές, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς τα περίπου 65 εκατ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εβδομάδα που ξεκινά για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.323,37 μονάδες με άνοδο 2,52% στην εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 12,74% το θετικό "ταμείο" μηνός.

Στον τραπεζικό κλάδο οι περισσότερες εισροές, σε διαστήματα εβδομάδας/μηνός-κυρίως από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds, με τα οικονομικά αποτελέσματα 3μηνου και την προοπτική χρηματικών διανομών στο επίκεντρο. Με τράπεζες ο τελευταίος ανοδικός κύκλος, με τον κλάδο-πιθανότατα- θα επιχειρηθεί και ο επόμενος για την πειστική υπέρβαση μίας περιοχής που "βλέπει" προς κορυφές 14ετίας.

Αρχές Ιουνίου η απάντηση του Επόπτη στις διοικήσεις των τραπεζών για το ύψος των μερισμάτων, με την κοινότητα να υπολογίζει πως θα μπορούσε να φθάσουν τα 800-850 εκατ., συνολικά και κατά περίπτωση ανά τράπεζα.

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία από το ενεργητικό των Αμοιβαίων- μία ανάσα από τα 19 δισ σε υψηλό 15ετίας- συνδυαστικά με την προοπτική επανατιμολόγησης των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με όσα ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Δεδομένης της έκθεσης των διαχειριστών Α/Κ (ΟΣΕΚΑ) στον τραπεζικό κλάδο το long ενδεχόμενο συναρτάται, σε μείζονα βαθμό, από την συνέχιση των εισροών (ξένων/εγχώριων).

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου για τις συστημικές, σειρά έχει η μη συστημική Optima Bank- την Τρίτη- που με μεταβολή 49,74% από την αρχή του έτους, διαμορφώνεται η μεν μετοχή στα 11,68 ευρώ η δε χρηματιστηριακή αξία στα 860,7 εκατ. Πλέον στον δείκτη MSCI Small Cap και με "βλέψεις" για το club των billionaires η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον.

Θα έχει προηγηθεί, αύριο Δευτέρα, η ΔΕΗ σε μία περίοδο που ο "ενεργειακός" κλάδος είναι πολύ υψηλά στο monitoring των funds.

Στα 11,84 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 1,28% σε εβδομάδα και 8,52% σε μήνα, στην αποτίμηση των 4,522 δισ είναι ένα από τα στοιχήματα των διαχειριστών. Στο ενδεχόμενο τα μεγέθη του Q1 να είναι μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων προσβλέπουν όσοι έλαβαν θέσεις στο 2ήμερο Πέμπτης- Παρασκευής.

Επίσης την Δευτέρα, χωρίς το μέρισμα (0,75/μτχ) για τη μετοχή της AEGEAN- με τη Μαρία Μόσχου να έχει το ρεπορτάζ για τον σχεδιασμό νέων προορισμών και προϊόντων.

Fourlis (21/5), ElvalHalcor, Quest (22/5), Lavipharm, Ideal Holdings (23/5) ανακοινώνουν μεγέθη 3μηνου, με την κοινότητα να προεξοφλεί-ήδη- επί μέρους στοιχήματα. Αμεση η αποτύπωση τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των ElvalHalcor που με άνοδο 3,48% (εβδομαδιαία) διαμορφώνεται στα 2,08 ευρώ, κυρίως δε της Lavipharm καθώς "έτρεξε" με 15,06% (εβδομαδιαία) στα 0,978 ευρώ. Ο ΧΑΜαιλέων έχει tips και για την περίπτωση της Lavipharm, όπως και για Dimand, Autohellas.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης "...ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί. Από τις 1.357 έως τις 1.505 μονάδες οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι οποίες διορθωτικές κινήσεις είτε ανχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος. Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1.561 μονάδες...".

Στα 103,7 δισ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, μέγεθος που ως προς το ΑΕΠ παραμένει σε σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v